En øvebane for eleverne: Ny butik skal uddanne unge med særlige behov

CSV Sydfyn og Svendborg Heldagsskole har fra 1. maj fået nye linjer. En af dem er en virksomhed/butiks linje, hvor eleverne blandt andet lærer om skønhed og hudpleje, som pigerne på billedet her. De skal også besøge lokale virksomheder, der laver lækkerier, som formentlig kan blive solgt i den butik, skolen håber at kunne åbne i efteråret. Foto: Linea Andersen

En øvebane for eleverne: Ny butik skal uddanne unge med særlige behov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddanelse i Svendborg har fra 1. maj fået nye linjer på uddannelsen. Som led i det får skolen snart en fysisk butik, som skal være en intern øvebane for eleverne.

Svendborg: Brugte cykler, hjemmelavede indkøbstasker, skønhedsartikler og brugskunst. Det er nogle af de ting, som folk kan anskaffe sig i en ny butik, som skolen CSV Sydfyn og Svendborg Heldagsskole forventer at åbne i efteråret.

Butikken kommer til at høre under STU-afdelingen - den tilrettelagte ungdomsuddannelse til unge med særlige behov. Her skal skolens elever stå i butikspraktik. Det fortæller centerleder Søren Bay Koch.

- Vi har elever, som ikke er parate til at passe en almindelig praktik, og tanken med en fysisk butik for os, er, at de her kan lære det og lære at blive service-minded. Det bliver en slags intern øvebane, siger Søren Bay Koch, der har været leder på CSV Sydfyn siden januar 2018.

Tanken er, at butikken skal deles op i to, så der i den ene side er butik og i den anden er undervisningslokale. Eleverne på skolen reparerer blandt andet brugte cykler, som de nu vil kunne sælge i butikken. Også aftaler med lokale producenter arbejder skolen på at få i hus, så sortimentet bliver varieret.

Det skal være givende for de unge at komme i skole. Vi skal ramme deres motivation og være med til at give dem den tilfredsstillelse, det er, for eksempel at sælge ting man har lavet i en butik.
Søren Bay Koch, centerleder
Søren Bay Koch blev ansat som centerleder på CSV Sydfyn og Svendborg Heldagsskole fra januar 2018. Han har en stor kærlighed for de unge, der går på skolen, og har interesse i at hjælpe dem godt på vej ud i livet efter uddannelse. Foto: Linea Andersen
Søren Bay Koch blev ansat som centerleder på CSV Sydfyn og Svendborg Heldagsskole fra januar 2018. Han har en stor kærlighed for de unge, der går på skolen, og har interesse i at hjælpe dem godt på vej ud i livet efter uddannelse. Foto: Linea Andersen

Nye linjer

Den fysiske butik kommer også som led i en større ændring på STU-uddannelsen. Hvor linjerne før var opdelt mere efter de unges diagnoser, er uddannelses-linjerne fra 1. maj blevet lavet om til at handle mere om, hvad de unge har interesse for. Linjerne hed tidligere jobophold, kickstart og godt på vej.

Nu hedder de virksomhed og butik, e-sport og teknologi, værksted og grønt.

- Det er gammel tænkning, at man ikke kan sætte folk med forskellige diagnoser sammen. På de her nye linjer sætter vi folk sammen, fordi de har en interesse for det samme frem for, at det er fordi, de har samme diagnose, og det er et bevidst valg, siger Søren Bay Koch.

De nye linjer har været undervejs siden oktober 2018, hvor en arbejdsgruppe og en følgegruppe har snakket med de unge og fundet inspiration fra andre kommuner.

- Det har været vigtigt for os, at linjerne ikke er, hvad vi synes, er vigtigt, men hvad de unge synes, er relevant for dem, siger centerlederen og fortsætter.

- Det skal være givende for de unge at komme i skole. Vi skal ramme deres motivation og være med til at give dem den tilfredsstillelse, det er, for eksempel at sælge ting man har lavet i en butik.

CSV Sydfyn og Svendborg Heldagsskole vil lave fysisk butik. Det skal for det første ruste nogle af deres elever til at passe et praktikjob i en virksomhed, men også de ting og sager, der bliver lavet på skolens andre linjer, vil kunne blive solgt i sådan en forretning. Og det giver god energi og skulderklap til de unge, hvis de kan afsætte de ting, de går og laver.  Foto: Linea Andersen
CSV Sydfyn og Svendborg Heldagsskole vil lave fysisk butik. Det skal for det første ruste nogle af deres elever til at passe et praktikjob i en virksomhed, men også de ting og sager, der bliver lavet på skolens andre linjer, vil kunne blive solgt i sådan en forretning. Og det giver god energi og skulderklap til de unge, hvis de kan afsætte de ting, de går og laver. Foto: Linea Andersen

Butik med bagtanke

Ændringerne kommer ifølge Søren Bay Koch i håbet om at blive bedre til at løse kerneopgaven og fordi, der p.t. er stor fokus på job-beskæftigelse-uddannelse. Nemlig at flere unge med særlige behov kommer i beskæftigelse og får et liv, der giver mening.

- Der er en historik for, at de her unge ofte slutter uddannelsen og kommer på overførselsindkomst. Det vil vi gerne undgå.

Og når skolen så gerne ser, at en fysisk butik bliver til virkelighed, er det da også med en bagtanke.

- Der er særligt mange jobs inden for butiksbranchen. Føtex, Fakta og sådan nogle steder. Og det er der, jobbene er i fremtiden, så derfor giver det også mening at uddanne vores unge i den retning, siger Søren Bay Koch.

Lokationen for butikken er endnu ikke fundet, men drømmescenariet er et lokale i midtbyen. Butikken vil komme til at fungere som en butik, hvor de unge øver at være i praktik. Etableringen af butikken finansieres af CSV, og man regner med 280.000 årligt, som man forventer kommer til at gå til leje.

Eleverne på virksomheds- og butikslinjen var onsdag eftermiddag i gang med den helt store skønhedssalon. Foto: Linea Andersen
Eleverne på virksomheds- og butikslinjen var onsdag eftermiddag i gang med den helt store skønhedssalon. Foto: Linea Andersen
Af de nye linjer på CSV Sydfyn og Svendborg Heldagsskole er også en linje, der hedder E-sport og teknologi. Her bliver der blandt andet spillet computer.  Foto: Linea Andersen
Af de nye linjer på CSV Sydfyn og Svendborg Heldagsskole er også en linje, der hedder E-sport og teknologi. Her bliver der blandt andet spillet computer. Foto: Linea Andersen

En øvebane for eleverne: Ny butik skal uddanne unge med særlige behov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce