En lidenskabelig bogorm

Peter Daugaard sælger alt fra fra sprællemænd over pop-up-bøger til fotografier. Men det er hovedsageligt sjældne og kostbare bøger, som fylder bogreolen i hans nyåbnede antikvariat i Frederiksgade. Selv er han ikke for fin til at kaste sig over den mere lettilgængelige genre - krimien.
Foto: mie schärfe

En lidenskabelig bogorm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Peter Daugaard ved alt, hvad der er værd at vide om bøger og bøgers historie. Han har netop åbnet et antikvariat i Frederiksgade

SVENDBORG: Han er antikvar. Og han ligner en antikvar. Peter Daugaard taler med en lav, mørk stemme, hans bevægelser er rolige og sikre, brillerne sidder et stykke nede på næsen, og det er let at høre på hans sprog, at han har læst meget litteratur. Hver sætning er velformuleret, og han behøver ikke at lede efter ordene.

Og ja, han har læst bøger. Mange bøger.

Hans første kærlighedserklæring til litteraturen fandt sted, da han som 12-årig købte Jack Londons samlede værker på en auktion i Aalborg.

Da han fik et studiejob i Arnold Buscks antikvariat i antikvariaternes gade - Fiolstræde i København - fik litteratur-lidenskaben endnu et kick.

- Bøgerne har deres eget liv. Jeg elsker at danne mig billeder inde i hovedet, når jeg læser, siger Peter Daugaard.

Føler sig til bogens alder

Han ruller en japansk billedrulle i en trææske dekoreret med skrifttegn.

- Den er cirka 100 år gammel. Det kan jeg mærke på materialet, siger han og gnider fingerspidserne mod hinanden. Det er en af de ting, man bør kunne som fagmand, siger han.

Ligesom det er på sin plads at kunne læse en smule latin, og han ved præcis, på hvilken plads hver eneste bog står.

Nej, der er ingen tvivl om, at man bliver klogere, hvis man besøger Peter Daugaards antikvariat i Frederiksgade, som han netop har åbnet.

Og det er ikke et hvilket som helst antikvariat. Det er et feinschmecker-antikvariat.

En autograf af Christian X, et originalt litografi af Picasso og en bog af Lobachevsky til - og hold nu godt fast - 2 millioner kroner.

Værdigenstandene er ikke at finde i butikken, men bliver opbevaret et andet sted.

Sammen med sin kone Kristine er han flyttet fra Møn til Svendborg for godt og vel to måneder siden.

Glad for samlere

- Vi ville finde et sted i naturskønne omgivelser, og samtidig skulle byen have en puls. Og her kom Svendborg altså ind på en klar førsteplads, siger Peter Daugaard.

- Det er virkelig en skøn by, det minder lidt om Italien, hvor jeg har boet. Og så synes vi, det er skønt med de mange unge studerende i byen, supplerer hans kone Kristine.

Efter at have handlet på et internationalt plan, mens han boede på Møn, glæder Peter Daugaard sig til igen at møde kunderne ansigt-til-ansigt i butikken i Frederiksgade.

- Det er fantastisk for mig, at møde samlere. Nogle, der samler på andet end bøger. Hvis der foreksempel kommer en person ind, som ved alt om skibe eller om fabler, så lærer jeg rigtig meget om det pågældende emne ved at snakke med kunden. Det synes jeg er fantastisk, smiler han.

- Det er også lidt af en udfordring at finde det, kunden leder efter. For eksempel kom et par ind. Kvinden hed Anemone, og de samlede derfor på motiver af anemoner. Og efter en tids søgen fandt jeg pludselig et kort med et anemone-motiv. Det synes jeg er rigtig sjovt, fortsætter Peter Daugaard.

En lidenskabelig bogorm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce