Jørgen Hallberg og aktivisterne bag spillested Olferts i Ollerup forsamlingshus dyrker ånden fra kollektivernes, fællesskabernes og Kloster Mosters dage

Ollerup: - Vi hører ofte, at musikere med år på bagen, synes det er skønt at give koncert ved en Olferts-aften her i aktivitetshuset. Miljø og stemning minder en hel del om de legendariske koncerter på Kloster Moster inde i Svendborg, siger formand og koncertarrangør Jørgen Hallberg, 61 år. Han og gruppen, som stort set er den samme omkring både koncerter og forsamlings- og aktivitetshusets andre funktioner, har kendt hinanden fra ungdommens dage på Den Frie Lærerskole og de mange kollektiver omkring Ollerup og Vester Skerninge.

Olferts og aktivitetshuset i Ollerup

For 22 år siden overtog en gruppe Ollerup Forsamlingshus og gjorde det til til aktivitetshus for kulturen i området med udgårdsbiffen, børneteater, Egebjerg Øveklub, Ollerup Ungdomsklub og udlejning til private fester. For otte år siden blev huset også spillestedet "Olferts", som arrangerer fire koncerter om året. Aftener, som også indeholder økologisk middag og bar.I årenes løb har der været koncertnavne som Niels Skousen, Hyldemor, Frede Fup, Burnin Red Ivanhoe, Poul Dissing, Mike Andersen, Dicte, Karen Mukuba, Mikkel Norsø, Alberte m.fl.  Sidste forårskoncert var med Sectret Oyster, der spillede i lørdags.

26. til 28. maj er huset base for Kunstforeningen Åbne Døre. 16. juni spiller Ollerup Lufthavn og Soulfios Of Love op til sommerfest. 28. oktober præsenterer Olferts den tidligere Prince-bassist Ida Nielsen og hendes funkband.

Der er cirka 10 aktivister omkring hus og spillested: De er foruden formanden Jørgen Hallberg bl.a.: Jette Nørskov, Anders Rostrup Lorentzen, Helle Bo, Claus Rickers, Tina Kragh Rusfort, Jan Hånström, Kelvin Mason. Desuden er der mellem 30 og 35 frivillige omkring arrangementerne.

- Jeg tror, at vi har taget tanken om fællesskabet og det gode liv, vi troede og stadig tror på med. Det er ånden i huset, siger han, der sammen med de andre kultur-aktivister tager afslappet på det slid og slæb, det er at booke gode navne til Olferts-koncerter og sørge for at huset kører rundt med ungdomsklub, øveklub, børnebiograf og festudlejning. Selv folder formanden sig ud på bas, når det lokale band "Ollerup Lufthavn" øver i huset.

Man skal ikke tro, vi kun er en gammel indspist gruppe. Nye bliver hurtigt fanget af den håndholdte atmosfære i forsamlings-og aktiviteteshuset.

- Vi skal have huslejen hjem, siger han.

Det sker ved faste lejere, fester, vinterbal og sommerfest. Olferts spiller fire koncerter om året. I lørdags var der tryk på kultbandet "Secret Oyster", der spillede op for talstærkt publikum, der traditionen tro var mødt til den økologiske aftensmad et par timer før musikken gik på scenen.

- Nu skal man ikke tro, vi kun er en gammel indspist gruppe. Nye bliver hurtigt fanget af den håndholdte atmosfære omkring hus og spillested, siger Jørgen Hallberg.

- Vi gør dog tingene helt på vores egen måde. Huset har ingen opvaskemaskine, så fællesskabet skal også kunne klare at vaske op.

- Jeg tror på, at sande kultur-aktivister sammen kan klare ikke bare at drive et lokalt kulturhus, men også vaske op i hånden og gøre rent efter 120 spisende mennesker. Det ved jeg i hvert fald, at vi kan, griner Jørgen Hallberg.

- Gennem de mere end 20 år har vi renoveret, sat nyt køkken op, pudset her og der. Folk ved, at det er et gammelt hus og ikke noget topmoderne, de lejer, siger han, der tæller de faste aktivister til en halv snes, der suppleres med 35 frivillige før store arrangementer og koncerter.

- I dag er der stor konkurrence omkring koncerter. Det ved vi, så ind i mellem gør vi opmærksom på, at folk skal afsted, for "ingen gæster, ingen fester", som vi plejer at sige, fortæller Jørgen Hallberg.

- Jeg synes, det er dejligt, at mange venner fra skoledagene i Ollerup og kollektiver som "Bondegården i Pejrup"," Stenstrup Mejeri" og "2. oktober" er her stadigvæk. Alle, der som jeg selv flyttede hertil i 1970erne. Det har givet en varm strøm af gode legekammerater, og det har så resulteret i, at både vi, gæster, musikere og den unge generation kan finde et miljø, som det vi har i aktivitetshuset i Ollerup.

- Selvfølgelig vil det nok ske en dag, at en endnu nyere generation ikke har det forhold til huset, som vi har. Jamen, så har det haft sin tid. Til da bliver vi ved med at arrangere Olferts-koncerter og dyrke den hjertesag, det er at forene et forsamlingshus med kultur og fælleskab, siger Jørgen Hallberg.

  • Af: