Skal Det sydfynske Øhav være en Unesco Global Geopark? Det mener Naturturisme I/S – den tværkommunale organisation, der arbejder på at gøre egnens natur tilgængelig og attraktiv som turistdestination for både danske og udenlandske turister.

Et Unesco-stempel, mener Naturturisme, vil fremme turismen. Og øget turisme skaber flere arbejdspladser, højere omsætning og måske endda øget bosætning.

Et enigt byråd i Svendborg gav forleden sit grønne lys til, at Naturturisme kan begynde at undersøge, om der blandt den lange række af interessenter og aktører kan findes opbakning til at ansøge om at blive en geopark.

Til august skal kommunalbestyrelserne i Faaborg-Midtfyn, Langeland og Ærø kommuner tage stilling til samme spørgsmål.

Men hvad kan man overhovedet bruge sådan et geopark-stempel til? Det spurgte de også sig selv om i Odsherred Kommune i årene op til, at den som den første i Danmark blev certificeret Unesco Global Geopark i 2014. Siden er de blevet en hel del klogere.

Derfor har Fyns Amts Avis været på besøg i det nordvestsjællandske hjørne af landet, hvor man over årene har fået fyldt mere og mere ind i den ramme omkring egnens fælles historie, identitet og ikke mindst natur, som man oplever, geoparken er blevet.

I Odsherred er der indtil videre vokset vandrestier, et kunstprojekt for børn, en besøgsmark på Lammefjorden, Nordisk Center for Lokale Fødevarer, en restaurant baseret på egnens fødevarer og velbesøgte guidede ture ud af geoparken, og flere projekter er på vej.

Men hvad kan de bruge det til, landmanden, kroejeren, kunstneren, grøntsagsavleren og de andre, der lever midt i den natur, Unesco har stemplet som noget helt særligt? Det kan du læse her.

  • Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' redaktion i Svendborg og skriver om meget forskelligt, men har brugt særligt mange arbejdsdage på at dække sygehusstof, Svendborgbanen og by- og havneudvikling. Mine rødder er jyske, men mit hjerte er tabt til Sydfyn.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Odsherred-borgmester: - Geoparken er en fantastisk egnsfortælling

Odsherred-borgmester: - Geoparken er en fantastisk egnsfortælling

Grøntsagsavleren: - Så mange mennesker har der aldrig været her før

Grøntsagsavleren: - Så mange mennesker har der aldrig været her før

Landmanden: - Geopark har ikke haft den store betydning

Landmanden: - Geopark har ikke haft den store betydning