En arbejdsdag med trusler, vold og selvmordsforsøg

Psykisk syge kriminelle får det kun værre af at blive låst inde i en celle i arresten, mener fængselsfunktionær René Larsen. FOTO:Ole Friis

En arbejdsdag med trusler, vold og selvmordsforsøg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ARRESTEN: Psykisk syge kriminelle skaber utrygge forhold for personalet

SVENDBORG: Han ved sig aldrig sikker. Når René Larsen går på arbejde i Svendborg Arrest ved han aldrig, om det igen bliver en dag med trusler, overfald og selvmordsforsøg.

Sådan er hverdagen for personalet i de danske arresthuse, og det er især de mange psykisk syge kriminelle, der skaber de utrygge forhold.

- Jeg har fået ribben bøjet ved et overfald og kender alt til truslerne fra de indsatte, fortæller fængselsfunktionæren om oplevelser fra tidligere arbejdspladser.

René Larsen har været fængselsfunktionær i 19 år. I 2003 blev han ansat i arresten i Svendborg.

- De psykisk syge hører ikke til her i arresten. Vores kapacitet er spændt til bristepunktet, og der skal gøres noget nu, siger fængselsfunktionæren, som ofte modtager opringninger fra frustrerede eller nervøse kolleger.

- Efterhånden er gennemsnitsalderen for dem, der går på helbredsbetinget førtidspension helt nede på 43 år, og det er jo helt grotesk, forklarer René Larsen.

Indsatte ikke syge nok

Problemet er, at de psykisk syge ikke får den nødvendige behandling, når de sidder varetægtsfængslet.

- Der er ikke den fornødne tid til at tage sig af dem og deres behov, og vi er heller ikke uddannede til at håndtere deres psykiske lidelser, fortæller René Larsen, som er formand for de fynske arrestfunktionærer.

Situationen skaber frustrationer blandt de ansatte, der gentagne gange har forsøgt at gøre opmærksom på problemerne.

- Vi mener ofte, at nogen af de indsatte her er fejlplacerede, men får så at vide, at de ikke er syge nok, fortæller René Larsen.

Det var præcis det, der skete i arresten tidligere på året, da en indsat endte med at tage sit eget liv i cellen.

For lang ventetid

Problemet er ikke nyt, men situationen er blevet forværret af, at de psykisk syge i flere tilfælde sidder varetægtsfængslet i flere år, før de modtager en behandlingdom og bliver sendt videre til Anstalten ved Herstedvester, som er Kriminalforsorgens behandlingsinstitution for indsatte.

- Det er en ulykkelig situation for alle parter, for jeg tror bestemt ikke, man får det bedre psykisk af at blive låst inde i en otte kvadratmeter stor celle uden professionel hjælp, siger René Larsen og tilføjer, at en psykisk syg indsat for ganske nylig forsøgte selvmord, mens han afventede en ledig plads i Herstedvester.

Siden 1980 er antallet af kriminelle, der får behandlingsdomme femdoblet, mens antallet af psykiatriske sengepladser er faldet.

Omkring 20 procent af de i alt 22 indsatte i arresten i Svendborg indtager dagligt psykofarmaka, og René Larsen vurderer, at der til stadighed er en eller flere af de indsatte, der burde modtage behandling i stedet for at være i en celle i Svendborg.

- I sidste måned fik vi langt om længe sendt en psykisk syg indsat til Herstedvester. Han nåede at sidde her hos os i tre år og fem måneder, fortæller René Larsen.

Manden nåede at forsøge selvmord flere gange, inden der blev en ledig plads til ham på anstalten.

En arbejdsdag med trusler, vold og selvmordsforsøg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce