Der er truffet en række forholdsregler i kølvandet på, at en pige på Tåsingeskolen har fået konstateret meningitis. Og først og fremmest skal man være opmærksom på symptomer, der minder om influenza, oplyser embedslæge Anne Hempel-Jørgensen.

Svendborg: Risikoen er ikke stor, men den findes.

Og derfor handler det om at være ekstra opmærksom og reagere hurtigt, hvis man støder på symptomer, der minder om influenza.

Sådan lyder budskabet fra embedslæge Anne Hempel-Jørgensen, efter at en pige på Tåsingeskolen søndag fik konstateret meningitis.

- Vi har orienteret forældrene til børn på skolen om at være ekstra opmærksomme på symptomer, der minder om influenza, og er man alvorligt syg, så skal man ringe 112 med det samme, siger embedslægen.

Der findes to hovedtyper meningitis, og mens den ene skyldes en virus, så er det en bakterie, der er årsag til den mest alvorlige.

Og det er sidstnævnte, pigen har fået konstateret.

- Når den bliver konstateret, er der meldepligt, og derfor blev jeg ringet op af Odense Universitetshospital i går (søndag, red.), siger Anne Hempel-Jørgensen, som også fortæller, at der er handlet på flere fronter.

- Pigens familie og dem, der er helt tæt på hende, har fået tilbudt forebyggende behandling med antibiotika, og lægevagten på Fyn har fået besked på at have det i baghovedet, siger embedslægen, der understreger, at risikoen faktisk ikke er ret stor.

- Det er meget sjældent, vi ser to sammenhængende tilfælde, så risikoen er lille. Men den er der, siger hun.

Mange har den

Pigens sygdom skyldes den såkaldte meningokok-bakterie, og den er ifølge Anne Hempel-Jørgensen ikke sjældent forekommende.

- Hver femte unge og hver tiende voksne dansker har den i svælget, så den er almindelig. Men vi ved ikke, hvorfor man går fra at have den til, at man bliver syg af den, siger hun og oplyser, at smitte sker ved tæt kontakt - det, der i gamle dage blev kaldt kyssekontakt.

Pigen er lige nu indlagt på OUH, og det er uvist, hvordan hun har det.

- Det hører under tavshedspligten, så det kan jeg ikke udtale mig om, siger Anne Hempel-Jørgensen.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis og skriver om stort og småt på tværs af stofområderne. Er oprindeligt butiksuddannet, men skiftede spor og startede på journalistuddannelsen i Odense i 1999. Efter en praktikperiode på Fyens Stiftstidende blev jeg ansat på det daværende Holbæk Amts Venstreblad i 2003, og efter godt fire år i det sjællandske rykkede jeg tilbage til Fyens Stiftstidende - nærmere bestemt Assensredaktionen - i 2007. Har siden 2010 været ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg, hvor jeg også bor. Og så er jeg vokset op i Tommerup på Højfyn. I øvrigt er jeg ikke ret god til golf. Men jeg spiller det alligevel ved enhver given lejlighed.

Mere om emnet

Se alle
I bedring: Meningitis-ramt pige er ude af kritisk tilstand

I bedring: Meningitis-ramt pige er ude af kritisk tilstand

1
Holder øje med elever: Pige på Svendborg-skole er ramt af meningitis

Holder øje med elever: Pige på Svendborg-skole er ramt af meningitis

Hold øje med symptomer: Tåsingeskolen ramt af meningitis-tilfælde

Hold øje med symptomer: Tåsingeskolen ramt af meningitis-tilfælde