En 370.000 kroner stor donation, som SfB skulle bruge til at betale en multibane, er sendt til klubbens eliteselskab - og brugt til den almindelige drift.

Daværende FC Svendborg-formand Adam Ringsby-Brandt stillede siden en personlig garanti for pengene, men er tilsyneladende løbet fra den.

Opdateret fredag klokken 19.15 med mailsvar fra Adam Ringsby-Brandt

Svendborg: 370.000 kroner, der er forsvundet i et bundløst hul.

Og en ansvarlig formand, der har garanteret personligt for beløbet, men tilsyneladende siden er løbet fra det.

Det er blandt de skeletter, der er raslet ud af skabene under en seks mand stor arbejdsgruppes bestræbelser på at skabe overblik i SfB Elite, som er selskabet bag FC Svendborg.

Sagen tager sit udspring i begyndelsen af 2014. Her får pigefodboldklubben Fortuna Svendborg tilsagn om en donation på 370.000 kroner fra Nordea-fonden og DBU multibanepulje, og da klubben siden bliver lagt under SfB, følger banen med.

Men der sker noget mærkeligt, fortæller Morten Frederiksen, der udtaler sig på vegne af arbejdsgruppen.

- Vi har konstateret, at de 370.000 kroner er tilgået SfB Elite den 12. december 2015, og at de er gået ind på driftskontoen og anvendt til andre formål end den multibane, de var øremærket til, siger han.

Formand løb fra garanti

Ergo sendte daværende SfB Eliteformand og -direktør Adam Ringsby-Brandt ikke pengene over i SfB, hvor de retteligt hørte hjemme, men brugte dem til driften af eliteafdelingen, og da kassen i SfB Elite er tom, er pengene væk.

Morten Frederiksen fortæller, at Adam Ringsby-Brandt, blev foreholdt problemstillingen, da en såkaldt redningsgruppe med advokat og FC Svendborg-æresmedlem Jens Bertel Rasmussen i spidsen trådte til for at redde klubben ud af det økonomiske søle i november 2016.

- Den 21. november 2016 stillede Adam Ringsby-Brandt en skriftlig garanti for betalingen over for Fortuna Svendborg og SfB, siger Morten Frederiksen, og det skulle jo så være godt nok.

Og så alligevel ikke.

- Vi har også konstateret, at Adam Ringsby-Brandt flere gange efterfølgende er blevet bedt om at honorere garantien, men at han har nægtet, selv om der var indgået en betalingsordning med leverandøren af multibanen, siger Morten Frederiksen, der ingen kommentarer har til formandens ageren.

Læs mere: Professor: FC Svendborg-formand risikerer erstatningsansvar og straffesag

Men konsekvensen af den vil han godt sætte ord på.

- Hele forløbet har påført FC Svendborg en afdragspligtig gæld på 370.000 kroner og betyder, at vi ikke med god samvittighed kan gå ud og bede om sponsormidler, så længe der ikke er en afklaring, siger han.

Vidste ingenting

Michael Jensen, der er formand for moderklubben SfB og dengang var menigt medlem af bestyrelsen i SfB Elite, afviser at have et ansvar i sagen.

- Jeg vidste ikke noget om, at pengene var kommet. Jeg har ikke siddet med driften og har ikke haft adgang til bankkontoen, og det bør jeg heller ikke have. Det er ikke usædvanligt, at det er formanden (Adam Ringsby-Brandt, red.), der sidder og "drifter" selskabet, siger Michael Jensen, der efter eget udsagn blev overrasket, da han fik kendskab til sagen.

- Jeg tænkte "det kan ikke passe, det her", men det kunne det. Det er sådan, det er foregået, siger han.

SfB's næstformand, Lars Krammager, bekræfter forløbet - og at Adam Ringsby-Brandt tilsyneladende er løbet fra sin garanti.

- Morten (Frederiksen, red.) og jeg har haft møde med ham og bedt ham om at betale, og vi har også opfordret ham til det skriftligt, siger næstformanden.

Han fortæller også, at der undervejs har været ført forhandlinger med multibanefirmaet Uno, som har leveret banen, og at Uno har givet nedslag i prisen, som oprindeligt var 924.750 kroner.

- Adam Ringsby-Brandt sagde, at når vi havde fået rabat på banen, så ville han også have rabat på de 370.000 kroner, han selv skulle betale. Siden har vi ikke hørt fra ham, siger Lars Krammager.

Fyns Amts Avis var fredag formiddag i telefonisk kontakt med Adam Ringsby-Brandt, som sagde, at han ikke ønskede at kommentere sagen.
Fredag aften sendte han imidlertid en mail til redaktionen, hvori han blandt andet skriver, at "Michael Jensen har som bestyrelsesmedlem i FC Svendborg haft kendskab til alle dispositioner og aftaler i FC Svendborg-regi."

Samtidig afviser han, at han skulle været løbet fra en garanti om at betale de 370.000 kroner, da ikke alle betingelser i aftalen er opfyldt, samt at han ikke mener, at han har "handlet strafbart eller erstatningspådragende".

Vi har samlet alle artikler i sagen - tryk her:

Banner
  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis og skriver om stort og småt på tværs af stofområderne. Er oprindeligt butiksuddannet, men skiftede spor og startede på journalistuddannelsen i Odense i 1999. Efter en praktikperiode på Fyens Stiftstidende blev jeg ansat på det daværende Holbæk Amts Venstreblad i 2003, og efter godt fire år i det sjællandske rykkede jeg tilbage til Fyens Stiftstidende - nærmere bestemt Assensredaktionen - i 2007. Har siden 2010 været ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg, hvor jeg også bor. Og så er jeg vokset op i Tommerup på Højfyn. I øvrigt er jeg ikke ret god til golf. Men jeg spiller det alligevel ved enhver given lejlighed.

Mere om emnet

Se alle
Sminket regnskab: Ekstraordinær generalforsamling i presset fodboldklub

Sminket regnskab: Ekstraordinær generalforsamling i presset fodboldklub

FC Svendborg-skattesag kan ramme advokatfirma

FC Svendborg-skattesag kan ramme advokatfirma

Ny mystik i multibanesag

Ny mystik i multibanesag