Ekspert: Vigtigt at støtte de socialøkonomiske virksomheder

Lars Hulgård mener, at de socialøkonomiske virksomheder er vanskelige at finansiere, fordi deres mål og omsætning er uhåndgribelige værdier. Privatfoto

Ekspert: Vigtigt at støtte de socialøkonomiske virksomheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Socialøkonomiske virksomheder er vigtige, men svære at finansiere, siger ekspert. Man bør give originalerne en chance

Svendborg: De socialøkonomiske virksomheder bærer et stort samfundsmæssigt ansvar, mener Lars Hulgård, som er professor i Socialt Entreprenørskab ved Roskilde Universitet.

Det skyldes, at virksomhederne har et socialt formål med sit virke, for eksempel at skabe værdi i lokalsamfundet eller støtte udsatte borgere. Men ifølge professoren er de socialøkonomiske virksomheder for svære at finansiere.

- I en almindelig virksomhed er dit produkt relativt klart og nemt at fortælle, hvad er. Og derfor er adgangen til finansiering enklere. Med socialøkonomiske virksomheder er en væsentlig del af værdien jo noget uhåndgribeligt. Det er en social og kulturel merværdi. Det er mennesker, der vokser som mennesker, siger han.

Skøre idéer

Professoren ser en voksende lyst til at starte de socialøkonomiske virksomheder, selvom betingelserne for at komme i gang efter hans mening er dårlige. De sociale entreprenører, der lykkes med at komme i gang, må løse de finansielle problemer ved at søge hjælp andre steder fra.

- I opstartsfasen er de ofte helt afhængige af deres sociale kapital. Deres familie og venner bidrager, fordi adgangen til finansiel kapital er dårlig. Så de arbejder ofte mere, tager større personlige risici og er afhængige af deres netværk, siger han.

Lars Hulgård peger på en række værktøjer, der kunne gøre overlevelsen lettere for de socialøkonomiske virksomheder, som ikke bliver taget i brug. Blandt andre målrettede offentlige puljer, pålæg til finansielle institutioner om at stille risikovillig kapital til rådighed, skatte- og momsbegunstigelser eller at kommuner skal foretage en vis del af deres handel med den type virksomheder.

Men man kan ikke støtte dem alle, og professoren medgiver, at det kan være vanskeligt at vurdere kvaliteten af det, der udbydes.

- Man skal jo ikke støtte alle mulige originaler, men mange originaler skal man støtte. De mest skøre idéer kan nogle gange få en meget stor gennemslagskraft og betydning i form af forbedret livskvalitet. Det er der mange eksempler på, siger han.

Ekspert: Vigtigt at støtte de socialøkonomiske virksomheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce