Efter frifindelse: 22-årig får erstatning for uberettiget fængsling

Advokat Claus Olsen har hjulpet sin klient til frifindelse og erstatning. Foto: Gitte Gedde

Efter frifindelse: 22-årig får erstatning for uberettiget fængsling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ung udenlandsk mand er tilkendt 106.950 kroner efter i to en halv måned at have været varetægtsfængslet og sigtet for et voldtægtsforsøg nytårsnat, han ikke har begået.

Svendborg: En 22-årig flygtning sad i vinter to en halv måned varetægtsfængslet og frygtede både at blive uskyldig dømt og udvist af landet. Byretten frifandt ham derefter pure, og nu har Rigsadvokaten desuden tilkendt ham en sekscifret erstatning for de lidelser, han var udsat for.

Det er advokat Claus Olsen, der efter frifindelsen i maj søgte om tilkendelse af 106.950 kroner plus renter, og det er lige nøjagtig det beløb, der nu kommer til udbetaling.

- Beløbet er efter Rigsadvokatens takster. Det indeholder desuden en forhøjelse på 50 procent på grund af sigtelsens særlige karakter, fortæller han.

Rigsadvokatens vurdering går på, hvor grov den sigtelse, man har siddet varetægtsfængslet på, er.

- Her drejer det sig om en særlig grov sigtelse under kategorien voldtægt - også selvom han "kun" var sigtet for forsøg på voldtægt, siger Claus Olsen.

Han har endnu ikke overbragt den 22-årige nyheden om erstatningen, men han forventer, at der er en ung mand, der sandsynligvis bliver meget glad.

- Jeg ved faktisk ikke, hvor han befinder sig lige nu - om han stadig er i byen. Men under retssagen var der en dansk kontaktperson, som jeg vil kontakte, så min klient kan få sine penge.

Sagen kort
Nytårsnat 2018 blev en ung pige overfaldet af en udenlandsk mand i Møllergade i Svendborg. Hun faldt, da han forsøgte at kysse hende, men tilsynekomsten af vidner fik ham til at løbe fra stedet.

I februar blev en 22-årig mand anholdt og sigtet for forsøg på voldtægt. Han var udvalgt på baggrund af videomateriale fra en bank i nærheden, hvor man kan se, at han hæver penge samme nat. Retten i Svendborg varetægtsfængslede ham i to en halv måned.

I maj blev han frikendt. Retten troede godt nok på kvindens forklaring om overfaldet, men mente derimod ikke, at det var den rigtige mand, der var fremstillet.

Dels kunne hverken offer eller et vidne fra episoden udpege ham ved fotokonfrontation trods et stort og tydeligt ar på hans kind. Dels passede deres signalementet af hans påklædning slet ikke med billederne fra bankens video. Og dels stammede dna fra spyt på kvindens ansigt ikke fra ham.

Frifindelsen blev ikke anket til Østre Landsret, og straffesagen er derfor afsluttet.

Rigsadvokaten har i juli tilkendt en erstatning for uberettiget varetægtsfængsling på 106.950 kroner plus renter. (gedde)

Ingen sag

Claus Olsen mener stadig ikke, at sagen overhovedet burde have været rejst i første omgang, og han er derfor meget tilfreds med, at der nu falder en pæn erstatning som plaster på såret.

Anklagemyndigheden har tidligere overfor Fyns Amts Avis begrundet tiltalen om voldtægtsforsøg med, at dommeren i grundlovsforhøret på det fremlagte bevismateriale vurderede, at der var en begrundet mistanke om, at han kunne dømmes.

- Men det er jo en foreløbig betragtning, for på det tidspunkt er alle beviser endnu ikke lagt frem. Så at anklagemyndigheden læner sig så meget op ad det, er efter min mening forkert. De burde forholde sig kritisk til, om beviserne er stærke nok efter yderligere efterforskning og så revurdere sagen, siger Claus Olsen.

- Men nu får han i hvert fald en pæn erstatning. Selvom penge jo ikke er alt.

Efter frifindelse: 22-årig får erstatning for uberettiget fængsling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce