Efter Aldersro-sagen: DF vil have redegørelse for samtlige plejecentre

Alle plejecentre i hele Svendborg Kommune skal tjekkes efter i sømmene, efter det har vist sig, at beboere på Aldersro Plejecenter alt for ofte er overladt til sig selv og ikke bliver aktiveret nok, mener Dorthe Ullemose (DF). Foto: Katrine Becher Damkjær

Efter Aldersro-sagen: DF vil have redegørelse for samtlige plejecentre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere pårørende til borgere på Aldersro Plejecenter har kritiseret forholdende på centerets demensafsnit, og det får nu Dansk Folkepartis Dorthe Ullemose til at kræve en redegørelse over forholdene på samtlige plejecentre og afdelinger i Svendborg. Den ansvarlige politiker Hanne Klit (S) vil overveje det, men siger også, hun mener, det ikke er nødvendigt.

Svendborg: Efter massiv kritik af forholdene på Aldersro Plejecenter, hvor pårørende til borgere på demensafsnittet har kritiseret centret for ikke at aktivere beboerne nok, kræver Dansk Folkepartis Dorthe Ullemose nu handling.

Ud over, at man i kommunen er gået ind i at forbedre forholdene på Aldersro Plejecenter, kræver Dorthe Ullemose, at man også undersøger, hvordan forholdene er på kommunens øvrige plejecentre og afdelinger.

- Jeg vil foreslå dem, der sidder i Social- og Sundhedsudvalget og ikke mindst formanden Hanne Klit (S), at man af forvaltningen får en orientering om alle de andre plejecentre, siger Dorthe Ullemose.

Hun peger på, at netop det har man ikke fået i sagen om Aldersro, hvor flere pårørende til demente er stået frem og har kritiseret en mangel på aktivering af beboerne.

- Det ville da være meget rart at vide, om der bliver fulgt op på handleplanerne på de andre plejecentre, når nu vi læser om, at det ikke er tilfældet på Aldersro. Hvis der er problematikker, som dem de pårørende beskriver i Fyns Amts Avis, så bør forvaltningen give de informationer i det politiske udvalg.

Aldersro-sagen kort fortalt
Den 3. juni stod Bodil Nakel frem i Fyns Amts Avis og kritiserede forholdene på Aldersro Plejecenter, hvor hun beklagede sig over manglende aktiviteter for beboerne, som hun mener skyldes for få hænder. Hendes 61-årige demente mand bor på plejecentret.Siden stod andre frem og bakkede op om kritikken, og Ældrechef i Svendborg Kommune, Kirsten Vie Madsen har da også erkendt, at forholdene ikke er som de skal være på plejecentret.

Det har fået Svendborg Kommune til at sætte gang i en række tiltag på Aldersro Plejecenter. Blandt andet vil lederen af Aldersro, Didde Hansen, hver dag møde ind i demensboligerne, da det er her udfordringerne er.

Desuden vil en af centrets to sygeplejersker være fast tilknyttet demensboligerne og fysisk være der dagligt, foruden en medarbejder skal stå for al rengøring, så det faglærte personale kan bruge tiden på den nære pleje af borgerne og kommunikation med de pårørende.

Dertil kommer, at alle medarbejdere på Aldersro, som ikke kan se sig selv i den ændrede tilgang til pårørendesamarbejde, tilbydes andet arbejde på ældreområdet.

Og så skal et samarbejde med "Aldersros venner" udbygges, så der kommer flere frivillige, foruden der holdes møder med alle pårørende.

Udvalgsformand overvejer

Udvalgsformand Hanne Klit vil ikke afvise, at hun vil bestille sådan en redegørelse, selvom hun er sikker på, at problemerne på Aldersro Plejecenter ikke er et udtryk for, hvordan det generelt går på kommunens plejecentre.

- Man kan da have meget sympati for Dansk Folkepartis holdning. Men jeg synes jo ikke, der er nogen grund til at antage, at hele ældreområdet har et stort problem, for det er ikke noget, jeg har hørt om tidligere, og derfor synes jeg ikke, der er belæg for at gå ud at sige, at vi skal iværksætte en kæmpe stor undersøgelse af det her.

Men havde du hørt om problemerne på Aldersro, før du kunne læse om det i avisen?

- Nej, men jeg går da stærkt ud fra, at nu hvor det er kommet frem, at der på Aldersro er behov for at sætte nogle ting i værk, at man så samtidig, hvis der er problemer andre steder, vil informere det politiske niveau om det. Det er da min klare forventning til forvaltningen, siger Hanne Klit.

Hun vil dog ikke afvise at bede om en redegørelse.

- Jeg vil drøfte med forvaltningen, om der er behov for det, for det må de jo have et overblik over. Og hvis der er behov for det, vil jeg gerne sætte gang i sådan en undersøgelse. Men hvis der ikke er behov for det, så synes jeg altså, at vi skal bruge kræfterne på noget andet.

Ullemose gør det selv

Dorthe Ullemose er dog stålsat. Sætter Hanne Klit ikke gang i en redegørelse, så gør hun det selv, selvom hun ikke selv er medlem af Social- og Sundhedsudvalget.

- Jeg kan jo godt bede om en redegørelse, selvom jeg ikke lige sidder i udvalget, og det vil jeg gøre, hvis ikke Hanne Klit beder om den, konstaterer hun.

Og hvis det viser sig, at der gemmer sig problemer og udfordringer under overfladen ligesom på Aldersro, er Dorthe Ullemose også parat til at tilføre området flere penge, selvom hun selv har været med til at stemme for besparelser på området på 16 millioner kroner i forbindelse med forårets budgetforhandlinger, foruden hun stemte for, at kommunen indfører rammestyring, der de næste år fastfryser budgettet, selvom antallet af ældre stiger.

- Selvom vi indfører rammestyring, er der stadig mulighed for at justere, sådan at man kan tilføre området flere penge. Ældreområdet er vigtigt for Dansk Folkeparti. Desuden er det ikke altid sådan, at man skal løse problemer ved at opnormere med medarbejdere.

Efter Aldersro-sagen: DF vil have redegørelse for samtlige plejecentre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce