Jagten på de 100 millioner

Jesper Kiel (EL) er klar til at genindføre dækningsafgiften og hæve grundskylden, når byrådet de kommende år skal finde 100 millioner kroner. Besparelser vil han helst undgå, selvom han medgiver, at det kan blive en svær øvelse.

Jesper Kiel, hvordan vil du finde de 100 millioner kroner, Svendborg Kommune mangler?

- Som vi allerede har fremlagt i vores budgetforslag, vil vi prøve at refinansiere en del af gælden. Vi vil ikke øge gælden, men vi behøver heller ikke at afdrage på gælden lige så hurtigt, som der er lagt op til. Desuden har vi i Tankefuld en masse jord. Der foreslår vi, at man i en periode på 20 år frasælger jorden og sætter solceller op for eksempel, lyder det fra Jesper Kiel.

Jagten på de 100 millioner

Det kommende byråd står overfor en opgave, der hedder at finde 100 millioner kroner på de kommunale budgetter før 2021 for at opretholde kommunens likviditet. Vi spørger spidskandidaterne, hvordan de penge skal findes.

- Den anden del er, at vi skal have nogle flere penge i kommunekassen, hvis ikke vi skal stå foran massive besparelser på velfærden og vores miljøindsats. Derfor har vi foreslået, at erhvervslivet bidrager lidt. De har i en årrække sluppet for dækningsafgiften, som vi godt mener, man kan indføre igen.

Jesper Kiel fremhæver, at kommunen over de næste år poster penge i det landsstævne, der skal afholdes i 2021. Et arrangement, som kommer erhvervslivet til gavn.

- Erhvervslivet får en ekstra omsætning på omkring 80 millioner kroner. Penge, der ikke kommer i kommunekassen. Derfor synes vi, det ville være rimeligt, hvis der bliver bidraget til festen gennem dækningsafgiften. Ellers skal vi ud at skære på velfærden.

Ifølge Jesper Kiel regner partiet med, at dækningsafgiften vil betyde 20 millioner kroner mere i kommunekassen om året, mens man vil finde 10 millioner kroner årligt ved at sætte grundskylden op.

- Det ville være en lille regulering på grundskylden. Det ville dreje sig om 50 kroner mere om måneden for den almindelige husejer og 100 kroner for dem med nogle af de lidt dyrere grunde nede ved vandet. Det er ikke uoverskueligt, og det er en fornuftigere måde end bare at skære på velfærden. 

Du peger ikke rigtigt på områder, hvor vi kan spare. Kan det passe?

- Jeg synes allerede, vi har sparet mange gange, og det er svært at finde mange andre steder at spare. Vi vil gerne kigge på ydelser på eksterne konsulenter, som næsten altid er dyrere, end hvis vi løste opgaven selv.

Men er det realistisk at tro på, det kan klares uden at lave besparelser?

I vores budgetforslag, som byrådet stemte ned, havde vi taget alle besparelser ud og prøvede at vise, at det kunne lade sig gøre. Det kræver selvfølgelig ekstra penge i kassen. Så kan vi godt på længere sigt få færre udgifter til overførselsindkomst og andre ting, selvom det selvfølgelig ikke løser problemet i 2019.

  • Katrine Becher Damkjær

    Af:

    Jeg er lokaljournalist på Fyns Amts Avis' Svendborg-redaktion, hvor jeg beskæftiger mig med alle områder af lokalstoffet. Jeg er uddannet fra Roskilde Universitet, hvor jeg har en Cand.Comm med speciale i Journalistik. Jeg har været ansat på Fyns Amts Avis siden 2011 og har en fortid som praktikant på Fyens Stiftstidende, hvor jeg var på Nordfyns lokalredaktion og sportsredaktionen.

Mere om emnet

Se alle
Ældreformand klar til kamp mod besparelser: - Jeg lover, vi kommer op på dupperne

Ældreformand klar til kamp mod besparelser: - Jeg lover, vi kommer op på dupperne

Ny borgmester bebuder markante besparelser - måske allerede til foråret

Ny borgmester bebuder markante besparelser - måske allerede til foråret

LA: Budgetændring skal finde 100 mio. kroner

LA: Budgetændring skal finde 100 mio. kroner