Dyrenes Beskyttelse: Det skal du gøre, hvis du finder et såret og forladt rålam

Piv har i de første mange måneder af sit liv sovet i denne hundekurv - ved siden af labradorhvalpen Tina. Foto: Katrine Becher Damkjær

Dyrenes Beskyttelse: Det skal du gøre, hvis du finder et såret og forladt rålam

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dyrenes Beskyttelse betegner det som ulovligt, men Anne Albjerg mener, at det har været forsvarligt at lade Piv overleve og leve i naturskønne omgivelser.

Sydfyn: Et ægtepar på Sydfyn reddede sidste år et lille rådyrs liv, efter at moderen var blevet kørt ihjel af en bil. Parret gav både rålammet mad og husly, og i dag går dyret, som har fået navnet "Piv", hjemmevant rundt i stuerne, sover i en hundekurv, håndfodres og leger med både hunden Tina og barnebarnet Mikkel.

Det sydfynske ægtepar ved godt, at det ikke var helt lovligt at redde rålammet:

- Der er sikkert nogen, der mener, at det, vi har gjort, er dyreetisk forkert og ulovligt. Vi ved også godt, at det kan være problematisk at tage sig af et vildt dyr og gøre det tamt, men vi kunne simpelthen ikke nænne at aflive det lille rålam, da vi fandt det - og det er vel meget menneskeligt, siger Anne Albjerg, som aldrig ville kunne acceptere, hvis mennesker tog et vildt dyr ind og lod det leve på få kvadratmeter.

- Vi er landmænd, har arbejdet med dyr og haft husdyr i en årrække, så vi har en vis erfaring med dyr. Desuden har vi vores aflukke på 500 kvadratmeter, hvor Piv hver dag har fået frisk luft - og udenfor vores vinduer har vi flere tønder land, hvor Piv nu lærer at begå sig i naturen.

- Så vi har ment, at det har været forsvarligt at lade hende leve og overleve hos os, og så må vi bare håbe, at hun får sig en fremtid ude i naturen, siger Anne Albjerg.

Rådyret Piv bor ved en familie på Sydfyn, efter hun for ni måneder siden blev fundet ved siden af sin mor, der var kørt ihjel. Foto: Katrine Becher Damkjær
Piv har kig efter rosen på bordet - livretten. Foto: Katrine Becher Damkjær
Når du ser et rålam
Medmindre et rålam er tydeligt såret, bør du altid lade det være og helst bevæge dig væk fra det, så moren kan komme til sin unge.

Hvis et rålam går og kalder, så er den bedste løsning at gå langt væk fra ungen, så moren kan komme til sin unge.

Finder du et rålam, der er tydeligt såret, eller er du i tvivl om, hvorvidt ungen er i nød, så bør du kontakte Dyrenes Vagtcentral 1812 for vejledning.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Det er ulovligt

Hos Dyrenes Beskyttelse får man mange henvendelser vedrørende rålam, især i maj og juni.

- Hvis der er tale om et såret eller forladt rålam, skal man have tilladelse fra Naturstyrelsen for at pleje dyret. Ellers er det ulovligt. Uanset hvad kan man som udgangspunkt ikke få dem til at blive gode til at klare sig selv i naturen. Og hvis der er tale om hanner, der kommer i brunst, bliver de direkte livsfarlige, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

En opgørelse, som Dyrenes Beskyttelse har lavet over henvendelser til Dyrenes Vagtcentral 1812 om rålam for 2016 og 2017, viser generelt, at så snart det bliver maj, så eksploderer antallet af henvendelser, og presset fortsætter ind i juni.

- Men mange folk misforstår, hvornår et rålam er i nød, og hvornår det egentlig bare opholder sig som et normalt rålam i naturen. Helt små rålam ligger meget alene. Faktisk langt det meste af tiden. Når nogen kommer nær trykker, de sig blot ned mod jorden. Og det er præcis det, de skal. De er ikke i nød, forklarer Michael Carlsen.

I Dyrenes Beskyttelses opgørelse er det tydeligt, at en af de mest dominerende typer af sager omhandler rålam, der går rundt og kalder efter deres mor. Det skyldes oftest, at dens mor ikke er vendt tilbage, fordi der er for mange mennesker i nærheden.

- Den største fare for disse rålam er faktisk de mennesker, som finder dem, fordi mange tror, at de hjælper ungen ved at holde øje med den og tjekke, om dens mor kommer tilbage. Men en rå vil meget sjældent nærme sig sin unge, hvis der er mennesker i nærheden, og det er oftest også derfor, at nogle rålam går og kalder: Fordi den er blevet sulten og utålmodig, men der er mennesker i nærheden, og råen tør ikke nærme sig, pointerer Michael Carlsen.

- Den bedste måde at hjælpe et rålam på er derfor altid at lade det være, da det ikke er i nød, fordi det ligger alene i buskadset. Og hvis et rålam går og kalder, så er det bedst at forlade området, så dens mor tør nærme sig.

- Og hvis rålammet virkelig er forladt og såret, så skal man kontakte vores vagtcentral, siger Michael Carlsen.

Se videoen her af rådyret Piv, der er flyttet ind hos det sydfynske ægtepar.

Dyrenes Beskyttelse: Det skal du gøre, hvis du finder et såret og forladt rålam

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce