Det er kun skroget, der bliver tilbage

Der går næsten ikke en dag, hvor der ikke er vandhunde og dykkere ved Lunkebugten, så populære er de tyske vrag. Derfor holder Søren Andersen og hans dykkervenner skarpt øje med, hvad der bliver hentet op fra havbunden.
Foto: Carsten Bundgaard

Det er kun skroget, der bliver tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Engelsk rigmand i færd med at bjærge motortorpedobåd fra Lunkebugten. Imens arbejder museum og dykkere på, at det ikke sker igen

LUNKEBUGTEN: Snart pryder vragdele fra et tysk krigsvrag i Lunkebugten en engelsk rigmands private samling af krigsskibe.

Kun skroget og bunden af den tyske motortorpedobåd, der siden anden verdenskrig har ligget øst for Tåsinge, vil ligge tilbage.

Det er planen for firmaet Nordic Marine Service, der i øjeblikket bjærger vragdele fra Lunkebugten for den engelske rigmand.

- Vi skal have så meget op, som vi kan bjærge fra den. Hvad vi kan få løs, fortæller direktør Kenneth Andersen fra Nordic Marineservice.

Igennem foråret og sommeren har tilladelsen til bjærgningen i Lunkebugten affødt intens debat og diskussion mellem dykkere, museer og myndigheder.

Fejl skyld i tilladelse

Nordic Marine Service fulgte alle regler, da de fik tilladelsen. Men på grund af en fejl i Kulturarvsstyrelsen fik Langelands Museum aldrig mulighed for at protestere over bjærgningen.

- De er i deres gode ret til at bjærge på grund af tilladelsen. Men jeg synes, det principielt er helt forkert, at de fik lov, fortæller museumsinspektør Otto Uldum fra Langelands Museum.

Derfor arbejder han og landets andre marinarkæologiske museer nu på at få ændret Kulturarvsstyrelsens holdning til gamle vrag.

- Vi vil diskutere med den ansvarlige styrelse og påpege, at vi finder dens beslutninger uheldige, siger Otto Uldum.

Han har derfor sørget for, at han fremover får direkte besked, når der kommer en ansøgning, der vedrører vrag i det sydfynske.

Dykkerne holder vejret

Hos Sportsdykkerklubben Dråben holder medlemmerne vejret.

Der er givet tilladelse til at tage vragdele fra alle de fem vrag, der ligger i området. Men dykkerne håber, at Nordic Marine Service nøjes med at tage fra et.

- Vi følger det tæt, fortæller Søren Andersen.

Vragene er ideelle at dykke på for nybegyndere, fordi de ligger på lavt og roligt vand. Derfor ville områdets klubber miste en stor attraktion, hvis vragene blev ødelagt.

Søren Andersen kan trods alt se lidt positivt i bjærgningen.

- Vi er glade for, at det er Nordic Marine Service, der gør det. Udlændinge ville bare have hævet det hele og smidt resten væk, mener Søren Andersen.

Hvis vejret arter sig, forventer Nordic Marine Service at være færdige med bjærgningen i september.

Det er kun skroget, der bliver tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce