Der er noget i luften...


Der er noget i luften...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sort sol, sæbebobler, sære insekter flyver, svæver, bevæger sig på Sydfynske Kunstneres store efterårsudstilling med godt 250 numre

Kunst

Af Marianne Hein Foto: Andreas Bastiansen

SVENDBORG: Der er noget i luften. Hos Nana Agger er der rigtig meget. Med sans for fugle i flugt har hun hentet inspiration til sine smukke billeder i begrebet sort sol, hvor tusindvis af fugle samles for at drage sydpå. De flyver og flakser uden for rammen i store panoramaer og små panoramaer, set fra marken eller gennem et vindue. De enorme mængder bæres oppe af hendes faste overbevisning om, at det store kan rummes i det små, illusionsnummeret lykkes, og man lytter til larmen og mærker blæsten gennem håret og nyder de atypiske farver. Intense billedoplevelser.

Sydfynske kunstnere har dækket op i SAK til en rigtig stor udstilling med 251 numre, en mættende udstilling, der rummer lidt af hvert og mange forskellige genrer.

Øjenåbnere

For at blive i det luftbårne har spasmageren Lars J. Falkenberg lavet en video, hvor man kan se kunstneren hænge i loftet og digle, mens han skærer ansigter og siger abelyde. Hans farverige pinde har fået mere "kød" på, og i år kan man finde forskellige former for festlige, leddelte insekter, som tramper rundt - sågar i loftet.

Gruppens to nye medlemmer er Dorte Lausten og Lene Leveau, der på hver sin måde medvirker til at holde billedet svævende. Hos Dorte Lausten drejer det cirkelformede "lykkehjul" hurtigt og suger kvikt seeren ind i det lille kraftfelt i midten. Hendes store geometriske billeder får øjnene til at rulle sig ud så store som tekopper, og man bevæger sig som på gyngende grund. Der er billeder, hvor stregerne får talje, barm og baller, alt efter hvordan striberne vider sig ud eller snævres ind, og hun får stort set alle sine billeders mønstre til at bevæge sig. Det er næsten som at befinde sig i det mystiske hus i Tivoli.

Lene Leveau har lavet installationen "blæs en stjerne", en pølsepude på gulvet til sæbebobling fra skabeloner, der hænger ned fra loftet.

Med spuns og tap

Gruppens faste stok rummer flere spasmagere, bl. a. Hans Kjær, der denne gang gør i et kompagni selvhøjtidelige mænd med tap og spuns og sjove "hatte", finurlige figurer med stor personlighed.

Frank F. Jensen hører også til de lune med et par "Storm P.-opfindelser" og titler som "Manipulerbar erindringsforskyder over temaet religiøse selvmodsigelser" og "næste(n)kærlighed i den krarup-langbalske tidsalder".

Ole Hartvig har kastet 657 pinde i en hob og kalder det signalfarvede værk "encyklopædi over den snittede pind 1997-1998". Han har også lavet en festlig væltet havfrue og lagt øre til, at nattergalen er fløjet. Jo, der er gang i luftrummet.

Hanna Olafsdottir har været på studieophold i St. Petersborg, og det dokumenterer hun med en lang række fotografier, øjebliksbilleder, der handler om mennesker og overlevelse, mad i lange baner. En af konerne, en gammel morlil med stok og farverige addidas-sko går igen i de stærke malerier, som er opfølgning af fotografierne.

Susanne Kern fortæller gode historier i sine store, farvemættede billeder, hvor baby-tumlinger er gennemgående tema.

Inge Lindholm bliver i sit poetiske univers med kander, vaser, graler med blomster i sarte farver. Nicolai Nielsen maler lidt forsigtigt sine enkle, stiliserede figurer.

Fuglen er fløjet

Der var engang, da Sydfynske Kunstnere stort set bestod af landskabsmalere og naturalister, men der er ikke meget i den genre ud over Karl P.s charmerende akvareller fra Provence og nogle af hans karakteristsieke opstillinger. Bent Nielsen viser også nogle dejlige landskabsakvareller og morer med sine små grafiske sort/hvide blade af hverdags-iagttagelser. Jørgen Mogensen er som vanlig varm og begejstret i sine franske landskaber. Ole Bjørnild har fået en lille mindeophængning med nogle af sine fine træ-tegninger. På skulturfronten finder man den nys kommunalt udnævnte Årets Kunstner, Ib Agger med små og store foldede skulpturer i blank aluminium. Hans egentlige Årets Kunstner-udstilling finder sted i Galleri Buk. Karen Kastrup viser en række bronzer i form som gammeldags kanonløb. Endelig kan man opleve Finn Nielsens smukke stenværker og Ellen Margrethe Andersens små menneskefigurer med fuglenæb, netop trådt ud af ægget - eller beundrende et guldæg. Også hun har ladet fuglen flyve...

I haven huserer Thomas Kadziola som gæst med et par skulpturer.

SAK, Vestergade 27-31, Svendborg: Sydfynske Kunstnere indtil 18. november

Der er noget i luften...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce