Den sydfynske smuglerhistorie bliver til en ph.d.

Nils Valdersdorf Jensen har de seneste år stået bag mange af Svendborg Museums udadvendte aktiviteter, så dem bliver der færre af de kommende tre år. Til gengæld lover den kommende ph.D.studerende at vende tilbage med mange nye historier at give videre fra museet. Arkivfoto: Roland Petersen

Den sydfynske smuglerhistorie bliver til en ph.d.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museumsinspektør Nils Valdersdorf Jensen fra Svendborg Museum skal i samarbejde med Syddansk Universitet skrive en ph.d. om det sydfynske og øhavets smugleri.

Svendborg: Smugleri har det med at fremkalde indforståede fnis og træk af selvfølgelighed på skuldrene. Det er noget, vi alle kender til, i et eller andet omfang har gjort os skyldige i og formentlig betragter som noget uundgåeligt.

Det er derfor, emnet tænder Nils Valdersdorf Jensen, museumsinspektør på Svendborg Museum. Det er folkeligt. Og samtidig rummer det perspektiver brede og dybe nok til, at han nu skal skrive en ph.d. om emnet.

- Det er så sjovt, at folk trækker på smilebåndet, når de hører om smugleriets historie, men man kan virkelig bruge det til at åbne fortiden på en anden måde. Det handler om tanker om ret og uret, forholdet til staten, udkantsmoralen, hvor man kan tillade sig lidt af hvert med den følte distance til København og statens centrum. Og så kan man perspektivere det til hele diskussionen om tillid og skat, som jo er højaktuelt. Det rummer en ny vinkel på skatteunddragelsens historie, siger Nils Valdersdorf Jensen.

Ph.d.en om smugleriets historie
Ph.d.en om smugleriets historie har fået arbejstitlen "Smuglernes Paradis" - moral og stat i udkanten 1850-2000.

Forskningsprojektet bliver til i et samarbejde mellem Syddansk Universitets Center for Maritim- og Erhvervshistorie og Svendborg Museum og skal skrives af Nils Valdersdorf Jensen, museumsinspektør på museet.

Ph.d.en er sat til at tage tre år at realisere, og fra mandag 3. september vil Nils Valdersdorf Jensen tilbringe tre dage om ugen på universitetet og to dage om ugen på Svendborg Museum.

Ph.d.en koster 1.767.000 kroner. SDU har bevilget et års løn, 250.000 kroner kommer fra Aage og Johanne Louis-Hansen Fonden og 50.000 kroner kommer fra D/S Orients Fond. Flere fondsansøgninger er stadig ude.

En investering

Ph.d.en kommer til at tage udgangspunkt i den sydfynske smuglerhistorie, som er rig i både omfang, drama og kuriositet. Det ved Valdersdorf, der har været ekspert på netop den lille afkrog af lokalhistorien, siden han blev ved med at støde på emnet i forbindelse med researchen til et nyt hæfte om museets gamle skib Viking i foråret 2015 og derfor besluttede sig for at dykke ned i det.

Det kom der et lille stykke forskning, som han har præsenteret ved International Congress of Maritime Museums i Hong Kong og siden holdt adskillige foredrag om, ud af. Og nu har også Syddansk Universitet fattet interesse for emnet. Ph.d.en skal blive til i et samarbejde mellem Center for Maritim- og Erhvervshistorie og Svendborg Museum, og Nils Valdersdorf Jensen begynder sit arbejde 3. september.

Det glæder han sig ikke alene til, fordi han synes, det er det helt rette emne for ham at skrive ph.d. om.

- Det er også en investering for os som moderne museum, fordi museer skal have ph.d. er ansat, hvis de skal have andel i nogle af de statslige forskningskroner. Det er ikke længere nok at være cand.mag. i et eller andet. Så det her kan også bruges til at åbne for nye fonde og nye muligheder for museet, siger han.

Den sydfynske smuglerhistorie bliver til en ph.d.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce