Den sydfynske kogekones panikråd juleaften: Kig ind i din ovn! Det må ikke brænde på!

Kogerske Aase Højgård Hansen i 2004, hvor hun i en årrække drev eget firma fra hjemmet i Gudbjerg. Arkivfoto: Michael Bager.

Den sydfynske kogekones panikråd juleaften: Kig ind i din ovn! Det må ikke brænde på!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svendborg: Hun har lavet mad i et utal af sammenhænge og steder, den forhenværende kogerske Aase Højgård Hansen fra Gudbjerg. Hun har i foredrag forklaret, hvordan hun har stået bag gryderne hos kendte og ikke kendte.

Og nu er det tid til, at hun giver sine bedste panikråd videre til avisens læsere, hvilke faldgruber man kan risikere at falde i i køkkenet juleaften, når der både skal være styr på gæster, gaver, flæskesteg og ikke mindst den gode julestemning.

valgdebat i gudbjerg forsamlingshus
Hold skarpt øje med din ovn juleaften, hvis du vil have flæskesværen sprød. Det kan blive kulsort indenfor få minutter, advarer den forhenværende kogerske Aase Højgård Hansen. Arkivfoto: Tim K. Jensen.

Her er kogerskens opskrift på en vellykket flæskesteg og tilhørende sovs: Bevågenhed er et af nøgleordene.

- Start med at lægge flæskestegen med sværen ned i bradepanden med lidt vand. Sæt ovnen på omkring 225 grader i 20 minutter. Skru ovnen ned til 170 grader og vend flæskestegen op, så sværen vender opad. Det er alt afhængig af kilo på flæskestegen. En steg på to kilo skal have små to timer ved 170 grader. Og hæld så lidt nyt vand ved, forklarer Aase Højgård Hansen.

- Tag den derefter ud af ovnen, skær flæskesværen af, og du har selvfølgelig i mellemtiden hældt vandet fra, som du skal lave en god sauce med. Du pakker selve stegen ind i noget folie, således at den holder sig meget varm, og så lægger du flæskesværen i bradepanden og sætter ind i ovnen. Tænd derefter din grill på omkring 150 grader, og når sværen begynder at boble, sætter du grillen op til 200-225 grader. Og så står du ellers foran din ovn og kigger derind. Den begynder at boble fuldstændig op, og du skal passe på! Pludselig brænder det på. Den må ikke blive sort. Det sker inden for to-tre minutter, advarer hun.

Nu kommer vi til sovsen, hvad er dit bedste råd?

- Tag vandet, du har taget fra. Det har en masse bobler og fedtperler. Hæld det i en gryde. Du kan lave en opbagning ved at skumme fedtet af i en anden gryde. Kom lidt mel i, så du rører melet sammen med fedtet, og så spæder du til med resten af vandet fra flæskestegen. Det skal smages til med salt og peber og en anelse sukker. Jeg kommer altid en smule sukker i min sovs og en smule kulør. Det er klart. Det er også godt med ribsgelé. Det gør heller ingenting med et skvat fløde.

Hvad skal man passe særligt på?

- Det vigtigste er, at sovsen skal smage af flæskesteg. Den må ikke brænde på. Nej. Hvis det begynder at brænde på i gryden, skal det lynhurtigt over i en anden gryde, råder Aase Højgård Hansen.

Du kan læse mange flere gode råd til julemenuen på fynsamtsavis.dk/and, hvor vi har samlet en række gode opskrifter og instruktioner. Gense blandt andre daværende og afdøde madredaktør Hans Jensens video "Den perfekte juleand". Vi genoptrykker også redaktørens opskrifter på ris a la mande, gås og ikke mindst rødkål og brunede kartofler.

Den sydfynske kogekones panikråd juleaften: Kig ind i din ovn! Det må ikke brænde på!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce