Debat: Kommune bør indgå aftale om regulering af vildtlevende og herreløse katte

Der skal indgås en samarbejdsaftale med Kattens Værn om at indfange og aflive vildtlevende katte, mener Mette Marie Hansen, som påpeger, at det kun kræver få penge. Arkivfoto

Debat: Kommune bør indgå aftale om regulering af vildtlevende og herreløse katte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev: Der er hårdt brug for en ny samarbejdsaftale med Kattens Værn om indfangning af Svendborg Kommunes vildtlevende katte. I 2015 genoptog Svendborg Kommune samarbejdet med Kattens Værn om indfangning af herreløse og vildtlevende katte (katte, der er håndsky og kræver indfangning i fælder).

Samarbejdet fortsatte i 2016. I de to år blev antallet af kommunens kummerligt levende katte reduceret for eksempel omkring flere store udlejningsejendomme, landejendomme og kolonihaver. Og i et villakvarter, hvor en ældre kvinde var død fra en håndfuld vildtlevende katte, hun havde fodret, gjorde aftalen også en stor forskel. Da kattene ikke var tamme, kunne naboerne ikke selv fjerne kattene og indlevere dem til dyreinternat. Håndsky katte skal fanges ind med fælde og kan ikke flyttes eller formidles via dyreinternat. Samarbejdsaftalen betød, at Kattens Værn kom og indfangede kattene og aflivede dem humant på stedet.

Det kan lyde barskt, men katte, der ikke har en fast fodervært og ikke bliver neutraliseret, lever kummerlige liv med alt for mange sølle killinger, og mange katte dør hvert år en pinefuld død af sult og sygdom. Og hvis kattene blot fodres sporadisk, uden regulering, vil det der var en overkommelig opgave, på kort tid have vokset sig til et uoverskueligt problem med 30 sølle katte.

Uvist af hvilken grund stoppede Svendborg Kommune bevillingen til samarbejdet med Kattens Værn i 2017 og borgere, der her i 2018 henvender sig til kommunen, får den nedslående besked, at naturen må gå sin gang. End ikke på kommunens egen materielplads på Bodøvej har kommunen i 2017 ville betale for indfangning og human aflivning af vildtlevende katte.

Jeg, og mange kattevenner med mig, bønfalder derfor kommunen om igen at bevilge penge til indfangning af herreløse og vildtlevende katte. Vi ved, det på papiret ligner et let sted at spare, men for et relativt lille beløb i et stort budget, kan der gøres en stor forskel. Det koster mellem 35.000 og 50.000 kroner at lave en god samarbejdsaftale med Kattens Værn det første år, og dernæst anslås budgettet at falde gradvist. Erfaringen fra andre kommuner viser, at udgiften efter nogle år falder til cirka det halve årligt, når man laver en løbende aftale med Kattens Værn.

Det er en selvfølge, at borgere får hjælp med indfangning af rotter, og ingen stiller spørgsmål ved, om kommunen skal bruge millionbeløb på at rydde dåser, cigaretskodder og skrald fra gader og veje. Derfor er det uforståeligt, at en kommune, hvor vi gerne vil det gode liv, ikke kan finde 30-50.000 årligt til at indfange vildtlevende katte og give de arme dyr fred.

Det rigtige at gøre fremover er derfor at lave en permanent samarbejdsaftale med Kattens Værn om professionel indfangning, således borgere altid kan få hjælp ved direkte henvendelse til Kattens Værn. Og således at bestanden af herreløse og vildtlevende katte konstant reguleres og nedbringes. Uanset om man bryder sig om katte eller ej, er indfangningsaftalen en god og nødvendig hjælp. Ingen kan være tjent med at have større koncentrationer af forhutlede katte som nabo.

De færreste vil, eller kan, betale udgiften til indfangningen, hvis de ikke selv har skabt problemet. Uden en indfangningsaftale får de fremtidsløse vildtlevende katte derfor ikke fred for deres trængsler, men bliver ofte jaget fra sted til sted i deres desperate kamp for føde. Kattene hører ikke naturligt til i den danske natur, der er ikke tilstrækkeligt fødegrundlag, og de bliver syge om vinteren i det fugtige vejr, uden tørre og lune sovepladser.

Men det er selvsagt ikke alene kommunens ansvar at nedbringe bestanden af herreløse og vildt levende katte i kommunen. Private katteejere skal selv tage ansvaret på sig og sørge for at neutralisere og øremærke deres ejerkatte, og som grundregel bør man aldrig anskaffe sig dyr, hvis man ikke er parat til at betale dyrlægeregningen. Det er ikke gratis at påtage sig ansvaret for en gratis killing.

Og har man allerede taget vildtlevende katte til sig i stalden eller udhuset, da kan man for en overkommelig udgift få kattene indfanget og neutraliseret med Kattens Værns hjælp. For momsregistrerede virksomheder kan man oveni købet trække udgiften til neutralisering og foder til staldkatte fra i skat.

Men uden en kommunal bevilling til professionel indfangning, der kan nedbringe bestanden af de sky vildtlevende katte og herreløse katte, vil problemerne desværre kun blive værre, og dette til stor gene for både katte og borgere i kommunen.

Debat: Kommune bør indgå aftale om regulering af vildtlevende og herreløse katte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce