De udstødte på museum


De udstødte på museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FATTIGGÅRDE:Helt op til 1961 blev folk sat til tvangsarbejde
SVENDBORG: Op gennem det 20. århundrede blev Danmarks udstødte tvangsindlagt og sat i beskæftigelse.

Deres historie bliver nu fortalt på Svendborg Museum.

- Der har været over 300 fattiggårde spredt ud over hele Danmark. De fattiges historie er stort set uudforsket, og hvis vi ikke kigger nærmere på den nu, forsvinder de ud i glemslen, siger museumsinspektør Maria Rytter fra Svendborg Museum.

For at sikre at de fattige, udstødte og lusede ikke går i glemsel, er der nu sat fokus på netop denne gruppe i udstillingen "Kampen mod dovenskaben" på Svendborg Museum. Udstillingen fortæller om, hvordan tvangsindlagte i det 20. århundrede blev sat i beskæftigelse.

- Udstillingen hedder "Kampen mod dovenskaben", fordi myndighederne mente, at samfundets udstødte var dovne og behøvede at blive spærret inde for at arbejde, fortæller museumsinspektør Maria Rytter.

Maria Rytters hjerte har i mange år banket for de ud-stødtes historie, og det har nu resulteret i udstillingen om de mennesker, som ingen rigtigt har interesseret sig for før. Allerede som universitetsstuderende fandt Maria Rytter fattigprotokollerne fra 1700-tallet i Landsarkivet - og så var interessen vakt.

Og efter udstillingen har åbnet sine døre for publikum, har det vist sig, at det absolut ikke kun er historikeren Maria Rytter, der interesserer sig for samfundets bund.

Overvældende interesse

- Interessen har været overvældende. Det, folk bliver mest forundrede over, er, at der faktisk har eksisteret fattiggårde og tvangsarbejde helt op til 1961, hvor det blev forbudt at sende folk i tvangsarbejde.

Udstillingen fortæller Danmarks fattiges historie. Gennem det 20. århundrede blev landets hjemløse, alkoholikere og psykisk syge sendt på forsorgshjem, også kaldet fattiggårde, for at arbejde.

- Ja, selv dem, man kaldte dårlige forsøgere, blev sendt til sådanne steder. Det kunne for eksempel være ægtemænd, der brugte pengene på deres elskerinder i stedet for på deres familie, fortæller Maria Rytter.

På forsorgshjemmene blev mændene sat til at arbejde. På Viebæltegård, som nu huser Svendborg Museum, vævede man indtil 1974 tæpper. Da hjemmet lukkede, blev de resterende beboere sendt på plejehjem eller til forsorgshjemmet Store Dannesbo ved Odense.

Udstillingen på Viebæltegård i Svendborg kan ses frem til jul.

De udstødte på museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce