SØSIDEN

Flot fejring af unikt jubilæum på Ring-Andersens skibsværft i Svendborg. Træskibsfolk, det maritime Svendborg og tidligere medarbejdere blandt de mange gratulanter på Frederiksøen.

Med en høvlebænk i brug som anretterbord var kursen sat for en uhøjtidelig reception på Frederiksøens træskibsværft. Den stil er helt i ånden for 150 års-jubilaren - til hverdag bare kendt som Ring-Andersen.

At det var en ganske særlig, maritimhistorisk dag i det sydfynske, kunne ses helt fra Jessens Mole på modsat side af havnen. Selvom den vinteropbevarede Svendborg-skonnert Halmø endnu ikke havde fået afført sig presenningen, havde skibsreder Niels Højlund sørget for, at signalflagene blafrede over stag. Ved siden af stemte sundfærgen Helge i iført skibsstander og festlig flagning, og fra værftets flydedok blev der signaleret gode jubilæumshilsener fra den flagsmykkede veteran-coaster Caroline S.

- En fin-fin arbejdsplads

Ved receptionen indenfor i værkstedet møder Søsiden et par skibshåndværkere, Mogens Christiansen og Carsten Müller - i hyggelig snak lænet op af en snedkerimaskine:

- På nær et par år, hvor jeg var lånt ud, har jeg arbejdet her fra 1953 til 1991. Jeg var bl. a. med til at bygge Vindeby-færgen Fritz Juel. Det har altid været en fin, fin arbejdsplads her, betoner bådebygger Mogens Christiansen, Svendborg. Han kommer på besøg nogle gange om året bl. a. for at hilse på sin tidligere kollega, Carsten Müller, Troense.

Værtinde bestilte solskin

Værftets femte generation i Ring-Andersen familien, Louise Skov, farer rundt og sørger for, at ingen mangler vådt eller tørt:

- Jeg nåede også lige at sørge for vejret, lyder det fra en smilende værtinde, mens forårssolen skinner ind gennem værkstedets Dannebrogs-smykkede vinduer.

- En levende historie

Fra alle gæster Søsiden talte med, lød det næsten som et mantra, at det jubilerende værft indtager en ganske særlig position som både Svendborg-virksomhed og i den nationale maritim-historie. Svendborgs havnemester, Hans Søby, udtrykte det således:

- Ring-Andersen er et stykke levende historie i vores havn. Den skal vi værne om. Prøv at forestil dig et billede af havnen uden Ring-Andersen her på Frederiksøen, sagde Hans Søby.

Til reception og inspektion

John Walsted fra Thurøs værfts-familie var både til reception og på job. Som konsulent i Skibsbevaringsfonden var han taget fra Horsens til Frederiksøen sammen med sin chef, sekretariatsleder Tom Rasmussen.

- Ring-Andersen er et godt sted for skibsbevarings-sagen, lød det fra de to, der også benyttede lejligheden til en rundtur på værftet for inspektion af skibe, der har modtaget støtte og af emner, der måske kunne komme i betragtning.

- For træskibsejere har økonomien jo altid været op ad bakke, men vi fornemmer heldigvis en stigende optimisme i bl. a. charterbranchen, vurderede Tom Rasmussen.

Tak for 100 års samarbejde

Til receptionen tog Svendborg Museum prisen for den i omfang største gave, selvom museumschef Esben Hedegaard beskedent kaldte kæmpeplakaten med en jubilæumshilsen for et postkort:

- Vi vil gerne påskønne et mere end 100-årig godt samarbejde. Vi bruger både værftet til vores fartøjer, Viking og Hjortø, og vi føler os altid velkomne her, når vi skal formidle søfartshistorie i autentiske omgivelser, sagde Esben Hedegaard.

Museumsinspektør for søfart, Nils Valdersdorf Jensen supplerede :

- Jeg var her så sent som i går med 60 gymnasieelever. Hvad er det her lugter af, spurgte nogle af dem. Jeg fik så forklaret de unge, at det var tjære og beg til reparation af skibe i træ.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
Fem generationer i samme familie har bygget skibe på Frederiksøen

Fem generationer i samme familie har bygget skibe på Frederiksøen

FAKTA: J. Ring-Andersens skibsværft i Svendborg

FAKTA: J. Ring-Andersens skibsværft i Svendborg

Hvad ville du gøre, hvis din ged slog sig på flasken?

Hvad ville du gøre, hvis din ged slog sig på flasken?