Cykelbørsen i Møllergade har ikke forandret sig stort siden den åbnede for 17 år siden, og det er ejer Kurt Lensfeldt godt tilfreds med
SVENDBORG: I lidt mere end 17 år har cyklister kunnet trække deres flade eller beskadigede cykler ned i Møllergade til en kærlig behandling og en smøring. Ligeså længe har de kunnet veksle et par hyggelige ord med Kurt Lensfeldt, som åbnede biksen dengang i 1991, da lokalerne blev ledige og muligheden bød sig for at han kunne åbne sin egen cykelhandel.

Cykelværkstedet består af flere lokaler. Rundt i krogene ligger der små møtrikker og dimser, og den gamle Bakelit-telefon med drejeskive, som står på værkstedsbordet, er dækket af et tyndt lag støv ? undtagen på røret, for den gamle telefon bliver stadig brugt. Midt i lokalet, i færd med at bakse med en sølvgrå cykel, som hænger fra to kroge i loftet, står Cykelsbørsens ejer, 50-årige Kurt Lensfeldt. Han stikker en sort næve frem, og trykker med et varmt smil min hånd.

- Vi får ikke ryddet så meget op. Reparationerne kommer først, forklarer han, og kaster et blik ud i baggården på de mange cykler ude bagved, som venter på at blive lappet, strammet op og smurt.

Bogbørsen blev til Cykelbørsen

For blot et par uger siden stod der kun fire-fem cykler ude i Cykelbørsens baggård, fortæller Kurt Lensfeldt. Nu er baggården fyldt op med cykler, fordi mange er punkteret på grund af de glasskår der ligger i gaderne efter nytårsaften.

Bygningen, som huser cykelforretningen, er bygget i 1807, og har en fortid som grønthandel, skomageri, bogtrykkeri og senest boghandel. I årene indtil 1991 var butikken kendt som Bogbørsen. Det var Kurt Lensfeldts mors mands onkel, som dengang ejede bygningen, og da Boghandlen skulle lukke, så Kurt chancen, og lejede lokalerne.

- Jeg var arbejdsløs på det tidspunkt, så jeg lånte 30.000 kroner og åbnede butikken her. Det havde man nok ikke kunnet gøre det for i dag, griner Kurt Lensfeldt, som nu er ejer af bygningen.

Han var som helt ung i lære hos en cykelhandler i Vestergade i Svendborg, men før han åbnede butikken i 1991, havde han i en årrække arbejdet som gulvlægger. Passionen for de tohjulede slap dog aldrig taget i ham.

- Jeg har altid interesseret mig for cykler og knallerter. Da jeg var 12 år gav min far mig en knallert, som han fandt på lossepladsen, at rode med. Han regnede nok ikke med, at jeg kunne reparere den, men det kunne jeg, griner Kurt.

Rigtig mange af de kunder, som kommer i Cykelbørsen, er kommet der i flere år. Mange er endda kunder fra da butikken åbnede i 1991. Der kommer dog også et par nye kunder til hver måned, vurderer Kurt Lensfeldt.

- Jeg kan altid se, hvem der ikke har været her før, for de prøver at slæbe cyklen ind af fordøren, fortæller cykelhandleren, som så må guide kunderne om til porten ti meter længere oppe af gaden.

Fordi at så stor en del af kundekredsen er stamkunder, får man et helt specielt forhold til dem, mener Kurt. Og der bliver ikke kun snakket om cykler.

- Op mod jul var der mange, der stak hovedet ind, bare for at sige god jul. Jeg fik også flere flasker vin, og mange kager. Der var endda en, der kom med en flaske whisky, fortæller han.

En rigtig stor del af glæden ved at eje Cykelbørsen er da også de gode snakke, Kurt Lensfeldt får med de efterhånden velkendte ansigter.

Svært at sige farvel

- Dengang jeg åbnede, var der et par unger, som rendte rundt hernede, og nu er de først i tyverne, og de kommer her stadig med deres cykler, selvom den ene bor i Odense nu, fortæller Kurt Lensfeldt.

Cykelbørsens ejer planlægger at trække sig tilbage inden for de næste otte-ti år. Selvom det bliver svært at sige farvel til den vante hverdag.

- Jeg skal helst være i gang. Når jeg holder ferie nyder jeg da at sove længe, men jeg savner også at komme herned, siger Kurt Lenfeldt.

Han håber på, at cykelforretningen kan gå videre til en i »cykelfamilien«. En tidligere arbejdsdreng, som Kurt stadig har megen kontakt med, har luftet tanken om at overtage biksen, når det bliver aktuelt.

- Så ville jeg også kunne komme ned og give en hånd med engang imellem, siger Kurt, som ellers ville savne stedet, som må siges at have en særlig sjæl.

Har man øjnene med sig finder man blandt de mange ting på værkstedsbordene skatte som Bakelit-telefonen og en ældgammel cykellygte til stearinlys.

- Mange synes, at det er sjovt at komme ind i en gammel butik, hvor de godt må tage hunden med ind, siger Kurt.

- Jeg har ikke et sekund fortrudt, at jeg besluttede mig for at åbne forretningen dengang, slutter han.
  • fyens.dk