Billedkunsten kom før filmen, men billeder har Erik Clausen altid haft i hovedet. Som filmmand er Erik Clausen æreskunstner i Svend-ugen. I dag viser han sin billedkunst på SAK i Svendborg.

 Svendborg: - Det er billeder det hele. De malede og de billeder, jeg som dreng altid havde summende inde i hovedet. De billeder, jeg gennem film kunne få til at bevæge sig, siger Erik Clausen, der lige må lægge telefonen et par gange undervejs.

Der skal billeder afsted til den udstilling, som han selv åbner på SAK kunstbygning i eftermiddag. "Det handler om billeder" hedder udstillingen, for det hele begyndte med maling og pensel.

Erik Clausen

Kunstmaler, gøgler, skuespiller, filminstruktør, manuskriptsforfatter. Erik Clausen er årets æreskunstner ved SVEND17 26. august til 2. september. Billedkunsten kom først, og i dag fortæller Erik Clausen om sine billeder på SAK, hvor han selv åbner udstillingen "Det handler om billeder" i "privaten" kl. 14 til 16. Udstillingen kan ses til 3. september.Erik Clausen er født for 75 år siden i Glostrup. Han voksede op i Sydhavnen. Han var i sin ungdom en lovende cykelrytter. Mange år var hans mor alene. Hun er da også i centrum, når kunstmaler Clausen hylder kvinden i sine billeder. Sammen med en anden kunstner Leif Sylvester blev Erik Clausen træt af et etablerede kunstmiljø i København. De udstillede og gøglede på gaden. Skabte "Cirkus Casablanca", som i 1981 blev den første af 15 spillefilm. Han er kendt for at skrive en rolle til sig selv i sine film. Erik Clausen var tidligt politisk aktiv på vestrefløjen. Den røde tråd gennem hans kunst og filmarbejde er da også den lille mands klassekamp mod systemet og kapitalismen. Han har gennem årene modtaget et væld af priser. Kraks Blå Bog lod han sig modvilligt optage i. Erik Clausen er til gengæld glad og stolt over, at han bliver hædersgæst ved filmugen i Svendborg. Her er han aktuel med premieren på den nye spillefilm "Aldrig mere i morgen" 31. august. I filmen spiller han en gammel egoistisk kunstmaler, som efter døden gennem sin skytsengel (Bodil Jørgensen) lærer at elske familien og livet ved siden af kunsten.

Først håndværket. Så Charlottenborgs bonede gulve med hans kunst på væggene. Det fortæller Erik Clausen til avisen forud for kunstudstillingens åbning lørdag og filmugen Svend, som har gjort ham til dets æreskunstner.

- Jeg er glad for filmugens hæder, og udstillingen kan man kalde min "prolog", siger den kendte stemme, der lige vil vide om han taler for hurtigt, da det går op for ham, at samtalen ikke optages, men grifles ned på papir.

-  Jeg er udlært håndværksmaler, og så ville jeg være malende kunstner. Det stod ikke på menuen i mit barndomshjem, men jeg havde selvtillid, og det var vigtigt gennem malerier at udtrykke følelser og fortælle historier. Vips, så var Statens Kunstfond der med det 3-årige arbejdslegat. Charlottenborg og hele turen. Jeg opdagede midt i kunstens herlighed den københavnske kunstverdens snobberi.

- De kalder os kunstens gadedrenge, sagde jeg til Leif Sylvester, så nu går vi på gaden med det. Det gjorde vi. Billedkunsten blev gøgl gennem "Cirkus Casablanca". Den blev en film, og så var filmen der ved siden af maleriet. Billeder, kommunikation og fantasi, budskaber. Maleriet og filmen er for mig som fætter og kusine. De hører sammen. Den rene fætter og kusine-fest i nærbilleder, siger Erik Clausen.

Inspirationen?

- På førstepladsen kommer inspirationen af jer kvinder. Jeg voksede op hos en enlig mor. En prægtig jernkvinde. Jeg har beholdt fascinationen af det kvindelige univers. Der er da ikke meget inspiration at hente i store mænd med ølmaver, vel? Det vil jeg tale lidt om på SAK, siger kunstmaleren Erik Clausen.

Udstillingen "Det handler om billeder" er Erik Clausens nyeste billeder fra i sommer. SAK  og Svend17 er sammen om udstillingen, der åbner i dag kl. 14 og kan ses til 3. september.

  • Af: