Bz'erne bliver: Borgmester fik armen vredet om


Bz'erne bliver: Borgmester fik armen vredet om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KRISEMØDE: Politiet lagde stor vægt på, at bz-lejren etableres
SVENDBORG: De første feststemte bz'ere ankom til Svendborg i går med udsigt til ti dages sommerlejr. Efterhånden sivede nyheden blandt dem: Kunst-festivalen bliver ikke stoppet.

Og det kan bz'erne såmænd takke politiet i Svendborg for.

Beslutningen om at lade festivalen "Kunst i Det Grønne" blive til virkelighed traf borgmester Jørgen Henningsen (S) efter et krisemøde i går formiddag.

Her havde borgmesteren indkaldt ledende politifolk og kommunale embedsmænd for at afdække, hvorvidt det lader sig gøre at trække tilladelsen til festivalen "Kunst i Det Grønne" tilbage.

Mødet var arrangeret i stor hast på baggrund af Stiftstidendes dokumentation torsdag: Der er klart personsammenfald mellem arrangørgruppen bag denne officielt fredelige kunst-festival og det samtidige arrangement BZ-BY Svendborg, der blandt andet har til formål at iværksætte ulovlige husbesættelser.

Politiets pression

Men hvis nogle af de kamp-vante bz'ere rent rutinemæssigt skulle forestille sig, at hovedmodstanderen bag arrangementets gennemførelse befinder sig på politigården på Tvedvej, tager de fejl.

Under mødet var det Politiet i Svendborg, som i skikkelse af vicepolitiinspektør Torben Schultz-Pedersen nærmest vred armen om på ryggen af borgmester Jørgen Henningsen (S). Svendborgs borgmester har aldrig lagt skjul på, at han hellere "ser bz-ernes hæl end tå", men politiets pres mod Svendborg-politikerne opstod allerede tidligt i forløbet. Politiet ønskede lejren gennemført.

Det er sket med henvisning til, at bz-erne ankommer under alle omstændigheder, og at det derfor strategisk er at foretrække, at man ved, hvor de fysisk befinder sig.

- Jeg kan bekræfte, at vi på et tidligt tidspunkt gav udtryk for, at bz-erne bør have et fast tilholdssted i Svendborg, siger vicepolitiinspektør Torben Schultz-Pedersen.

Politiet har også sat klare fingeraftryk i en skriftlig orientering om den truende bz-lejr, som byrådspolitikerne i Svendborg modtog for et par uger siden.

Her fremgik det, at festivalarrangørerne rent faktisk kunne afvises på lovlig vis, fordi de for sent fik indsendt deres beredskabsplan.

Men allerede dengang frarådede politimester Ole Gaard samt chefen for ordenspolitiet, politiinspektør Dennis Schmidt, kraftigt den løsning.

Bz'erne tog røven på os

Den politimæssige pression fremgår af en intern orienteringsskrivelsen, som er kommet i Stiftstidendes besiddelse via byrådsmedlem Morten S. Petersen fra Dansk Folkeparti.

Han hører til de mest ind-ædte modstandere af den kommunale festival-tilladelse. Morten S. Petersen har sæde i kulturudvalget og taler forståeligt dansk:

- Bz'erne har taget kulturudvalget ved røven, siger Morten S. Petersen.

Borgmester Jørgen Henningsen beklager, at han først sent i forløbet blev orienteret om, at flertallet i kulturudvalget var modvilligt indstillet over for festivalen "Kunst i Det Grønne".

- Der er sket ting undervejs, jeg ikke er herre over. Vi vil jo gerne praktisere lighed for loven, og det er ikke altid til at se, når folk lyver, siger Jørgen Henningsen med henvisning til ansøgergruppen.

- Men vi har fået et program fra "Kunst i Det Grønne", og nu håber jeg meget, at de følger det til punkt og prikke. At de opfører sig ordentligt. At de laver kulturfestival og kun det. Skrækscenariet oplevede vi i 2001 med gadekampe mellem bz-ere og lokale ballademagere. Det skulle nødig ske igen.

Gorilla-koncert på vej

Så fra i aften er festivalen i sving på Landsstævnepladsen - længst muligt væk fra byen.

Ifølge programmet ankommer busser ved 19-tiden, og folkekøkkenet opslåes. Klokken 20 viser filmcafeen to kunstfilm af Jannik Hastrup, og lørdagens store oplevelse bliver formentlig aftenkoncerten med "Gorilla Angreb".

101 deltagere fra hele landet har meldt deres ankomst. Det oplyste arrangør Peter Teil Laustsen, da han endnu var på talefod med Fyens Stiftstidende. Hverken han eller bofællen fra lejligheden i Skolebakken, Jacob Jonas Grandetoft, der er erklæret medarrangør af BZ-By Svendborg, ønskede i går at komme i kontakt med avisen.

Frygter rådhus-aktion

Ude på den endnu tomme festplads sad dagen igennem to politiassistenter og kløede deres schæfere bag øret. Ekstra mandskab er indkaldt, og politiet er velforberedt, skønt vicepolitiinspektør Torben Schultz-Pedersen, Svendborg Politi, gør en del ud af at pointere sin manglende viden. Han siger dog:

- Vi handler ud fra, at der de næste ti dage er risiko for husbesættelse i Svendborg.

Politiet og Svendborg Kommune har taget visse hemmelige forholdsregler, der skal "foregribe uheldige situationer", som det hedder. Blandt andet frygter man en mulig besættelse af Svendborg Rådhus.

- Det er jo vurderinger og gætterier det hele, men vi har naturligvis prøvet at forestille os, hvilke bygninger, der kunne tænkes at blive besat, siger borgmester Jørgen Henningsen.

Bz'erne bliver: Borgmester fik armen vredet om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce