Bz'ere rejste fra Svendborg i aftes af frygt for havnefesten


Bz'ere rejste fra Svendborg i aftes af frygt for havnefesten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HJEM: Festivaldeltagerne pakkede teltene sammen og forlod Landsstævnepladsen
SVENDBORG: Endnu tør politiet ikke betragte bz-trus-len som et overstået kapitel, men en kendsgerning er det, at næsten alle aktivister i aftes forlod Svendborg - to dage før beregnet.

- Nu er vi vel et halvt hundrede tilbage. Nogen blev bange for bølletrusler, og politiet har bedt os stoppe festivalen inden havnefesten, sagde arrangøren af "Kunst i Det Grønne", Peter Teil Laustsen, i aftes til Stiftstidende.

Siden lejren blev rejst i fredags på Landsstævnepladsen, har den lagt græs til camperende aktivister fra BZ-BY-arrangementet, der forleden kulminerede med besættelsen af det tomme hus, Ørkildsgade 50.

"Sieg Heil" mod lejren

Men bz'erne og deres sympatisører har konstant følt sig overvåget. Historier fra den voldelige afslutning på en tilsvarende husbesættelse juli 2001 af ejendommen Møllergade 64 lever blandt dem. Her jog aggressive og berusede svendborgensere dem nærmest i politiets favn.

- Nogen har holdt på Hellegårdsvej og råbt "Sieg Heil", og der har været mange henne at kigge på lejren, fortæller Peter Teil Laustsen.

Et evalueringsmøde blandt aktivisterne i går resulterede trods alt i konklusionen: "En fed festival".

- Vi fik udvekslet erfaringer med unge fra hele landet, og dem fra Århus taler om, at de vil holde et lignende arrangement derovre næste år, siger Peter Teil Laustsen.

Vagthavende hos politiet i Svendborg, vicepolitiinspektør Aksel Søgaard, bekræfter, at mange bz-sympatisører enkeltvis har forladt lejren, inden den endeligt blev pakket ned i aftes.

- Jeg talte med tre piger på 14 år. De var godt trætte af, at de ikke har fået bad i fire dage. Nu gad de ikke mere og ville hjem, siger han.

Aksel Søgaard har ikke kendskab til trusler mod bz'ere og lejren på Lands-stævnepladsen.

Reaktioner på afrejsen

John Andersen, der står bag havnefesten i Svendborg, accepterer ikke, at hans arrangement drages ind i debatten.

- Der er ingen fra vores havnefest, der har lyst til at blande sig med de folk. Det, der skete i 2001, var en tilfældighed. Noget tilsvarende kunne lige så godt være sket ved en privatfest med 20 deltagere. Sagen er, at bz'erne dengang provokerede svendborgenserne, så de ikke ville finde sig i mere, siger John Andersen.

Den måske mest indædte modstander af bz'ernes tilstedeværelse i Svendborg er byrådsmedlem Morten S. Petersen (DF).

- Jeg tror, at bz'erne har frygtet en røvfuld og har mærket modstand fra byens unge. Jeg kan godt synes, det, der skete i 2001, var forkert, men rent faktisk er det på grund af de begivenheder, at bz'erne tager tidligt væk i dag, siger Morten S. Petersen.

Formand blev afvist

Inga-Britt Olsen (SF), formand for kulturudvalget, er politikeren, som oprindelig gav tilladelse til den omstridte kulturfestival.

Hun har siden bevæget sig rundt i byen og holdt øje med dens tomme ejendomme.

- For at se, om der var noget nyt, jeg kunne få skældud over, siger hun og tilføjer:

- Heldigvis har de slet ikke fået øje på de tomme kommunale ejendomme, og de findes.

Hun har også opsøgt Landsstævnepladsen.

- Jeg ville godt have snakket med dem, men det var der ingen, der ønskede, fortæller hun.

Bz'ere rejste fra Svendborg i aftes af frygt for havnefesten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce