Bz'ere på charmeoffensiv og fransk visit i Ørkildsgade


Bz'ere på charmeoffensiv og fransk visit i Ørkildsgade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TILBAGETRÆKNING: Efter 11 timers husbesættelse trak gruppen sig tilbage til teltlejren
SVENDBORG: 11 timer varede besættelsen af ejendommen Ørkildsgade 50, så forlod den farvestrålende skare af tilrejsende bz'ere og sympatisører huset, låste af med hængelås og efterlod kun en enkelt madras.

- Vi kæmper for et ungdomshus, ikke et sted at bo. Så der behøver ikke være folk i Ørkildsgade-huset døgnet rundt. Men det kan sagtens være, vi vender tilbage, siger den 19-årige talsmand for BZ-Svendborg, der kalder sig Thomas.

Og så trak de cirka 100 tilrejsende aktivister under BZ-BY-arrangementet i Svendborg sig tilbage til den teltlejr på Landsstævnepladsen, der udgør kraftcentret bag såvel besættelser som kravet om et ungdomshus.

Bliver i byen

Men ifølge pressetalsmand Thomas bliver flokken i byen. Nye aktioner er altså på vej.

- I bliver I byen?

- Det går jeg da ud fra.

Det hele var startet tidligt tirsdag morgen mellem klokken 05 og 06. Her trængte en halv snes bz'ere ind i det tomme hus på adressen Ørkildsgade 50, barrikaderede det med planker, søm og skruer og hængte banner ud ad vinduet: "Ungdomshus - NU".

Fjern dem - helst stille

Boligen har stået tom nogle år og indehaves af nabo-stationen Statoil, hvis ledelse hurtigt meldte den indtrængende skare til politiet.

- Vi har prøvet at sælge ejendommen gennem et par år og kan naturligvis ikke have en flok uønskede mennesker til at optage pladsen. Derfor bad vi politiet fjerne dem. Helst stille og roligt, hvis det lader sig gøre, sagde salgsdirektør Jørn Madsen, Statoil.

Små indgreb blev foretaget i løbet af dagen. En elektriker fik lukket for strømmen til det besatte hus, mens civile politibiler trillede langsomt forbi ejendommen. På inspektion.

Og mens alle afventede den uundgåelige politiaktion, traskede bz'erne frivilligt bort i regnen. Førstedagen af BZ-BY Svendborg forløb uden konfrontation.

- Vi følger dem ikke tæt, men holder dem under observation. Det er ikke til at vide, om de vil besætte et nyt hus eller er tilfreds med den demonstration, de allerede har foretaget, sagde i aftes vagthavende hos politiet i Svendborg, vicepolitikommissær Palle Pedersen.

Festivalkok er talsmand

Gårsdagens bz-aktion sker med afsæt i teltlejren på Landsstævnepladsen i Svendborg, der officielt skulle være en kulturfestival for alternativt indstillede unge.

De tilrejsende og aktionerende bz'ere, som i løbet af tirsdagen fyldte Svendborgs gader, medbragte alle i stort omfang campingudstyr og havde tydeligvis på forhånd tænkt sig at campere på Landsstævnepladsen.

Og den selvsamme kulturfestival-kok, som fredag snittede løg til aftenens ris-ret på teltlejren, optræder i dag som pressetalsmand for BZ-Svendborg.

Her kalder han sig Tho-mas, men det er et dæknavn.

Thomas opgiver antallet af bz'ere i Svendborg lige nu til 101 - præcis det samme antal, som er tilmeldt den såkaldte kulturfestival på Landsstævnepladsen.

Og arrangøren herfra, Peter Teil Laustsen, har efterhånden vanskeligt ved at holde facaden.

- 101 bz'ere? Ja, det er et mærkeligt tilfælde, ikke, siger han.

Bz-charmeoffensiv

Peter Teil Laustsens lejr med titlen "Kunst i Det Grønne" var da også næsten tømt for mennesker, da bz'erne startede deres helt store charmeoffensiv i Svendborg centrum ved 13-tiden.

Her deltes balloner ud, og der blev pustet sæbebobler og ild. Børn fik deres ansigter malet i alskens farver, og bz-sympatisører fra ikke mindst København gik rundt i gågaden og bad om folks underskrift. Ikke på en anmodning om et ungdomshus, men på en protestskrivelse mod den planlagte lukning af børneafdelingen på Sygehus Fyn i Svendborg.

Borgmester Jørgen Henningsen (S) er tydelig harm.

Vred borgmester

- Nogen har et aldeles stort ansvar, hvis festivalen på Landsstævnepladsen blot er skalkeskjul for besættelsen i Ørkildsgade. Og hvis de tror, det er sådan man skaffer sig et ungdomshus, tager de meget fejl, siger borgmesteren.

Bz'ere på charmeoffensiv og fransk visit i Ørkildsgade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce