Byrådsflertal vil sælge Nature Energy

Et flertal i byrådet mener, at NGF Nature Energy bør sælges. To af de otte fynske ejerkommuner mangler dog endnu at stemme om det, hvorfor selskabets fremtid endnu er uvis. Foto: Jesper Balleby

Byrådsflertal vil sælge Nature Energy

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et flertal i byrådet i Svendborg vil sælge energiselskabet NGF Nature Energy. Det blev besluttet på byrådsmødet tirsdag aften.

Svendborg: Skal Energiselskabet NGF Nature Energy sælges? Ja, mener et flertal i byrådet, erfarer Fyns Amts Avis, efter spørgsmålet var til afstemning på et lukket punkt på byrådsmødet tirsdag aften.

Dermed er endnu en sten flyttet af vejen for at selskabet kan blive solgt. Endnu mangler dog to af de otte fynske ejerkommuner at stemme om, hvorvidt selskabet skal sælges, hvorfor selskabets fremtid endnu er uvis.

NGF Nature Energy
Nature Energy ejes af otte fynske kommuner og er den største danske producent af biogas, som laves af gylle, madaffald og andet biologisk materiale. Selskabet står for godt en tredjedel af den samlede danske produktion af biogas.I dag producerer Nature Energy på sine fire bestående anlæg 45 millioner kubikmeter biogas. Det svarer til cirka en tredjedel af det samlede gasforbrug på Fyn.

Nature Energy har i dag fire biogasanlæg i drift, og derudover er der investeret 700-800 millioner kroner i tre nye anlæg, der er ved at blive opført.

I regnskabsåret 2016 havde Nature Energy et overskud efter skat på knap 53 millioner kroner mod små 46 millioner året før.

En ny lovgivning betyder, at staten skal have 20 procent ved et salg, mens de resterende 80 procent uddeles til kommunerne i forhold til ejerandelen. Det vil give Svendborg en indtægt på cirka 40-45 millioner kroner, der uddeles i portioner over ti år.

Et salg kræver støtte fra et flertal på totredjedele af ejerkommunerne - det vil sige mindst seks af de otte kommuner.

Enhedslisten ærgerlig

Forud for byrådsmødet var meldingen fra SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten, at man agtede at stemme imod et salg af Nature Energy, men efterfølgende er det kun lykkedes at få bekræftet, at Enhedslisten stemte imod, mens det ikke har været muligt at få en kommentar fra Dansk Folkepartis to byrådsmedlemmer, Dorthe Ullemose og Jens Munk.

Jesper Kiel (EL) ærgrer sig over byrådets beslutning.

- Vi synes, at Nature Energy skal være på forbrugerejede hænder, så derfor er vi imod et salg. Hvis man sælger det selskab, som kunderne køber deres gas igennem, kaster man jo kunderne i armene på private, som jo skal lave en profit på selskabet, siger Jesper Kiel og fastslår:

- Jeg er bange for, at det i sidste ende bliver dyrere at være gaskunde. Så jeg er ærgerlig over, at man har valgt at tilslutte sig et salg af NGF Nature Energy.

S og V tilfredse

Mens Jesper Kiel ærgrer sig, er både den afgående borgmester, Lars Erik Hornemann (V) og Svendborgs kommende borgmester, Bo Hansen (S) godt tilfredse med aftenens beslutning, selvom de begge understreger, at intet endnu er endeligt, eftersom to ejerkommuner endnu mangler at tage stilling til, om selskabet skal sælges.

Lars Erik Hornemann siger:

- Jeg synes, at ud fra det grundlag, vi har, er det den rigtige beslutning at sælge Nature Energy. Alternativt skal vi jo løbe en risiko, hvis vi ikke sælger, siger han og forklarer, at selskabets planer om at udvide forretningen kræver en kapitalindsprøjtning, som han ikke mener, at kommunen kan gå ind i.

- Desuden kan vi i øjeblikket beholde 80 procent af salgsprovenuet. Det ved vi jo ikke, om vi kan om nogle år, siger han med henvisning til, at dén del ligger i hænderne på regeringen, som kan vælge at ændre retningslinjerne for, hvor meget ejerkommunerne kan få ud af et muligt salg.

Den kommende borgmester Bo Hansen er enig med Lars Erik Hornemann og minder om, at man jo heller ikke kan være sikker på, at selskabet bliver ved med at være penge værd.

- For bare fire år siden var det jo ikke penge værd og dermed heller ingen købere til det, så jeg synes, det er det rigtige tidspunkt at sælge, frem for at løbe en risiko og investere yderligere i selskabet, siger han og fastslår:

- For mig at se er det ikke en kommunal kerneopgave at drive sådan et energiselskab.

Luner i kommunekassen

- Jeg vil ikke kommentere på beløbet, lyder det fra Bo Hansen, på spørgsmålet om, hvor mange penge et salg eventuelt kan indbringe ejerkommunerne.

Fra flere kilder lyder det dog, at Svendborg Kommune over en tiårig periode formentlig kan få i omegnen af 40-45 millioner kroner, og Bo Hansen vil da heller ikke afvise, at penge i kommunekassen er kærkomment.

Heller ikke Lars Erik Hornemann vil kommentere på beløbet.

- Men der er et positivt provenu, og på den måde kommer der penge i kassen, og det kan man da glæde sig over, siger han.

Byrådsflertal vil sælge Nature Energy

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce