Byparken strøget af ghetto-liste: - Stadig alt for mange udenfor arbejdsmarkedet

Byparken/Skovparken er lige akkurat ikke en ghetto længere. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær/Victoria Mørck Madsen

Byparken strøget af ghetto-liste: - Stadig alt for mange udenfor arbejdsmarkedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svendborg har ikke længere en ghetto. Med Transport,- Bygnings- og Boligministeriets nye opgørelse er det almene boligområde Byparken/Skovparken et af områderne, som udgår. Kriminaliteten er faldet, men det store problem - beskæftigelsen - går den forkerte vej.

Svendborg: Svendborg er blevet en ghetto fattigere, og kommunen er således helt ghetto-fri.

Transport,- Bygnings- og Boligministeriet præsenterede fredag formiddag, og ifølge ministeriets definition kan det almene boligområde Byparken/Skovparken ikke længere regnes for ghetto-område.

For at komme med på listen skal et boligområde møde tre af fem kriterier. Det gjorde Byparken/Skovparken sidste år, men i år er det kun to. Kriminaliteten er nemlig faldende.

Et af de fem kriterier, som ministeriet måler efter er antal dømte for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer. Her skal andelen være over 2,7 procent af beboerne over 18 år, før det skiller mellem ghetto eller ej.

Og her er tallet faldet i Byparken fra 2,91 på sidste års liste og til 2,18 i år. Og Svendborgs nu tidligere ghetto er således under.

Ghettolisten
Listen omfatter almene boligområder med mindst 1.000 beboere, der opfylder mindst 3 af følgende 5 kriterier:1. Andelen af 18-64 årige uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse overstiger 40 pct. (gennemsnit for de seneste 2 år).

Byparken/Skovparken: 54,4

2. Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct.

Byparken/Skovparken: 45

3. Antal dømte for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer overstiger 2,70 pct. af beboere på 18 år og derover (gennemsnit for de seneste 2 år).

Byparken/Skovparken: 2,18

4. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse (inkl. uoplyst uddannelse)1 ., overstiger 50 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.

Byparken/Skovparken: 59,9

5. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området eksklusive uddannelsessøgende er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Byparken/Skovparken: 58,3

Kilde: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet
Byparken/Skovparken er lige akkurat ikke en ghetto længere. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær/Victoria Mørck Madsen
Byparken/Skovparken er lige akkurat ikke en ghetto længere. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær/Victoria Mørck Madsen

Stadig mange udenfor arbejdsmarked og uddannelse

Udtrædelsen af listen glæder formand for Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget i Svendborg kommune, Henrik Nielsen (K), men han er ikke tilfreds.

- Vi har set en positiv udvikling i området, og derfor er det måske ikke så overraskende, at det ikke længere er på listen. Det er primært, fordi antallet af kriminelle er faldet. Men vi kan også se, at der stadig er alt for mange, som står udenfor arbejdsmarkedet.

Netop andelen af beboere uden tilknytning til arbejdsmarkedet og uddannelse stak ud i Byparken på ghetto-listen 2016.

Dengang var området dårligst med 53,7 procent. I år er området kun nummer to på den kedelige liste, men det betyder ikke, at tallet er faldet. Det er tværtimod steget til 54,4 procent. Sidste år fik placeringen Henrik Nielsen til at fokusere på en bedre beskæftigelsesindsats, og han er skuffet over de nye tal.

Synes du, at den indsats, man har gjort siden sidste år været god nok, når man kan se, at det går den forkerte vej?

- Umiddelbart har den jo ikke. Det kan vi jo se. Vi har jo egentlig lidt medvind konjunkturmæssigt, og det burde jo give nogle muligheder for at få udviklingen til at gå i den rigtige retning. Så det skal vi selvfølgelig have set på.

Når udvalgsformanden siger "vi," så bliver det primært det nye Beskæftigelses- og Integrationsudvalg, som ser dagens lys, når det nye byråd tiltræder efter nytår. Og Henrik Nielsen håber, at et udvalg med mere specifikt fokus på problemet vil vise sig i tallene fremover.

- De får udfordringen. Men de får også et mere fokuseret portefølje med integration og beskæftigelse som deres hovedindsatsområde, siger han.

Alle har et ansvar

I Byparken/Skovparken er andelen af ikke vestlige indvandrere 45,2 procent ifølge ministeriet. Det er ikke til at læse af listen, hvor mange i den gruppe er i arbejde eller under uddannelse, men formand for Svendborg Integrationsråd, Edin Hasanbegovic, mener, at der er et problem, og at beskæftigelse er vigtig for integrationen.

Men formanden mener ikke, at ansvaret for integrationen ligger hos kommunen alene. Også virksomhederne og indvandrerne selv skal gøre en indsats.

- Det er os som virksomheder i Svendborg Kommune, som skal bakke op om det, siger formanden, som selv er købmand i Rema 1000.

- Det er ikke nemt at få arbejde som indvandrer eller flygtning. Mange vil gerne. Jeg oplever, at de er meget flittige og meget ivrige efter at komme i arbejde. Jeg ved ikke, hvordan man kan gøre det, men det er hver enkelt virksomhed, som skal være åbne og ikke betænkelige ved at ansætte dem. Man bliver skuffet og giver måske op, når man har fået afslag efter afslag, siger Edin Hasanbegovic.

For de ikke-vestlige indvandrere ligger ansvaret ifølge ham i at gøre en indsats for at blive en del af nogle fællesskaber med etniske danskere.

- Det duer ikke, at man samles et sted som Byparken. Så bliver de aldrig integrerede. Og de skal selv se at komme ud og spille fodbold et sted, hvor det ikke kun er folk, som kommer fra samme land eller område som dem selv for eksempel, siger han.

Byparken strøget af ghetto-liste: - Stadig alt for mange udenfor arbejdsmarkedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce