Borgerligt flertal lyttede til de erhvervsdrivende omkring Torvet og afviste at udvide bilfri periode. Formand ønsker ro.

Opdateret kl. 9.52 den 14. marts.: Arkitekturrådet er erstattet med Billedkunstrådet i artiklen.

Svendborg: Det nyrenoverede torv i Svendborg vil også i fremtiden være en af byens allermest centrale parkeringspladser 10 måneder om året.

Det ligger fast, efter at det borgerlige flertal i trafikudvalget på et møde mandag eftermiddag afviste et forslag fra Enhedslisten om at udvide den nuværende to måneder lange bilfri sommerperiode.

Gratis i to timer i p-huset

I et forsøg på at få flere bilister ind i det nye parkeringshus i Hulgade har politikerne i trafikudvalget besluttet at sidestille parkeringshuset med de nærliggende parkeringspladser i Frederiksgade og Voldgade. Det betyder, at det bliver gratis at parkere i p-huset i de første to timer, og at det herefter koster otte kroner i timen.På Torvet, Centrumpladsen, Ramsherred og Rådhusgården koster det fortsat 12 kroner i timen, og her er ingen gratisperioder.

Politikerne sad med 21 forskellige høringssvar, da de skulle tage stilling til sagen, og for formand for udvalget, Birger Jensen (V), vægtede svarene fra de mange erhvervsdrivende omkring torvet højt. De sagde definitivt nej til at lukke torvet yderligere for biler.

- De erhvervsdrivende har helt ensidigt peget på, at de ønsker ro om parkeringen på torvet, og det håber jeg, at de får nu, siger Birger Jensen.

Værste scenarium

I bunken med høringssvar lå både henvendelser fra en række forretninger, en fælles underskiftsindsamling med 33 stempler fra forretninger samt et fælles brev fra cityforeningen Shopping Svendborg.

Beskeden var entydig: Forretningerne har brug for parkeringspladserne på torvet, og så ønsker de ikke at skabe yderligere forvirring.

Shopping Svendborg skriver i foreningens høringssvar, at en enig bestyrelse under ingen omstændigheder vil gå med til en udvidelse af den parkeringsfri periode, og Annette Grønkær, indehaver af smykkebutikken Catz i Kattesundet, beskriver i sit høringssvar torvet som det mest mennesketomme område af Svendborg centrum i de nuværende parkeringsfri perioder i juli og august.

- Som handlende tæt på området er dette det værste scenarium, skriver indehaveren af Catz.

Enhedslisten og Socialdemokratiet spillede ud med et forslag om at udvide den bilfri periode fra 1. april til udgangen af september og samtidig afsætte 250.000 kroner om året til aktiviteter på torvet i den seks måneder lange bilfri periode.

- Vi ønsker et bilfrit torv i stedet for et bilfrit parkeringshus, og derfor var vores kompromis at prøve det her af i et halvt år. Vi ved, at der er mange borgere, som ønsker bilerne væk fra torvet, men Venstre ville ikke flytte sig, siger Enhedslistens Jesper Kiel.

Han lover nu ro om sagen, men er klar til at tage den op i valgkampen.

- Vi håber, at der er en ny situation efter valget, siger Jesper Kiel.

Netundersøgelse

Der var også høringssvar, der støttede planerne om at rydde torvet for biler. Både Billedkunstrådet og foreningen Land og By Sydfyn argumenterede i den retning, og desuden viste resultatet af en netbaseret brugerundersøgelse et flertal blandt borgerne for at udvide antallet af måneder uden biler på Torvet.

Der er dog kun godt 500 borgere, der har deltaget i undersøgelsen, som kommunens administration har stået bag, og som Birger Jensen ikke giver høje karakterer til.

- Det har vist sig, at det har været muligt at stemme flere gange, og det er ikke heldigt. Undersøgelsen er et signal, men jeg har lyttet mere til de forretningsdrivende, som er med til at skabe det liv, som vi ønsker i bymidten, siger Birger Jensen.

  • Katrine Becher Damkjær

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers redaktion i Svendborg, hvor jeg jagter alle former for nyheder. Jeg skriver både til Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende og Fyens.dk. Er bosat i Svendborg med min familie og uddannet på Danmark Journalisthøjskole i 1994.