Bundkarakter til Svendborgs centrum

Møllergade 22 passer ikke ind i middelalderbyens proportioner.
Foto: Roland Petersen

Bundkarakter til Svendborgs centrum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svendborg: Svendborg bør lave en bevarende lokalplan for sin historiske midtby. Svendborgenserne passernemlig ifølge Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur ikke godt nok på middelaldermiljøet i bymidten.

Faktisk er det den by på Fyn, der får laveste karakter i en bedømmelse af, hvor gode landets 76 middelalderbyer er til at bevare deres historiske bymiljøer. Kun to stjerner ud af seks får Svendborg på www.godebyer.dk.

Det er bestyrelsesmedlem i landsforeningen Jep Loft, der personligt gennem mange år har rejst rundt og tjekket middelalderbyernes tilstand.

- Jeg har været rundt og set på hvert eneste hus, der ligger indenfor den historiske bykerne. I Svendborg har jeg studeret Valdemarsgade, Vestergade, Møllergade, Bagergade, Kedelsmedestræde og de andre gamle gader og stræder. Det er de steder, vi gerne vil passe på, siger han.

- Svendborg har et aktiv med en gammel bykerne, to middelalderkirker i centrum, en jernbane helt ind i centrum og en enestående beliggenhed ned mod sundet. Og det er penge værd. Vi kan se i København, at folk er vilde med at bo inde i de fine gamle kvarterer. Selvom det er noget gammelt møg, som Vesterbro og Nørrebro, så kan man sætte de gamle huse i stand og få skyhøje priser på lejemål og ejerlejligheder. Det skulle også kunne ske i Svendborg. Folk vil gerne bo i centrum af en gammel by, siger Jep Loft.

- Kan man gøre noget nu, eller er det for sent?

- Man kunne bygge facaden tilbage og sætte skråtag på, efterhånden som de skal renoveres. Det kunne beskrives i en bevarende lokalplan, og det ville gøre meget. Og så i øvrigt sørge for, at den arkitekt, der skal stå for renoveringen, ikke har så stort et ego, at han absolut skal bygge noget, der ligner noget i Amerika. Det behøver slet ikke være bindingsværk og stokroser, men det skal passe i proportionerne.

- Løsningen er at lave en bevarende lokalplan for det lille område - en tønde land, mere er det jo ikke. Og så siger man, at inden for det her område passer vi på. Hvis nogen vil købe et hus her, så skal de ikke gøre det, fordi de har tænkt sig at rive det ned. Hvis ikke de vil respektere omgivelserne, så kan de jo bare købe et hus udenfor bykernen.

- Det er en måde at skærpe bevidstheden om kulturmiljøet på. Man kan selvfølgelig altid ændre sådan en plan, men ikke uden at høre borgerne og få en diskussion.

Se mere om hans bedømmelse af Svendborg og læs de lokale reaktioner på mitfyn.dk

Bundkarakter til Svendborgs centrum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce