Budgetforliget er indgået: Skærer i børn og ældre

Kun Enhedslisten er ikke med i budgetforliget, som politikerne i Svendborg indgik torsdag aften, hvor aftalen blev underskrevet omkring klokken 20. Foto: Andreas Wraae Nielsen

Budgetforliget er indgået: Skærer i børn og ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ved efterårets budgetforlig i Svendborg enedes politikerne torsdag aften om besparelser for 20 millioner kroner. Af dem er besparelser for otte millioner kroner allerede øremærket, mens de resterende 12 millioner kroner er op til fagudvalgene at finde i løbet af efteråret. Blandt andre børn, ældre og efterskoler holder for.

Opdateret klokken 10.53: I faktaboksen stod der tidligere, at der skal reduceres med en ressourcepædagog. Det er retteligt 1,2 stilling, som det også fremgår andetsteds i artiklen.

Svendborg: Først sparede politikerne 69 millioner kroner på næste års budget. Det skete i foråret. Og nu er anden del af dette års budgetforhandlinger tilendebragt, efter samtlige partier - dog uden Enhedslisten - torsdag aften indgik forlig om at spare yderligere 20 millioner kroner på næste års budget.

Politikerne gik til forhandlingerne med opgaven at spare 20 millioner kroner på næste års budget, og samlet set er de otte millioner kroner øremærkede allerede.

Det er blandt andet ældre, børn og efterskoler, der kommer til at holde for.

På børneområdet har man besluttet at spare 546.000 kroner ved at nedlægge en såkaldt ressourcepædagogstilling. Dertil kommer, at man har fundet en besparelse på 542.000 kroner på næste års budget ved at pålægge skolerne en besparelse under overskriften reduceret fællestid, hvad der betyder, at man vil reducere i antallet af pædagogtimer i indskolingen. Beløbet på 542.000 kroner stiger i øvrigt til 1,3 millioner kroner årligt de kommende år.

Borgmester, Bo Hansen (S) mener alligevel, at han som politiker kan forsvare prioriteringen:

- Ja, det mener jeg. Tag nu ressourcepædagogen. Det er 1,2 stilling af et korps på 12 ansatte. Man er nødt til at se det i den store sammenhæng. I første omgang (ved budgetforliget i foråret, red.) friholdt vi 0-5-årsområdet. Nu ligger der nogle ganske små besparelser. Det kan simpelthen ikke gøres bedre, siger Bo Hansen.

Besparelser for 8 millioner kroner
Kapacitetstilpasning plejecentre: 1,7 millioner kroner fra 2021.
Klippekortsordning ældre: 2 millioner kroner.
Efterskoler og højskoler skal betale grundskyld: 822.000 kroner.
Ejendomsskat: 70.000 kroner.
Kommunale indkøb og ledelse og administration: 2 millioner kroner.
Reduktion af fællestid - besparelse på indskolingen: 542.000 kroner stigende til 1,3 millioner kroner i årene, der kommer.
Reducering med 1,2 ressourcepædagogstilling: 546.000 kroner.
Svendborg Event: 100.000 kroner.
Kulinarisk Sydfyn: 50.000 kroner.
Under beskæftigelse og integration, kontaktcenter skæres med en medarbejder: 350.000 kroner.
Under kulturområdet ændrede takster: 225.000 kroner.
Rammebesparelse på biblioteker: 480.000 kroner.
Naturama: 200.000 kroner.

Besparelser på fagudvalg i efteråret:
Miljø- og Naturudvalget: 990.000 kroner
Teknik- og Erhvervsudvalget: 1,7 millioner kroner
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget: 168.000 kroner
Børne- og Ungeudvalget: 5,4 millioner kroner
Kultur- og Fritidsudvalget: 382.000 kroner
Social- og Sundhedsudvalget: 4,7 millioner kroner
Økonomiudvalget: 888.000 kroner

Ældre får sparekniven

Også på ældreområdet er der besluttet besparelser, idet man er enedes om at reducere den såkaldte klippekortsordning med 2 millioner kroner på næste års budget. Det er næsten en halvvering fra 3,8 millioner kroner.

Det betyder, at den selvbestemmelse, ældre har i kraft med klippekortsordningen, reduceres, mens der politisk bliver peget på, at man i stedet skal blive bedre til at få frivillige til at yde en indsats på kommunens plejecentre.

- Vi er i en situation, hvor det er rigtig svært at finde penge. Det har været den sværeste øvelse, jeg har været med til. Men man må sige, at klippekortet er noget ekstraordinært, og hvis valget står mellem det og at fyre sosuassistenter, så mener vi, at klippekortet bedst kan undværes, siger Bo Hansen.

Han oplyser endvidere, at man også er enedes om at spare 1,7 millioner kroner om året fra 2021 og frem gennem såkaldt kapacitetstilpasning på plejecentre, hvad der reelt kan betyde lukning af et plejecenter.

Efterskoler og friskoler

I Svendborg Kommune er det sådan, at uddannelsesinstitutioner som gymnasiet, erhvervsskolen, friskoler, højskoler, efterskoler og privatskoler er fritaget for at betale grundskyld.

Den ordning bliver nu lavet om så efterskoler, højskoler og andre sociale institutioner nu skal til at betale grundskyld, hvad der beløber sig til en besparelse på 822.000 kroner.

Vi har tidligere fortalt, at det scenarium ville være en bombe under Svendborg Sports- og Medieefterskole i Christiansminde, eftersom beløbet, som skolen skal betale, er relativt højt som følge af skolens store grund.

Det, sammenholdt med at skolen er økonomisk vanskeligt stillet, kan give problemer, lød det i foråret.

Ikke desto mindre er det, hvad politikerne har besluttet for at få enderne til at mødes.

- Det er store udfordringer, og derfor kommer de også til at bidrage. Men det gør de altså også i Odense og Kerteminde, siger Bo Hansen, hvorfor det for ham at se ikke er et ufint håndtag at skrue på.

- Vi må lede alle steder, og der har vi altså fundet en mulighed her på grundskylden også.

Efteråret giver svar

Endnu mangler politikerne at udmønte besparelser for 12 millioner kroner; et arbejde de kommer til at tage fat på i efteråret i de enkelte fagudvalg.

Det kan betyde yderligere besparelser på børn, ældre, erhverv og meget andet. Hvor præcist er endnu ikke besluttet, mens beløbet altså ligger fast: 12 millioner kroner.

Budgetforliget er indgået: Skærer i børn og ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce