Jan Fredsted, der nu er forstander på Rantzausminde Efterskole, blev torsdag dømt for at have brugt sin tidligere arbejdsgivers penge privat, da han var forstander på Balle Friskole og Musik- og Efterskole. Hans nye arbejdsgiver har fortsat tillid til ham.

Rantzausminde Efterskoles forstander Jan Fredsted blev torsdag i Vestre Landsret dømt til at tilbagebetale 243.000 kroner til sin tidligere arbejdsplads, Balle Friskole og Musik- og Idrætsefterskole.

Et beløb, som han ifølge retten uberettiget har brugt af skolens økonomi til privatforbrug. En forseelse, som han blev bortvist for i 2013.

Skolens bestyrelse påstod i første omgang Jan Fredsted og hans hustru havde brugt knap 640.000 kroner, men parret blev frifundet for betaling af cirka 400.000 kroner.

Parret mener dog ikke, at dommen er korrekt.

"Vi har igennem de sidste år reflekteret over både vores lederliv og det efterfølgende forløb, og vi er stadig uforstående over Landsrettens dom," skriver de i en fælles pressemeddelelse.

Dommen får i første omgang ingen konsekvenser for Jan Fredsteds nuværende job på Rantzausminde Efterskole. Bestyrelsesformand Lennart Simonsen har uændret tillid til sin forstander, som han selv var med til at ansætte i 2014, da skolen var i ledelsesmæssig og økonomisk krise.

- Vi var fra starten bekendt med, at der verserede en sag, hvor Jan Fredsted og hans hustru sagsøgte deres tidligere arbejdsplads for uberettiget opsigelse. Og at der var en modsag om uregelmæssigheder i skolens økonomi. Vi har i bestyrelsen hele tiden været fuldt oplyst om sagen, og min tillid til Jan har ikke ændret sig, siger han.

- Men det er min egen personlige holdning. Dommen er så ny, at vi ikke har nået at drøfte det i bestyrelsen endnu. Det gør vi på et møde i næste uge, siger Lennart Simonsen.

- Betyder det ikke noget, at I har en forstander med økonomisk ansvar, der nu har en dom for at blande privatøkonomi og skoleøkonomi sammen?

- Det kan jeg ikke sige hverken ja eller nej til i dag. Vi skal først drøfte det i bestyrelsen, og vi skal også først se, om der kommer udløbere af sagen.

- Hvordan kan du vide, at Jan Fredsted ikke misbruger økonomien på jeres skole?

- Fordi det kan han ikke. Vi har nogle interne kontroller, der gør, at der skal tre mand til at foretage økonomiske transaktioner. Vi har sikret, at samme mand ikke både kan købe, attestere, bogføre og betale. Så hvis man vil svindle, skal man være tre om det.

- En af årsagerne til, at I afskedigede det tidligere forstanderpar på Rantzausminde Efterskole i 2014, var jo netop, at der var rod i økonomien. Hvordan kan I så nu have en forstander, der har begået lignende uregelmæssigheder?

- Forskellen er, at Jan Fredsted ikke bor med familien på skolen, som han gjorde i Balle, og som vores skoles tidligere forstanderpar også gjorde. Det er ikke usædvanligt i efterskoleverdenen, at der kan ske fejl i bogføringen af det daglige forbrug, når lærere og forstandere bor på skolen. Det kan være forkert og umoralsk, hvis man bevidst bruger skolens penge til privatforbrug, men der er jo på den anden side ikke tale om en straffesag, siger Lennart Simonsen.

Han afventer, om der eventuelt kommer følgesager med ny politianmeldelse fra Balle Friskole og Musik- og Idrætsefterskole.

Modsat kan der være en injuriesag undervejs mod skolens bestyrelsesformand, Dorthe Peschardt, der har skrevet, at Fredsted er dømt for mandatsvig og bedrageri.

Læs hele Jan og Dorte Fredsteds udtalelse om sagen på Mitfyn.dk.

  • Gedde_Gitte_(2015)_035

    Af:

    Allround journalist med særligt fokus på krimi og erhverv

Mere om emnet

Se alle
For første gang: Efterskole har fuldt hus og elever på venteliste

For første gang: Efterskole har fuldt hus og elever på venteliste

Efterskole kendte ikke til vold

Efterskole kendte ikke til vold

7
Vold på efterskole: Dreng dømt for tre overfald på pige

Vold på efterskole: Dreng dømt for tre overfald på pige