Scandinavian Brake Systems tredoblede sit overskud og satte omsætningsrekord i Svendborg. Men i Jylland gik det modsatte vej, og selskabet er stadig tynget af en stor gæld.

Svendborg: Man kan med nogen ret gribe til klichéen om gyngerne og karrusellerne, når 2017 skal opsummeres i Scandinavian Brake Systems A/S.

For ifølge et friskt årsregnskab fra virksomheden på Kuopiovej i det nordlige Svendborg gik det godt på nogle fronter - og mindre godt på andre.

I 2016 meldte virksomheden ud, at den havde iværksat en strategi, som skulle sikre 25 procents vækst på tre år i den afdeling, der producerer bremseklodser på fabrikken i Svendborg.

Og afdelingen, som har navnet SBS Friction, nåede et stykke ad vejen i 2017.

Det lykkedes at øge omsætningen fra 123 til 130 millioner kroner, hvilket er en stigning på 5,7 procent og den største omsætning nogensinde i virksomheden, og også på bundlinjen er der fremgang.

Resultatet blev et overskud på 19,7 millioner kroner, mens det i 2016 var blevet til at plus på 6,3 millioner kroner.

Tilbagegang i Jylland

SBS Friction er imidlertid ikke den største del af butikken Scandinavian Brake Systems.

Den tegner autoreservedelsafdelingen SBS Automotive, der har adresse jyske Støvring, men har sine aktiviteter i Tyskland, sig for, og her var der ingen fremgang at spore.

Omsætningen lød på 605 millioner kroner mod 647 millioner kroner året før, og den samlede omsætning kom derfor til at lyde på 735 millioner kroner - 25 millioner mindre end i 2016.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra administrerende direktør Mads Bonde, men i en selskabsmeddelelse hedder det, at der er gennemført tilpasninger i kundeporteføljen - altså valgt kunder fra - ud fra såvel et indtjeningsmæssigt som et geografisk perspektiv. Og at det er årsag til omsætningstilbagegangen.

Og så hører det med, at virksomheden tilbage i 2005 købte dieselpartikelvirksomheden Notox, som viste sig at være en klods om benet.

Så i 2016 tog Scandinavian Brake Systems konsekvensen og lukkede Notox, og ifølge en børsmeddelelse kostede det virksomheden mellem 145 og 165 millioner kroner - og det kan ses i 2017-regnskabet.

Selskabet har således 166 millioner kroner i negativ egenkapital, og så havde det i øvrigt i alt 260 ansatte i regnskabsåret.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis og skriver om stort og småt på tværs af stofområderne. Er oprindeligt butiksuddannet, men skiftede spor og startede på journalistuddannelsen i Odense i 1999. Efter en praktikperiode på Fyens Stiftstidende blev jeg ansat på det daværende Holbæk Amts Venstreblad i 2003, og efter godt fire år i det sjællandske rykkede jeg tilbage til Fyens Stiftstidende - nærmere bestemt Assensredaktionen - i 2007. Har siden 2010 været ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg, hvor jeg også bor. Og så er jeg vokset op i Tommerup på Højfyn. I øvrigt er jeg ikke ret god til golf. Men jeg spiller det alligevel ved enhver given lejlighed.

Mere om emnet

Se alle
Nu går det fremad: Bremsefabrik er sluppet fri af dyrt bekendtskab

Nu går det fremad: Bremsefabrik er sluppet fri af dyrt bekendtskab

Bremsefabrik i storoffensiv

Bremsefabrik i storoffensiv

SBS: 15 millioner til udvikling af miljøvenlig bremseklods

SBS: 15 millioner til udvikling af miljøvenlig bremseklods