Borgmester: Folkemødet var alle 50.000 kroner værd

Seks politikere og to embedsmænd repræsenterede Svendborg til dette års Folkemødet på Bornholm. Pris: 50.595. Og det var pengene værd, mener borgmester Bo Hansen (S) Foto: Mathilde Nygaard Jespersen

Borgmester: Folkemødet var alle 50.000 kroner værd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I juni rejste seks politikere og to embedsmænd fra Svendborg Kommune til Folkemødet på Bornholm; et møde, der af mange kritiseres for mere at være et møde for politikere, smagsdommere og journalister, end et møde for folket. Svendborgs deltagelse kostede 50.000 kroner og borgmester Bo Hansen (S) er klar til at gøre det igen.

Svendborg: 50.595 kroner. Det er regningen, Svendborg Kommune har betalt for at deltage på Folkemødet på Bornholm i år med seks politikere og to embedsmænd.

Pengene gik til at rejse derover, overnatning, forplejning og ikke mindst til at betale Svendborgs andel i et samarbejde med Lolland, Langeland og Guldborgsund Kommuner, der gik ud på at påvirke folketingets politikere til at få sat gang i at forbedre infrastrukturen mellem Sydfyn og Langeland over til Lolland-Falster.

Og var det så pengene værd, spurgte vi borgmester i Svendborg, Bo Hansen.

- Jeg synes frem for alt, at det her med at være sammen med Lolland, Langeland og Guldborgssund Kommuner om at italesætte projektet "Fra omvej til genvej" - som handler om at sikre en bedre infrastruktur for de fire kommuner - gav god mening. Vi fik virkelig lejlighed til at sætte fokus på det, mens vi var der. Jeg deltog på vegne af Svendborg Kommune i fire debatter, som handlede om infrastruktur, turisme, om muligheden i et nordtysk marked, hvis man kunne lykkes med at få en bedre infrastruktur og ad den vej at kunne tiltrække mennesker fra et nordtysk område, hvor økonomien er super stærk. Det var de ting, vi hjemmefra havde valgt at fokusere på, og som vi fik sat på dagsordenen.

Men batter det overhovedet noget at diskutere infrastruktur på Folkemødet?

- Jeg synes, det batter noget. Den ene del af det er, at vi fik dagsordenssat selve den sag, vi nu engang kæmper for, hvor det i denne omgang var infrastrukturen med en udbygget rute A9 og den fremskudte færgehavn på Langeland, der skal reducere sejltiden mellem Langeland og Lolland. Den anden del af det er jo, at politik i den grad også handler om relationer, når man skal flytte noget for et lokalområde. Vi fik virkelig et tæt samarbejde med de tre andre kommuner. Og udover det fik vi jo chancen for at invitere folketingspolitikere fra flere forskellige partier ned på båden (hvor Svendborgs politikere holdt til under Folkemødet red.) til at deltage i debatterne. Og det er jo måden at få et netværk for en kommune på et infrastrukturområde. Til debat på båden havde vi blandt andre Karsten Hønge fra SF, Erling Bonnesen fra Venstre, Lennart Damsbo fra Socialdemokratiet og flere andre. Så på den måde var folketingets partier ret bredt repræsenteret. Og det er jo den vej, vi skal blive ved med at påvirke, hvis vi skal have projektet gennemført.

Det batter, siger du. Så hvornår sætter I spaden i jorden?

- Godt spørgsmål. Men jeg vil sige, at både SF, Venstre og Socialdemokratiet var positive over for projektet. Især den fremskudte færgehavn, som i den grad kommer Langeland til gode. Den reducerer sejltiden mellem Langeland og Lolland til 20 minutter, og det flytter jo virkelig noget og har enorm betydning for Langeland.

Så du har talt Langelands sag?

- Nogle gange, når man går ind i sådan nogle infrastrukturprojekter, så gælder det også om at have det lange lys på, så man ikke kun tænker på Svendborg Kommune, men på et helt område.

Kunne I ikke have opnået det samme ved at sidde herhjemme og skrive nogle breve og ringe i telefon til de politikere, I gerne vil påvirke?

- Jo, det kan godt være. Men en stor del af at deltage på Folkemødet er også, at man som politiker får megen inspiration af at være med. For byrådsmedlemmerne, der er med, handler det om at blive inspireret og søge ny viden, og det har man om noget sted virkelig muligheden for på Folkemødet. Er man interesseret i sundhedspolitik, er der eksempelvis et helt område, hvor man debatterer alle mulige facetter inden for sundhedspolitik. Og jeg synes, at vi som kommune og jeg som borgmester er forpligtet til at sikre, at vores byrådspolitikere også kan få tilgang til ny viden. Og det er det, jeg oplever, at de andre fem byrådspolitikere fra Svendborg havde muligheden for på Folkemødet.

Så du ser det som en form for efteruddannelse af dine politiske kollegaer?

- Ja, det gør jeg faktisk. Og man skal jo også se vores deltagelse på Folkemødet i relation til, at vi har skruet ned på vores deltagelse i det, der hedder kommunalpolitisk forum, som jo er økonomiudvalgenes årsmøde i Danmark. Der tænker jeg, at det er tilstrækkeligt, at vi sender mig, viceborgmesteren og relevante embedsfolk afsted til det frem for hele Økonomiudvalget, og så som i år bruger pengene på at deltage i Folkemødet i stedet for. Desuden har vi jo holdt udgifterne på Folkemødet så meget nede, som vi kunne. Vi har alle boet tæt sammen i et sommerhus, så det har været lidt ligesom at tage på lejrskole, hvor man er en del af et fællesskab og ikke bare kan gøgle rundt, og det er også godt for det politiske samarbejde.

Gør I det igen til næste år?

- Det her skal evalueres, og jeg skal høre de andres mening. Men jeg synes, at det er rigtig godt givet ud.

Så meget kostede det
I Folkemødet i år deltog fra Svendborg Kommune to embedsmænd og seks politikere. Det var borgmester Bo Hansen (S), Hanne Klit (S), Pia Dam (S), Hanne Ringgaard Møller (R), Bruno Hansen (SF) og Jesper Kiel (EL), og udgiften i alt for Svendborgs deltagelse løb op i 50.595 kroner.I forbindelse med Folkemødet havde Svendborg Kommune indgået et samarbejde med Langeland, Lolland og Guldborgsund Kommuner om at sætte ønsket om bedre infrastruktur på dagsordenen. Sammen gik de fire kommuner til kamp for en udvidelse af Rute 9 fra Svendborg til Langeland og en fremskudt færgehavn i Tårs til ruten mellem Langeland og Lolland, hvilket skal reducere sejltiden og skabe en bedre forbindelse til Nordtyskland.

For at være med i samarbejdet betalte Svendborg Kommune 25.000 kroner til leje af Skonnerten Johanne, hvor de fire kommuner holdt til på Folkemødet og holdt debatter med blandt andre folketingspolitikere. Dertil kom 620 kroner, som gik til plakater medvidere.

De seks politikere og to embedsmænd fik desuden betalt rejsen derover, husly i form af et sommerhus til deling og forplejning. En udgift der løb op i 24.975 kroner.

Svendborg Kommunes ungdomsskole deltog desuden også i Folkemødet med to voksne og 16 unge, og kommunens udgift i den forbindelse løb op i 3200 kroner.
Det batter noget for Svendborg at være repræsenteret til Folkemødet, mener borgmester Bo Hansen (S). Foto: Michael Bager
Det batter noget for Svendborg at være repræsenteret til Folkemødet, mener borgmester Bo Hansen (S). Foto: Michael Bager

Afstemning: Hvad synes du?

Borgmester: Folkemødet var alle 50.000 kroner værd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce