Boligbyggeri på Nordre Skole-grunden: Det har været svært at få pengene til at række

Sådan ser planerne ud for projektet, der kommer til at koste op mod 200 millioner kroner. Bag tegningerne står Vandkunsten. Projekttegning: Vandkunsten

Boligbyggeri på Nordre Skole-grunden: Det har været svært at få pengene til at række

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Boligforeningen BSB og Domea er godt i gang med planerne om at bygge 11.000 kvadratmeter almene boliger på grunden, hvor Nordre Skole lå. Men det har været svært at få økonomien til at gå op. Årsagen er, at byggeboom landet over har sendt byggepriser på himmelflugt - både materialer og håndværkernes løn. Men nu skulle man altså være klar til at sende byggeriet i udbud efter sommerferien.

Svendborg: Det almene byggeri på grunden på Mølmarksvej, hvor Nordre Skole lå, var i første omgang planlagt til at stå færdigt i begyndelsen af 2020.

Den plan er dog siden skredet, og det er den igen, så man nu først regner med, at man kan påbegynde byggeriet i begyndelsen af 2020 og færdiggøre det cirka 15 måneder senere.

Forsinkelsen skyldes blandt andet, at det trak ud med den lokalplan, der skulle laves for området. Desuden har man været nødt til at rette projektet til ad flere omgange for at få budgettet til at stemme.

Når man bygger almene boliger, er man nemlig bundet af, at man ikke må bygge for mere end 20.000 kroner pr. kvadratmeter. Og det er ikke så lige til at holde sig under det loft samtidig med, at der er byggeboom i Danmark, hvor priserne på håndværkere og materialer er steget.

- Vi har rettet til i projektet og gjort det mere ens nogle steder; blandt andet med nogle mere ens opgange, fortæller Karsten Pedersen, der er projektudviklingschef hos bygherren Domea, og forklarer, at jo mere ens, der skal bygges, jo billigere kan man ofte gøre det.

Han fortæller desuden, at projektet har skiftet navn fra Borgen til Nordre Park, og lader forstå, at vinduerne også er et område, hvor man med en mere almindelig type vinduer har formået at reducere i prisen for byggeriet.

- Jeg vil tro, at vi undervejs har ligget 10-15 procent over loftet på 20.000 kroner pr. kvadratmeter. Der har vi i fællesskab i byggeudvalget sagt, at det for os er vigtigt, at vi ikke skal ud at spare efter en licitation. Vi vil hellere gøre det nu, siger han som forklaring på, at man har arbejdet med at reducere kvadratmeterprisen for byggeriet forud for, at det bliver sendt i EU-udbud efter sommerferien.

Byggeriet på Nordre Skole-grunden
BSB Svendborg og Domea købte i samarbejde med Vandkunsten Nordre Skole for 18,8 millioner kroner i foråret 2017.

Dengang var projektet, der fik navnet Borgen og siden det nye navn Nordre Park, forventet færdigt i slutningen af 2019 eller begyndelsen af 2020. Siden blev projektet forsinket, fordi det trak ud med lokalplanen for området, og man regner nu med, at man først kan komme i gang med byggeriet i begyndelsen af 2020 med en forventet byggetid på cirka 15 måneder.

Det almene boligbygger kommer til at indeholde 116 lejeboliger i forskellige størrelser plus et supermarked, og nedrivningen af skolen blev sat i gang i efteråret 2017, hvor murstenene blev renset for, at man kan genbruge dem i det nye byggeri.

Efter planen sendes projektet i EU-udbud efter sommerferien, og den proces regner man med at være tilendebragt ved årets udgang.
Projektudviklingschef Karsten Pedersen. Arkivfoto: Domea
Projektudviklingschef Karsten Pedersen. Arkivfoto: Domea

Realistisk projekt

Selvom man har været i gang med at rette til i projektet, der løber op i cirka 200 millioner kroner,, vurderer Karsten Pedersen, at projektet nok skal blive til noget.

- Men man skal være meget omhyggelig med at lave det rigtige projekt, så man ikke risikerer at skulle spare efterfølgende, siger han.

Han lader desuden forstå, at det kan være en fordel at lade tiden arbejde for sig. For eftersom man først regner med, at udbudsrunden er tilendebragt omkring nytår, og spaden først kan sættes i jorden i begyndelsen af næste år, kan man håbe på, at priserne på materialer og håndværkerlønninger når at falde lidt.

- Jo længere tid, der går, jo mere kan priserne nå at falde. Det håber vi på, og der er nogle signaler, der gør, at vi også tør tro på det, siger han og forklarer, at et fingerpeg er, at det såkaldte byggeomkostningsindeks faldt en smule i sidste kvartal.

Det ser altså ud til, at byggeboomet kan være på retur, og at det vil gøre nogle håndværksvirksomheder lidt mere sultne efter at vinde projektet.

- Det kan måske give os en lidt lavere kvadratmeterpris, siger Karsten Pedersen.

Boligbyggeri på Nordre Skole-grunden: Det har været svært at få pengene til at række

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce