SØSIDEN

- Vi har fremgang, og sæson 2017 tegner godt, lød det på de sydfynske messe-stande. Fyens.dk puls-tjækkede på den aktuelle bådudstilling.

Forhandlernes mundvige er drejet endnu nogle grader opad i forhold til forrige Boatshow i 2015. På den gode håndfuld af sydfynske stande, som Søsiden besøgte på årets udstilling, stod vejrmeldingen på frisk medvind og bølger af optimisme.

- Sidste år ved den her tid havde vi for 800.000 kroner i ordrebogen. I år er vi vel oppe på omkring de fem mio. kroner, fortalte bådforhandlernes sydfynske nestor, Leif Larsen, Tved eksempelvis.

Sammen med sin søn og virksomhedens ejer, Henrik Larsen, står Leif Larsen på en stand med franskbyggede motorbåde af fabrikatet Jeanneau / Merry Fisher monteret med Yamaha-udenbordsmotorer. Den sydfynske bådforretning er i øvrigt Danmarks største forhandler af det japanske motormærke.

- Bådene er egentlig bygget til lystfiskeri, men vi sælger mange som flydende sommerhuse og til weekendture. Jeg vil hellere kalde den en multifunktionsbåd, siger Leif Larsen og benytter lige lejligheden til at efterlyse flere brugte både til salg.

- Fremgang på alle fronter

På standen hos brugtbådskæden Yachtbroker med hovedsæde på Frederiksøen i Svendborg lyder der også gode meldinger fra indehaveren Mikkel Synnestvedt, Svendborg og hans makker, Bjarne Huusfeldt, Thurø.

- Vi kan melde fremgang på alle fronter og se tilbage på et 2016, hvor vores kæde solgte i alt 350 brugte både i de fire nordiske lande, siger Mikkel Synnestvedt.

Særligt efterspurgt er sejlbåde i klassen over 31 fod, men der noteres også plusser for de små både omkring 25 fod og for niche-området liebhaver-både:

- Efter tv-serien med Havana har vi haft flere seriøse forespørgsler på både egnet til det helt store sejlereventyr, fortæller Mikkel Synnestvedt.

Walsteds Baadeværft på Thurø er fast deltager på Boatshow. På standen udstyret med en renoveret jolle og flot håndværk i teak bliver Søsiden taget imod af administrator Bettina Walsted og værkfører Henning Bøgh:

- Det har værdi for os at stå her. Vi får skabt en masse kontakter. I flere måneder efter messen refererer kunder til, at de har talt med os her, fortæller Bettina Walsted.

Henning Bøgh kan melde om fyldte værftshaller og ekstra travlhed, bl. a. på baggrund af branden i bådhallen i Rudkøbing.

Forude venter søsætning og forårsklargøring af lystfartøjer for 60 bådejere fra ind- og udland. De fleste af dem er sejlbåde, hvor værftet leverer en oprigget og sejlklar båd til kunden.

Fiber er sagen hos Riggerne

Hos Svendborg-virksomheden Riggerne kan indehaverne, Frank Kirkegaard og Louise Haldbo Balslev, fremvise bomme, mastestykker og rulleforstag plus vanter og tovværk til sejlbåde. Frank Kirkegaard viser Søsiden et skinnende sort vant af kulfiber:

- Det vejer mindre og holder bedre. Det er sagen til kapsejladsbåde på 40 fod og opefter, lyder det fra riggermesteren, der også må vedgå, at prisen er en ganske anden end for en traditionel rig af stålwire. På bordet ligger et par eksempler på, hvor galt det kan gå, hvis sejleren ikke får gået sin rig efter med rettidig omhu.

For direktør Hans Fokdal fra H. F. Industri & Marine i Svendborg er standen på bådudstillingen også en tradition, selvom det maritime kun udgør en forholdvis lille andel af virksomhedens omsætning. Årets nyhed er agenturet for det new zealandske antiskriddæk-produkt Kiwi Grip. På et sailboard af træ epoxy-limet med virksomhedens West System er lagt skridflader med det nye produkt:

- Det er meget holdbart, og i modsætning til andre lignende fabrikater er det meget nemt at arbejde med - også for gør-det-selv-folk, lyder det fra Hans Fokdal.

Sejlerskole med oplevelser

Fra en stand fælles med den globale, danske bådudlejer Seatravel udbyder Niels Poulsen fra Svendborg Sejlerskole uddannelse og oplevelser til søs. Sejlerskolen, der på havnen i Svendborg drives sammen med ægtefællen Ann Panduro, står lige foran højsæsonen. Om en uges tid indledes kurser for uddannelse af lystsejlere til bl. a. speedbåd, duelighedsbevis, yachtskipper 1 og 3 og VHF-radio:

- Vi har kørt det siden 1990, og vi må melde, at det går godt, fortæller Niels Poulsen.

Sideløbende med skolen drives Ship O'høj-Sejlerrejser med et bredt katalog af eksotiske farvande til sejlads. Bådene chartres derude på varmen og skippere er Niels Poulsen og Ann Panduro på hver sin båd. Alene Dansk Vestindien er besejlet i mere end 20 år.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
Sydfyn på Boatshow: Synlighed er sagen

Sydfyn på Boatshow: Synlighed er sagen

FAKTA: Boatshow 2017

FAKTA: Boatshow 2017