Må vi byde på et stykke 3D printet bacon, hr. astronaut? Elever fra teknisk gymnasium i Svendborg viste deres rumprojekter frem for astronaut Andreas Mogensen. Men har elevernes projekter mon kurs mod rummet? Se video og hør svaret fra astronauten selv.

Der blev hujet og klappet, da den første dansker i rummet, Andreas Mogensen, trådte ind til fire klasser af 2. års studerende på Svendborg Tekniske Gymnasium i onsdags.

I 25 hold har de fire klasser arbejdet på hver deres rumprojekt, hvoraf fire blev udvalgt til at fremvise for den populære rumstjerne. En stjerne, som eleverne har fulgt siden han blev opsendt den 2. september til rumstationen ISS.

Et af de udvalgte, var 'Bacon i rummet:

- Vi har en langsigtet idé om, at man skal kunne lave mad i rummet med en 3D-printer, og så valgte vi bacon som en helt konkret ting at gå i gang med, også fordi vi syntes, at bacon var en sjov idé, fortæller Christian Lund Rasmussen.

Endnu er det dog kun selve baconbehandlingen, de har afprøvet. Først trak de vandet ud af baconstykket for at pulverisere det, og så blev det pakket i kompakt emballage - klar til rumfart.

- Vi fik genskabt baconstrukturen nogenlunde ved at tilføre vand- og gelatine, og så lagde vi det i ovnen. Det blev utrolig sprødt, men det smagte af kul, fortæller Christian Lund Rasmussen, men det slår ikke holdet ud af kurs:

- Vi mener, at vores projekt kan have en stor fremtid, hvis man videreudvikler det.

Et andet projekt var også tilegnet sultne astronautmaver, nemlig et drivhus i rummet:

- Vi har designet et produkt rent teoretisk, som er et rumdrivhus, fortæller Adalet Corap, hvis hold arbejder på at give astronauterne mulighed for frisk mad i form af planter og frugt.

- Astronauter har i forvejen en anordning til det, men vores vision er at lave et produkt, der kan genbruge vandet og astronauternes kuldioxid, uddyber Adalet Corap.

Og sådan fortsatte fremvisningerne på powerpoint én for én. Tredje projekt handler om, hvordan astronauter kan vedligeholde deres smagssans i rummet ved hjælp af vingummi, og fjerde og sidste projekt er en demonstration af, hvordan astronauter kan bedre deres fysiske udfoldelse i en dragt, der modvirker muskelsvind.

Og gæsten fra rummet var meget positiv overfor udviklingsmuligheder af de fremviste projekter:

- De er kommet godt omkring projekterne, og det er også i mange tilfælde forsøg, som vi allerede selv arbejder med, siger Andreas Mogensen.

Se videoen og hør helt præcist, hvad Andreas Mogensen siger om elevernes rum-projekter.

  • Af: