Besat hus ryddet med tåregas


Besat hus ryddet med tåregas

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SMIDT UD: 18 tilbageværende bz-ere anholdt efter genbesættelse af hus i Ørkildsgade
SVENDBORG: Bz'erne fik deres konfrontation.

I nattens løb havde de vandret rundt i byen på jagt efter tomme ejendomme. Resterne af den tømte bz-lejr på Landsstævnepladsen bestod af 18 drenge og piger.

De besluttede sig for at vende tilbage til Ørkildsgade 50. Den ejendom kender de. Huset udgjorde deres opholdssted gennem 11 timer i tirsdags.

Klokken 11.30 i går blev ejendommen ryddet. Indehaveren Statoil havde gentaget sin tirsdags-anmodning over for politiet. Man ønskede ejendommen ryddet.

Knap 30 betjente var aktive i aktionen, der skulle blive lige så dramatikløs og adrena-linfri som en træningslejr på Anholt.

Minutterne forinden har bz'erne fået chancen. De kan forlade huset frivilligt, men nægter.

Betjente med visir, skjold og motorsav gør sig klar. Tåregas sprøjtes ind i huset. Indefra skifter lydbilledet mellem aggressive brøl ("Hvad fanden har I gang i?") og blide kampsange.

"Det er politiet. I har mulighed for stille og roligt at komme ud. Ellers kommer der mere gas ind til jer!"

Efterhånden som gasmængden øges, skubbes indefra små hvide nelliker ud gennem et lille hul i en af de spånplader, som barrikaderer vinduerne. De skal nok signalere kærlighed.

"Er I klar?". Politiassistenterne nikker. Motorsaven tegner firkant på hoveddøren, som viser sig blokeret med tæpper, plader, stolper og et køleskab. Mens hullet skabes, pumper en bz'er indefra løs med et kosteskaft mod de indtrængende betjentes skjolde.

En harmonisk politihund hviler snuden mod indkørs-lens perlesten. Kun de sorte øjne afslører, at den er vågen. En yngre artsfælle piber og mærker stigende intensitet.

- De nye giver sig lidt, forklarer en betjent.

Der bliver nu ikke brug for schæferne.

Døren sparkes ind. Otte betjente entrer ejendommen, høflige mod hinanden. "Efter dig". Nu trækkes eller føres de meget unge mennesker ud.

Pige anholdes først

For første gang glammer begge hunde. En ganske ung pige anholdes først. Hendes fødder slæber hen over jorden, mens hun slæbes afsted. Hænderne om på ryggen, plastikstrips om fingrene.

Næste.

De anholdte anbringes liggende eller siddende i indkørslen i to grupper. I det ene hjørne placeres de, der modsatte sig anholdelse, i den anden ende de frivilligt opgivende. Bødens størrelse vil afhænge af deres valg.

Ingen af bz'erne gør helt voldsom modstand, og to reaktionsmønstre tegner sig. En ganske lille pige på måske 15 år har synligt lyst til at græde. Andre smiler til hinanden, vidende. Nu har de noget at fortælle børnebørnene en gang.

Blandt de anholdte ses flere kendte ansigter fra kulturfestivalen ude på Landsstævnepladsen.

Her er søreme en af de to unge mænd, som har deltaget i møder med kulturforvaltningen for at sikre kommunal jord til teltlejren på Landsstævnepladsen, der angiveligt ikke havde noget med bz-bevægelsen at gøre.

Kulturfestivalens hovedankermand, Peter Teil Laustsen, var dog ikke blandt de anholdte. Og der - er det ikke festivalens fredagskok, manden, der snittede løg til folkekøkkenets risret, inden han overtog bz-tøjlerne og udnævntes til pressetalsmand for de husbesættende styrker.

Som muligvis slår til igen.

Alle blev løsladt i går eftermiddag.

Besat hus ryddet med tåregas

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce