Beboer i opråb: Kommunen bør advare ved spildevandsoverløb

På Christiansminde Strand i Svendborg hoppede folk i bølgerne med glæde i dag. Havde de gjort det samme i søndags, var de måske blevet syge af det på grund af spildevandsoverløbet. Svendborgenseren Anja Winther mener, at kommunen bør gøre mere for at advare om potentielt forurenet badevand. Foto: Katrine Becher Damkjær

Beboer i opråb: Kommunen bør advare ved spildevandsoverløb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Søndagens uvejr ubehagelige overraskelser med sig til svendborgenser Anja Winthers hjem ved foden af Svendborgsund. Hun mener, kommunen bør gøre mere for at advare borgere og badegæster mod forurenet badevand.

Svendborg: Søndag eftermiddag lavede kosmetolog Anja Winther en opdatering på sin Facebook-væg: "Sluserne har været åbnet og der er L... i Svendborg Sund", bekendtgjorde hun sammen med en opfordring til at dele budskabet.

Søndagens uvejr havde skyllet grimme overraskelser med sig til hendes hjem ved foden af Svendborgsund.

- Vi gik nede i vores have og ordnede, da der kom den her voldsomme styrtregn. Der gik et splitsekund, før området nede ved os og lystbådehavnen var fuldstændig mudret og ildelugtende. Vandet var faktisk sort, og man kunne slet ikke se bunden. Og så vidste vi, at sluserne havde været åbnet igen, og derfor smed jeg det på Facebook, fortæller hun.

Anja Winther er klar over, at man er nødt til at lukke spildevandet ud ved voldsom nedbør, som den i søndags. Men hun forstår ikke, hvorfor Svendborg Kommune ikke straks advarer de mange badegæster, sejlere og andre med hang til at dyppe sig i bølgerne, om det potentielt forurenede vand.

- Jeg synes, det er problematisk, at der ikke bliver advaret om det. Jeg mener, de skal ud med det samme, de skal bruge vores lokalradio, og de skal bruge deres Facebookside. Jeg gik ind på kommunens Facebookside, og så står der gudhjælpemig, at de har ferie. Så siden bliver slet ikke opdateret.

- Det kan godt være, de lokale tænker, at det også er lidt vores eget ansvar at holde os opdaterede, men der er rigtig mange turister, der ikke aner det. Og du kan blive frygtelig syg, hvis man bader i det der, siger Anja Winther, der de seneste dage har stoppet flere intetanende badegæster, der var på vej i vandet.

Elektronisk skilt

Et sted i Svendborg bliver der dog advaret på en effektiv måde ved spildevandsudløb, og det er på stranden i Christiansminde. Det fortæller Peter Møller fra Teknisk Forvaltning i Svendborg Kommune.

- For et par år siden var det et politisk ønske, at vi skulle advare på stranden i Christiansminde, der er den mest besøgte strand, som ligger tættest på det store udløb nede i havnen, siger han.

Det foregår via et elektronisk skilt på badestranden, der ved spildevandsudløb modtager en besked, hvorefter advarslen træder i kraft på skiltet, der også viser, hvornår advarslen forventes ikke at gælde længere.

Om der skal advares flere steder er i sidste ende et politisk anliggende, mener Peter Møller, der samtidig gør opmærksom på, at vandkvaliteten i Svendborgsund er af høj kvalitet.

Mandag kunne Aksel Kirkeby fra Vand og Affald fortælle, at der ifølge beregningerne vil være omkring 10 spildevandsoverløb om året. Det forurener dog ikke badevandet i alle tilfælde, og Peter Møller mener at der sidste år kun i et enkelt tilfælde var vandprøverne med værdier over det tilladte.

- Der har været nogle fine analyser af badevandet. Hvis sikkerheden skal op på et endnu højere niveau, er det en politisk afgørelse, og det handler også om, hvad det koster. Meget høj sikkerhed koster flere penge, siger han.

Ikke godt nok

Formand i Miljø-, Klima- og Teknikudvalget, Birger Jensen (V), er opmærksom på risikoen for spildevandsoverløb, og emnet er da også et punkt på dagsordenen, når udvalget mødes igen i august.

Selve varslingssystemet vil også blive drøftet, fortæller han.

- Selvfølgelig skal vi varsle. Og det har udvalget også forholdt sig til. Jeg ved ikke, om vi kunne lave det på en anden og bedre måde. På det næste møde vil vi drøfte, om vi skal udvide vores varslingssystemer eller gøre det på andre måder, for eksempel på Facebook, siger han.

Anja Winther mener i hvert fald, at man burde gøre en indsats for at informere borgere og turister i Svendborg bedre, når de tunge byger skyller kloakvandet ud i sundet.

- Det er utroligt, at kommunen ikke har et eller andet frivilligt korps, der kører ud og sætter nogle skilte op ved strandene og badeanstalterne med det samme, når de ved, at der er blevet lukket spildevand ud. Og det er ikke godt nok, at Svendborg Kommune har en Facebook-side, der ikke bliver opdateret. De kan nå ud til mange på det medie, og der må de bare være meget mere effektive.

Beboer i opråb: Kommunen bør advare ved spildevandsoverløb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce