Appel fra politiker og ambulanceredder: Alle kan redde liv - tag nu et kursus

Jesper Larsen har sat en hjertestarter op på gavlen af sit private hus på Bontvedvej, og nu appellerer han til alle om at melde sig som hjertestarter og redde liv. Foto: Katrine Becher Damkjær

Appel fra politiker og ambulanceredder: Alle kan redde liv - tag nu et kursus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jesper Larsen brænder så meget for en ny hjertestarterordning, at han har sat en hjertestarter op på gavlen af sit hus. Nu appellerer han til alle om at melde sig til gratis hjertestarterkursus, så de kan blive en del af et livreddende netværk.

Svendborg: Når Jesper Larsen styrer sin ambulance frem mod et hjertestop på Langeland, håber han, at en såkaldt hjerteløber er spænet i forvejen og har taget hul på den hjælp, der kan afgøre forskellen mellem liv og død.

Det sker ganske ofte på Langeland, der er kendt over hele landet for sin hjertestarterordning, og nu er Region Syddanmark gået i gang med at udbrede et lignende net under navnet Danmark Redder Liv.

Det brænder Jesper Larsen så meget for at få udbredt i Svendborg, at han har sat en hjertestarter op på gavlen af sit private hus på Bontvedvej.

- Jeg ved, det virker. På Langeland er der folk, der er blevet genoplivet, og som i dag går friske rundt i bybilledet, fordi hjælpen nåede frem i tide, siger Jesper Larsen, der ud over jobbet som ambulanceredder også er medlem af byrådet i Svendborg.

Jesper Larsen har sat en hjertestarter op på sin private adresse. Han håber, at den kan være med til at redde liv. Foto: Katrine Becher Damkjær
Når hjertestarteren tages ud af skabet og åbnes, starter en guide, der hjælper førstehjælperen, og i følge Jesper Larsen kan man ikke gøre noget forkert. Foto: Katrine Becher Damkjær
Jeg ved, det virker. På Langeland er der folk, der er blevet genoplivet, og som i dag går friske rundt i bybilledet, fordi hjælpen nåede frem i tide.
Ambulanceredder Jesper Larsen
Sådan virker det
Når man tilmelder sig hjertestarterordningen, kommer man på et syv timer langt, gratis kursus, der arrangeres af Dansk Folkehjælp.

Herefter tilmelder man sig en app, og med den på telefonen, er man klar til at blive kaldt ud som førstehjælper til et hjertestop.

Ved et hjertestop bliver de personer, der er tættest på, alarmeret. Det sker via alarmcentralen. De personer, der bliver alarmeret, skal aktivt melde tilbage, om de vil deltage i redningen.

Man går efter, at tre førstehjælpere skal deltage ved et hjertestop. De to skal hjælpe på stedet, mens den tredje skal hente hjertestarteren. Der er brug for hjælp indenfor fem minutter.

Ca. 4000 borgere rammes hvert år af et hjertestop. I Svendborg vil der i følge statistikken være 40 hjertestop om året.

Projekt Danmark Redder Liv er baseret på et samarbejde mellem Region Syddanmark, Region Sjælland, FirstAED og Dansk Folkehjælp.

Intet at frygte

Der er i dag 181 hjertestartere spredt rundt i Svendborg Kommune, men det er ikke nok, at den nødvendige elektronik hænger i skabe på gavle til private virksomheder, sportscentre og kommunale institutioner.

Der er også brug for borgere, der vil tilmelde sig ordningen, tage på kursus i brugen af hjertestartere og være klar til at blive kaldt ud. Dem er der i øjeblikket alt for få af, og derfor sender Jesper Larsen en appel til alle om at tilmelde sig ordningen og gå med i netværket.

Han fastslår, at det ikke kræver nogen forudsætninger at være med.

- Man skal ikke være bange, for ingen kan gøre noget forkert. Alternativet er ikke at gøre noget, og at den nødvendige hjælp ikke når frem i tide, siger Jesper Larsen.

Netop tiden er helt afgørende, når alarmcentralen får en melding om et hjertestop. Der er brug for akut hjælp indenfor fem minutter, og det er derfor, der er brug for et finmasket net af borgere, så der altid er en førstehjælper i nærheden, når der opstår et hjertestop.

Det behov ved Morten Lindø alt om. Han bor i samme villakvarter som Jesper Larsen og dirigerer i sit daglige arbejde ambulancer rundt på de fynske veje.

Han sender også en appel til alle om at tilmelde sig Danmark Redder Liv.

- Vi er alle en ressource, der går rundt, og den skal vi have aktiveret, siger Morten Lindø, der ikke mindst appellerer til folk i byen.

- Der er sådan en storbyopfattelse af, at der nok kommer en ambulance, men den kan være langt væk eller optaget af et uheld på motorvejen, og et hjertestop venter ikke. Derfor er det så vigtigt, at der kommer én med en hjertestarter, siger Morten Lindø.

Jesper Larsen har sat en hjertestarter op på sin private adresse. Han håber, at den kan være med til at redde liv. Foto: Katrine Becher Damkjær
Det er svært at overse hjertestarteren, når man går forbi Jesper Larsens hus på Bontvedvej. Foto: Katrine Becher Damkjær

Sponsor betalte

Jesper Larsen bor i et stort villaområde tæt på midtbyen, og han insisterede på, at kvarteret havde brug for en hjertestarter.

Han ville egentlig gå fra dør til dør og samle penge ind, men inden han gik ud med raslebøssen, løb han ind i genboen, Michael Hansen, der er indehaver af hvidevareforretningen Skousen. Han syntes, ideen var så god, at han sponsorerede de 20.000 kroner til Bontvedvejs hjertestarter.

Jesper Larsen opfordrer grundejerforeninger til også at samle ind eller finde en sponsor, men de skal samtidig sørge for, at der er nogen, der melder sig som førstehjælper og kan give den nødvendige behandling.

- Hvis jeg selv falder om, så vil jeg håbe, der er én, der vil give mig en ekstra chance, siger Jesper Larsen.

Appel fra politiker og ambulanceredder: Alle kan redde liv - tag nu et kursus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce