Anklage: Politi-fusk med anmeldelser

- Jeg skammer mig. Politidirektøren skylder en undskyldning, siger vicepolitikommissær Palle Pedersen, Fyns Politi i Svendborg.
Foto: Kim Rune

Anklage: Politi-fusk med anmeldelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vicepolitikommissær retter hidtil skarpeste kritik af forholdene i Fyns Politi - ledige patruljevogne sendes ikke af sted i forbindelse med overfald

SVENDBORG: Når borgere beder om hjælp fra vagtcentralen i Odense, er henvendelsen flere gange blevet forsynet med et forkert anmeldelsestidspunkt, så Fyns Politis responstider kan tage sig bedre ud.

Påstanden kommer fra politiets egne rækker, nemlig fra vicepolitikommissær Palle Pedersen, Svendborg, der nu retter sin hidtil kraftigste kritik af forholdene inden for Fyns Politi og vagtcentralen i Odense.

- Vupti - tiden er rettet - og responstiden er overholdt, erklærer vicepolitikommissær Palle Pedersen i sin anklage-skrivelse til Fyens Stifts tidende.

Fra overfald til tyveri

Palle Pedersen arbejder i dag ved særlovsafdelingen i Svendborg, men har en fortid som vagthavende i politiet gennem knap 25 år. Han bygger sine anklager mod vagtcentralen på oplysninger, han har fået fra kollegaer i beredskabet.

Ved i hvert fald en enkelt lejlighed skulle vagtcentralen i Odense desuden have foretaget det kreative skridt at omdøbe en overfaldsalarm til en tyverialarm, fordi responstiden ikke var overholdt.
Fakta
Palle Pedersen: - Det var aldrig sket i min tid som vagthavende.

Vil undersøge anklager

Politidirektør Poul Løhde, Fyns Politi, ønsker ikke umiddelbart at kommentere anklagerne om fusk i vagtcentralen.

- Det er så Palle Pedersens påstande, og dem vil vi undersøge punkt for punkt og detaljeret. Men så skal vi også nok forholde os til dem, siger Poul Løhde.

Der er nok at se på, for det er ganske rystende forhold i Fyns Politi, Palle Pedersen beskriver. I forbindelse med en alvorlig, aktuel voldssag på Sydfyn undlod vagtcentralen for eksempel ifølge Palle Pedersen at sende øjeblikkelig politihjælp af sted med henvisning til manglende mandskab.

- Jeg er flov

Episoden indtraf 13. maj på Kobberbækstien i Svendborg. Ved 6-tiden om morgenen var en mand blevet overfaldet og slået ned af fire-fem unge, efter at de havde forøvet hærværk på hans bil. Politiet svarede ham - ifølge vicepolitikommissær Palle Pedersen - at han bare selv kunne tage på skadestuen. Gerningsmændene var jo væk, og der var ingen ledige patruljer i Svendborg.

- Det passer ikke. Der var på dette tidspunkt flere ledige patruljer i Svendborg - oven i købet en enkelt ikke så langt fra gerningsstedet, siger Palle Pedersen.

Som gammel politimand skammer han sig.

- Der skulle selvfølgelig være sendt en patrulje til stedet omgående, men så slap politiet da for at betale overarbejde til kollegerne. Hvor er jeg flov, anfører Palle Pedersen.

Overfaldet i Lohals

Også i et andet tilfælde foretog vagtcentralen i Odense en helt urimelig afvisning, mener han. Nemlig da en mand i Lohals 23. juli blev overfaldet af to unge mænd og slået, så hans næse brækkede. Herefter tog voldsmændene opstilling 100 meter fra offerets bopæl.

Men vagtcentralen i Odense sendte ingen patruljevogne af sted. Offeret kunne tage på skadestuen og så anmelde overfaldet på lokalstationen i Svendborg, lød angiveligt den politimæssige rådgivning.

- Noget svineri

Ifølge vicepolitikommissær Palle Pedersen var der faktisk to ledige patruljer til rådighed på det tidspunkt, hvor voldsofferet fra Lohals klagede sin nød til politiet. Og blev afvist.

- Det var aldrig sket i min tid som vagthavende. Der var blevet sendt en patrulje til stedet for afhøring af den forurettede anmelder og selvfølgelig omgående anholdelse af gerningsmændene. Den foretagne disposition og afvisning af den forurettede anmelder er ganske og aldeles noget svineri. Mon ikke politidirektør Poul Løhde egentlig skylder ham en uforbeholden undskyldning. Ellers vil jeg gerne give den på politiets vegne, skriver Palle Pedersen.

Lokalberedskab truet

Og så nævner han yderligere tre eksempler på sager, hvor Fyns Politi har undladt at hjælpe borgere i nød - på et efter hans mening helt urimeligt grundlag.

Ikke alle sydfynske anmeldelser noteres i politiets døgnrapport, og Palle Pedersen nærer en grum mistanke om, at også denne undladelsessynd kan skyldes gustent overlæg. Nemlig ønsket om at trække beredskabet fra Svendborg til Odense, akkurat som det er sket i Middelfart, Nyborg og Assens.

- For der sker jo alligevel ikke nok på Sydfyn, til at det berettiger et beredskab i Svendborg. Det viser døgnrapporten jo, lyder det spydigt fra Palle Pedersen.

- Jeg er ikke i tvivl om, at personalet i vagtcentralen formentlig gør deres arbejde efter bedste evne og samvittighed - om det så er grundet stress, fejl eller anden årsag - det er jo så op til politidirektør Poul Løhde at finde ud af. I hvert fald er det en "ommer", noterer Palle Pedersen sig.

Personalemøde på vej

Politidirektør Poul Løhde oplyser, at den fynske politiledelse er ved at planlægge et personalemøde i Svendborg i anledning af kritikken mod vagtcentralen i Odense.

- Og det møde bør nok afholdes ret hurtigt. Vi skal bare have fundet den rigtige form. Men der har været ret travlt i Svendborg denne uge med rocker-retssagen i mandags og regentparrets besøg tirsdag-onsdag, siger Poul Løhde.

Anklage: Politi-fusk med anmeldelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce