Afslag på erstatnings til kaptajn - redder raser

I virkeligheden fortæller Arbejdsskadestyrelsen os, at hvis bare jeg som arbejdsgiver havde ladet Torben Matz ligge i rendestenen, så kunne han måske få erstatning, siger en rasende direktør Per Nykjær Jensen efter afslaget til den sygemeldte Thor Emilie-skipper. (arkivfoto)
Foto: Peter Leth-Larsen

Afslag på erstatnings til kaptajn - redder raser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

NEJ: Så længe rederiet betaler fuld løn, får han ikke erstatning for tabt erhvervsevne

SVENDBORG: "Thor Emilie"-skipperen Torben Matz får ikke en krone i erstatning som følge af sit fremtidige erhvervsevnetab efter coasterens forlis 17. februar 2000.

Begrundelsen fra Arbejdsskadestyrelsen: Han har jo ikke lidt noget tab, så længe Svendborg-rederiet T&C betaler Matz fuld løn under sin sygdom.

- Det er jo fuldstændigt sygt. Skal man være død, inden man får sit medicintilskud, spørger direktør Per Nykjær Jensen, rederiet T&C. Han føler, at Arbejdsskadestyrelsen misbruger rederiets venlighed over for Torben Matz, som har været sygemeldt, stort set siden "Thor Emilie" eksploderede i Middelhavet. Alle ombordværende omkom bortset fra Torben Matz.

Rasende reaktioner

- I virkeligheden siger Arbejdsskadestyrelsen til Torben Matz: Hvis bare din arbejdsgiver havde ladet dig ligge i rendestenen, så kunne du få erstatning, raser Per Nykjær. Og hovedpersonen selv, Torben Matz, er ikke venligere i tonefaldet:

- Arbejdsskadestyrelsen opfordrer nærmest rederiet til at stoppe lønudbetalingen. Så kan jeg gå totalt i hundene, og så vil det offentlige måske bagefter samle stumperne sammen. Men da er det for sent, siger Torben Matz. Han frygter at måtte gå fra hus og hjem i perioden, fra rederiet stopper sin "velgørenhed" frem til, at Arbejdsskadestyrelsen eventuelt træder hjælpende til.

Kritik afvises

Kontorchef Karin Holst Jensen fra Arbejdsskadestyrelsen afviser kritikken.

- Når man tjener det samme som før ulykken, kan vi ikke give erstatning for tab af erhvervsevne, siger hun.

Også Torben Matz's rådgiver i FTF, faglig sekretær Kjeld Berg, bakker beslutningen op.

- Arbejdsskadestyrelsen har truffet den rigtige beslutning. Torben Matz har bedst økonomiske forhold, som det kører nu. Men psykisk er det naturligvis belastende for ham, at der ikke er truffet en fremadrettet beslutning, siger Kjeld Berg.

Torben Matz har fået lovning på hjælp fra Navigatørforeningens hjælpefond, når rederiet en dag stopper den nuværende lønudbetaling.

Anerkendelse af rederi

I Dansk Navigatørforening forstår formand Fritz Ganzhorn glimrende Torben Matz«s vrede.

- Det er nok på tide, at vi og rederiet får en samtale om Matz«s fremtid i stedet for at være sure over afgørelsen, siger Fritz Ganzhorn.

- Men jeg vil gerne udtrykke stor anerkendelse over den gode og flotte behandling, som T&C har givet Torben Matz. Andre rederier havde sagt ham op forlængst. Nu må vi sørge for, at den venlighed ikke bliver en stopklods for Torben Matz«s fremtidige tilværelse, siger Fritz Ganzhorn.

Rederiet T&C kunne have standset udbetalingen af sygeløn til Torben Matz for et par år siden. Ifølge direktør Per Nykjær Jensen har denne personalepolitik kostet virksomheden 5-6000 kroner i ekstraudgifter hver måned.

Sagen kan genoptages

Hvis Torben Matz«s økonomiske betingelser ændrer sig, er det muligt at tage sagen op igen inden for de næste fem år, skriver Arbejdsskadestyrelsen i sit brev til Torben Matz.

Det agter Dansk Navigatørforening at gøre i samme øjeblik, den månedlige check fra Svendborg ophører.

Torben Matz er tidligere tildelt et engangsbeløb på 150.500 kroner som erstatning for de daglige gener.
Coasteren
Coasteren "Thor Emilie" forliste i februar 2000, og eneste overlevende er skibets kaptajn Torben Matz. Arbejdsskadestyrelsen har nu sagt nej til erstatning med den begrundelse, at han ikke har lidt noget tab. (arkivfoto)

Afslag på erstatnings til kaptajn - redder raser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce