SØSIDEN

Medlemmer af Dansk Færgehistorisk Selskab dyrker med stor entusiasme nutidig og historisk færgefart. Fyens.dk gik om bord i et træf på Fyn med postkort-bytning, bogsalg, færgesnak og lysbilleder af bl. a. gamle Sydfyenske-færger.

Søren Bay Hansen fra Åbyskov ved Svendborg tilstår gerne: - Jeg er færgenørd.

Denne lørdag har Søren Bay Hansen taget turen til Danmarks Jernbanemuseum i Odense. I et mødelokale udlejet af museet kan Søren Bay Hansen dyrke sin interesse sammen med medlemmer af Dansk Færgehistorisk Selskab. Godt 30 færgenørder fra flere landsdele er strømmet til Fyn for at indtage nogle timer med færger for alle sanser: Sejlplaner og bøger til kik og køb, færgesnak, puslespil fra DSB-rederi, postkort og platter med færger. Fyens.dk ser også et historisk metalskilt med teksten "Leje 1". Slip 50 kroner, så kan man styrke den hjemlige samling af færge-effekter med sådan et minde fra Storebælts gyldne færge-alder.

Søren Bay Hansens interesse for færger blev tændt af Nordsøens DFDS-klassikere Winston Churchill og Dana Anglia.

- Jeg er også ud af maritim familie. Fx var min far styrmand på dampfærgen Langeland på Rudkøbing-Svendborg, fortæller Søren Bay Hansen, tidligere medarbejder hos Skat i Svendborg med ekspertise i sømandsskat.

Færge-interessen dyrkes også flittigt med kameraet, og den hjemlige flåde af modelskibe i bly vokser støt:

- Min drøm er en tur med Hurtigruten op langs Norges kyst, siger Søren Bay Hansen.

Skjoldnæs-model beundret

Frank Petersen fra Marstal er ikke alene sejlet med færge fra Ærø til Fyn. Han har også medbragt en færge til mødet. Til udstilling stråler hans nye skalamodel af m/f Skjoldnæs fra Søby-overfarterne.

Modellens akkuratesse nyder stor respekt i dette forum af eksperter. Frank Petersen deler også gerne sin erfaring:

- Min byggetid på Skjoldnæs er 392,5 timer. Materialet er pap, karton og mdf-plade. Al maling er holdt i de rigtige RAL-farver, fortæller Frank Petersen, tidligere kok på gamle m/f Marstal og i dag medarbejder i et byggemarked:

- Hvis nogen har lyst til at prøve, kan de låne tegningerne, siger Frank Petersen. Han er mester for i alt otte modeller af Ærø-færger. Den niende, nutidens m/f Marstal, er på hjemmeværftets bedding.

Peter Færgemand

Da Peter Therkildsen fra Odense var i repro-afdelingen på Fyns Amts Avis i Svendborg, blev han kaldt Peter Færgemand. Allerede dengang for 25 år siden var færgefart hans store interesse.

Til det fynske færgetræf finder Fyens.dk Peter Therkildsen bladrende i en kasse med postkort til salg. Motiverne i sort/hvid og farver er færger fra fx Storebælt, Øresund, Bagenkop-Kiel, Faaborg-Gelting, Lohals-Korsør og andre ophørte overfarter. Priserne ligger i et venskabeligt leje. Flere kort kostede en flad femmer.

- Der var ikke lige noget interessant for mig i dag. Jeg har flere tusinde postkort derhjemme, forklarer Peter Therkildsen, der grundlagde færgeinteressen i drengeårene i København:

- Jeg kom meget på Kvæsthusbroen. Her var det spændende at opleve bådene fra Aalborg og Oslo. Og så har min interesse udvidet sig derfra, siger Peter Therkildsen:

- I dag har jeg færgevenner i flere lande, og jeg tager færgebilleder til rederier, værfter og blade. Så der er også meget god social kontakt i interessen for færger.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
FAKTA: Dansk Færgehistorisk Selskab

FAKTA: Dansk Færgehistorisk Selskab

Så skal der færges igennem: Jubi-sejlads med nørder på tur

Så skal der færges igennem: Jubi-sejlads med nørder på tur