300 nye lejligheder i Svendborg: Boom i byggeri af almene boliger

Der findes ikke en eneste ledig almen bolig i Svendborg i øjeblikket. Men i slutningen af året går byggeriet af nye almene familieboliger i gang. I alt skal der opføres godt 300 nye boliger forskellige steder i Svendborg og Stenstrup. Arkivfoto: John Fredy

300 nye lejligheder i Svendborg: Boom i byggeri af almene boliger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I løbet af de kommende år bygger tre boligselskaber tilsammen godt 300 almene familieboliger i Svendborg og Stenstrup. Behovet for små lejeboliger er stort, for der er ikke en eneste ledig i Svendborg for tiden.

Svendborg: Drømmer man om en lejebolig i Svendborg, kan man komme til at vente længe. Faktisk kan man ikke få ret meget mere end en plads på en venteliste, for boligselskaberne har for tiden ikke en eneste ledig lejlighed.

- Vi har ventelister i øjeblikket på alle vores afdelinger stort set, og vi har ikke haft tomgang i over et år, lyder det eksempelvis fra Jørgen Berg Jensen, direktør i Svendborg Andels-Boligforening, der råder over 2178 almene boliger i Svendborg.

Men i løbet af de kommende år ændrer det billede sig. Til efteråret bliver de første spadestik taget til, hvad man godt kan kalde et regulært boom i byggeri af almene familieboliger. Godt 300 af slagsen i forskellige størrelser i kategorien små familieboliger skal bygges rundt omkring i Svendborg og Stenstrup af tre forskellige boligselskaber i samarbejde med Svendborg Kommune. Der er tale om i alt otte projekter, som Jan Carlsson, konsulent i kommunens direktionssekretariat, er tovholder på.

- Det her kommer, fordi vi har behov for små boliger. Der er et opsparet behov, fordi der ikke er en eneste almen bolig ledig i Svendborg. Der er helt udsolgt, også af reserveboliger. Og så kom der samtidig en mulighed for at få et tilskud fra staten til at opføre almene boliger. Den mulighed har vi grebet, siger Jan Carlsson.

For tre år siden stod 160 lejemål tomme efter renoveringen af Skovparken i Svendborg. Oven i kom de 66 nye lejemål, som Svendborg Andels-Boligforening havde bygget i Tankefuld.

Siden er befolkningstallet i Svendborg Kommune begyndt at stige.

- Flere vil til Svendborg. Det må jo være det, der gør det, siger Jan Carlsson.

- Vi ved, at dem, der er flyttet ind ude i Skovparken, kommer fra hele landet. De fleste er selvfølgelig fra Fyn, men der kom for eksempel også fire fra Frederikshavn og to fra Helsingør. Så de kommer fra hele landet.

Af de otte byggeprojekter ligger syv af dem i Svendborg by, mens et enkelt skal ligge i Stenstrup. Boligområderne bliver forskellige i størrelsen og lejlighederne i dem bliver på cirka 35, 54 og 85 kvadratmeter. Begge dele er der en tanke med.

- Vi får kun fuldt tilskud til de mindste af boligerne, men vi har valgt at blande dem i størrelser, så vi får en blandet befolkningsskare. Det er alle afdelinger i kommunen godt tilfredse med, siger han med reference til den aktuelle debat om ghettodannelser.

Støtten fra staten
Støtten til opførelse af almene boliger fra staten fungerer således, at kommunen får refunderet 75 procent af sit indskud for de første 40 kvadratmeter af en bolig.

Foruden projektet på grunden efter Nordre Skole bliver der opført 152 almene familieboliger i Svendborg Kommune de kommende år. 138 af dem får kommunen tilskud fra staten til.

De 152 almene familieboliger får et samlet areal på 9352 kvadratmeter, som det koster 182 millioner kroner at opføre. Svendborg Kommune bidrager med 10 procent af anskaffelsessummen, altså 18,2 millioner kroner. Af det beløb får kommunen refunderet 8,1 millioner kroner i form af det statslige tilskud.

En tro på, at behovet er der

De første byggerier går i gang hen mod slutningen af 2018. Det gælder blandt andet projekter i Pjentemøllestræde, på Gyldenbjergvej, Søkildevej og Morten Peders Vej i Stenstrup. De omkring 300 nye almene familieboliger kommer formentlig til at stå færdige i 2019 og 2020.

Men det bekymrer ikke Jacob Michaelsen, direktør i Fyns Almennyttige Boligselskab, der skal bygge 44 lejligheder i rækkehuse i Tankefuld, hvor selskabet i forvejen har boliger.

- Det er klart, det er noget, vi har drøftet, men beslutningen baserer sig på en befolkningsfremskrivning og en flyttestatistik, som Svendborg Kommune har lavet. Og det holdt op mod vores egne erfaringer gør, at vi tror på, at vi nok skal få det lejet ud, selv der også kommer andre, vi kommer i konkurrence med, siger Jacob Michaelsen.

Han ser desuden for sig, at Tankefuld kan tilbyde noget andet, end de andre boligbyggerier, der ligger inde i byen, kommer til.

- Vi har rigtig gode erfaringer med det, vi har i Tankefuld. Vi valgte at gå ind i den her cittaslow-tankegang som et grundlag for et bæredygtigt miljø og en anden måde at leve på. Der synes vi, Svendborg kan noget, som Odense ikke kan. Her kan man få natur, skov og strand og samtidig muligheden for på få minutter at cykle ind til et rigtig kulturliv, og den kombination tror vi, mange efterspørger, siger han.

Flere vil de små boliger

Hovedparten af de nye almene boliger står BSB Svendborg, som administreres af Domea, bag. Her er Martin Skytte kundechef, og også han er forvisset om, at der vil være lejere nok til de godt 300 nye boliger, som BSB Svendborg opfører over 200 af.

- Vi har jo ingen ledige boliger i Svendborg lige nu. Og de seneste par uger er folk kommet og har skrevet sig op til venteliste som aldrig før. Om det skyldes de nye projekter, ved jeg ikke, men det tænker jeg. Vi var med på en boligmesse i Svendborg for nylig, og vores stand var meget velbesøgt. Det var primært vores projekter ved Nordre Skole og Søkildevej, folk var interesserede i, men også det andet byggeri, siger han.

BSB Svendborg og Domea er i disse år i gang med at nedlægge lejligheder til fordel for at få nogle større lejemål i Jægermarken, Tofteparken og Klintemarken i forbindelse med renoveringer. Det kan virke sært, når der nu er mangel på almene boliger, men det er en forudsætning for at få støtte til renovering fra Landsbyggefonden. Dermed er det også en af årsagerne til, at selskabet har fokus på de små lejemål i de nye projekter.

- Vi ser et øget behov for mindre almene boliger ned til 35 kvadratmeter. Det er der altså en efterspørgsel på. Det kan være fra singler, lavindkomstgrupper eller mennesker, der bare gerne vil prioritere at have råd til for eksempel at rejse mere, siger Martin Skytte.

300 nye lejligheder i Svendborg: Boom i byggeri af almene boliger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce