15-årig smittet: Mæslingeudbrud på Sydfyn

15-årig dreng fra Svendborg har fået konstateret mæslinger. Arkivfoto

15-årig smittet: Mæslingeudbrud på Sydfyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En 15-årig dreng, som er elev på Haahrs Skole i Svendborg, har fået konstateret mæslinger. Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler, at man kontakter lægen telefonisk, hvis man har symptomer.

Svendborg: Der er blevet konstateret mæslinger på Sydfyn.

Det bekræfter Anne Hempel Jørgensen, som er overlæge og sektionsleder ved Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Jeg kan bekræfte, at vi i går fik en forhåndsmelding om, at der nok var et tilfælde på vej, og at det blev bekræftet i dag. Det drejer sig om en 15-årig dreng fra Svendborg, siger Anne Hempel Jørgensen tirsdag.

Der er taget flere forholdsregler, oplyser hun.

- Lægerne har fået besked på at være opmærksomme, og da mæslinger er noget af det mest smitsomme, vi har, er drengens klasse og andre, han har været i kontakt med, blevet orienteret, siger hun.

Overlægen anbefaler, at man holder øje med symptomer og reagerer hurtigt, hvis de er der. Men ikke ved fysisk at møde op ved lægen.

- Vi vil gerne have, at man ringer til enten vagtlægen eller egen læge, så man ikke smitter nogen i venteværelset, siger hun.

Symptomer på mæslinger
Mæslinger viser sig ved feber, forkølelse og overfølsomhed over for lys.

Efter tre til fire dage ses et udslæt, som begynder i ansigtet og bevæger sig ned over kroppen.

Ved udbrud af mæslinger vil de, der bliver syge, typisk være unge og yngre voksne, der ikke er vaccineret - samt børn under vaccinationsalderen (15 måneder). Helt små børn (op til 4-6 måneder) er som regel beskyttet af antistoffer fra moderen.

De fleste børn kommer sig heldigvis helt, og vil ikke have mén efter infektionen, men forskellige komplikationer ses med forskellig hyppighed efter mæslinger:

Mellemørebetændelse vil ses hos ca. 1 ud af 15 med mæslinger.

Lungebetændelse vil ses hos ca. 1 ud af 25 med mæslinger.

Hjernebetændelse vil ses hos ca. 1 ud af 2.500 med mæslinger.

Blodplademangel vil ses hos ca. 1 ud af 3.500 med mæslinger.

I lande med god hospitalsstandard som i Danmark vil få børn dø af mæslinger, men dødsfald vil alligevel optræde blandt 1 ud af 2.500-12.000 mæslingetilfælde, afhængig af om man anvender danske historiske eller aktuelle europæiske tal for dødeligheden. I udviklingslande er dødeligheden desværre væsentligt højere, mellem 1 og 5 per 100 mæslingetilfælde.

Mæslinger cirkulerer fortsat i Europa. I 2017 blev der registreret 21.315 tilfælde og 35 dødsfald fra den europæiske WHO-regions 53 medlemslande. Der var store udbrud i både Ukraine, Rumænien og Italien, og blandt EU's 28 medlemslande er mæslinger fortsat endemisk forekommende i Belgien, Frankrig, Italien og Rumænien.

Kilde: Statens Seruminstitut

Ikke vaccineret

Fyns Amts Avis er i besiddelse af en skrivelse, som er sendt ud til lægerne i det sydfynske, og af den fremgår det, at den 15-årige dreng formentlig er smittet under et skoleophold i Polen.

Det kan også læses, at drengen ikke er vaccineret, hvilket Anne Hempel Jørgensen dog ikke vil bekræfte.

- Men man får normalt ikke mæslinger, hvis man er vaccineret, så vi kan kun opfordre til, at man bliver det. Det er gratis, siger hun.

Udryddet i Danmark

Anne Hempel Jørgensen fortæller desuden, at det så godt som er lykkedes at udrydde sygdommen i Danmark.

Når den alligevel dukker op med jævne mellemrum, skyldes det, at den stadig florerer i Europa, oplyser hun.

De fleste kommer sig helt efter et udbrud af mæslinger, fortæller hun.

- Men der kan være alvorlige senfølger, for der er nogle, der ikke kan tåle det. Det kan være immunsvækkede eller andre sårbare grupper, men ikke så meget de ældre. For de har typisk haft mæslinger som børn, siger hun.

Ser man bort fra 2011, som bød på 84 tilfælde, er mæslinger sjældent forekommende i Danmark. I 2016, 2017 og 2018 blev der konstateret henholdvis tre, fire og fire tilfælde.

Elev på Haahrs Skole

Og så kom Fyns Amts Avis hen under aften tirsdag i besiddelse af endnu en skrivelse - denne gang en, som er lagt ud på Svendborg-skolen Haahrs Skoles intranet.

I den orienterer Styrelsen for Patientsikkerhed forældrene om, at en elev på skolens 9. årgang er ramt af mæslinger, og så rummer den desuden en beskrivelse af sygdommen og dens symptomer - samt en opfordring om at følge Sundhedsstyrelsens børnevaccinationsprogram.

Det er uvist, hvordan skolen har håndteret sagen, da det ikke var muligt at fange skoleleder Michael Graugaard for en kommentar tirsdag aften.

15-årig smittet: Mæslingeudbrud på Sydfyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce