10 gange over grænseværdien: Gift i drikkevand på Tåsinge

Pesticidindholdet i Bjerreby Vandværks vand var næsten 10 gange højere end grænseværdien, så nu er brugerne koblet til Svendborg Vand.

10 gange over grænseværdien: Gift i drikkevand på Tåsinge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er konstateret indhold af pesticidet dimethylsulfamid i en prøve fra Bjerreby Vandværk.

Bjerreby: Det er ikke længere Bjerreby Vandværk, der leverer vand til borgerne i nærområdet.

Omkring klokken 14 tirsdag blev de i stedet koblet til Svendborg Vand, efter at en prøve havde vist spor af pesticidet N,N-dimethylsulfamid - også kendt som DMS - i Bjerreby Vandværks vand.

Ifølge en pressemeddelelse fra Svendborg Kommune var indholdet i prøven 0,97 mikrogram pr. liter, hvilket er næsten 10 gange højere end grænseværdien på 0,1 mikrogram.

Vandværksformand Ole Jørgensen oplyser, at resultatet overrasker, da DMS formodes at komme fra et svampemiddel, som typisk blev brugt i frugtavl, inden det blev forbudt i 2007.

- Vi havde ikke forventet at finde det, for det er mange år siden, der var nogle få og ganske små frugtplantager over de grundvandsmagasiner, hvor vi henter vores vand. Men vi kan ikke løbe fra, at prøven viser et indhold, der ligger 10 gange over grænseværdien, siger Ole Jørgensen.

Ikke sundhedsfarligt

Det er fund af DMS hos otte københavnske vandværker, der har fået Miljø- og Fødevareministeriet til at kræve, at der bliver kontrolleret for stoffet over hele landet.

Og da man ikke tidligere har testet for DMS, ved ingen, hvor længe det har været i Bjerreby Vandværks vand.

Men grund til panik skulle der alligevel ikke være.

For ifølge pressemeddelelsen fra Svendborg Kommune er den sundhedsmæssige drikkevandsgrænse for børn er 10 mikrogram pr. liter, mens den for voksne er 60 mikrogram pr. liter - altså henholdsvis godt 10 og 60 gange højere end de værdier, der er målt hos Bjerreby Vandværk.

Pessimisme

Ole Jørgensen fortæller i øvrigt, at Svendborg Vand, som altså nu forsyner Bjerreby Vandværks 352 kunder, har to boringer på Tåsinge. Og han har fået at vide, at prøver har vist, at ingen af dem indeholder DMS.

Bjerreby Vandværk henter vand fra to boringer, og det skal nu undersøges, om pesticidet kun findes i den ene af dem.

- Men jeg er pessisimistisk, for de ligger meget tæt, siger Ole Jørgensen, som ydermere oplyser, at vandværket pusler med planer om at lave en boring 100 meter fra værket. Og at de nu må sættes i bero.

- Det er samme grundvandsmagasin, som vi henter fra i dag, så det kan ikke nytte at bruge en halv million kroner på en boring, der er lige så dårlig. Så vi må lige klappe hesten, siger han.

Ifølge pressemeddelelsen leverer Svendborg Vand vand til omkring 60 procent af kommunens borgere. Private vandværker er der 15 af, og så er der omkring 650 ejendomme, som har egen vandforsyning.

Brødtekst

10 gange over grænseværdien: Gift i drikkevand på Tåsinge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce