- Nu tør vi ikke længere

Foto: Peter Leth-Larsen

- Nu tør vi ikke længere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HASH: Elever på Rantzausminde Efterskole bakker op om urinprøve-kontrakt

SVENDBORG: Stemningen var lidt trykket onsdag aften i sidste uge. Eleverne på Rantzausminde Efterskole samledes i "Hullet".

- Lærerne er jo ikke dumme. De vidste, der bliver røget hash, og nu ville de have navne på. Mit hjerte hamrede dobbelt så hurtigt, fortæller den 16-årige efterskoleelev Sune Jørgensen, Odense.

Han og en jævnaldrende kammerat Mads Klarskov, Lyngby, erkendte, at de har røget hash to-tre gange på skolen. Ialt 18 elever tilstod at have stukket piben frem, og de har nu skrevet under på en kontrakt, som efter jul giver lærerne mulighed for at kræve urinprøvekontrol, hvis man har mistanke om, at misbrug finder sted. Og viser analysen det forkerte resultat, er det ud af vagten.

Som i et fængsel

- Urinprøvekontrol? Jeg synes, det lyder som et arresthus. Eller som om vi var indsat i Vestre Fængsel. Men jeg kan ikke se andre muligheder, siger Line Andersen, 16 år og fra Køge. Hun er andenårselev på skolen.

Line er ikke selv påtvunget den omdiskuterede urinprøvekontrakt. Line har nemlig sagt nej til de piber, hun fik tilbudt.

- Sidste år drak jeg et par øl, og det må man heller ikke. Så kom jeg til samtale med lærerne, og der blev ringet hjem til mine forældre. Så jeg ved godt, hvad der kan ske, fortæller hun.

Irriterende tumlinge

Mads Klarskov kommer fra et venne-miljø, hvor hashrygning er ganske normalt - nærmest en vane. Og naturligvis kendte han reglementet på Rantzausminde.

- Jeg havde først sagt nej flere gange, når kammerater tilbød mig at ryge med. Men jeg havde det skidt på skolen de første uger. Ikke skolen som sådan eller lærerne. Men de andre elever. De kunne godt gå mig på nerverne. Jeg betragtede dem som nogle irriterende tumlinge, der skal have alting skåret ud i pap, fortæller Mads Klarskov.

Mads tilstod straks, den store bekendelsesbølge begyndte at gribe Rantzausminde Efterskole.

- Det er først, når man begynder at lyve, det slemme sker. Jeg regnede nu heller ikke med at blive smidt hjem, når vi var så mange om det. Men jeg bakker helt op om kontrakten. Du skal ikke ryge hash. Du bliver en anden indeni, fortæller han.

Mads Klarskovs forældre vaklede ikke i støtten til skolens ledelse. Urinprøvekontrakten skulle skrives under, og så måtte Mads ellers se at holde sig fra den slags.

Ryg og rejs

Sune Jørgensen var - om nogen - advaret om, at begrebet "ryg og rejs" kan have en særlig betydning på efterskoler. Allerede på andendagen af skoleåret blev Sunes to værelseskammerater smidt ud.

- De havde drukket øl på introturen til Skarø. Øllerne havde de købt hos købmanden, og hun fortalte lærerne det. Så blev de smidt ud. Ærgerligt. Det var nogle dejlige værelseskammerater. Altid fulde af sjov.

Hashrygning i skoven

Sunes to hashrygninger fandt sted i skoven lige bag efterskolen - i selskab med nogle kammerater.

- Jeg ved ikke, hvorfor jeg gjorde det. Normalt ryger jeg ikke særlig meget hash. Men det hele var så trist. Mørket og kulden og vejret i det hele taget. Så tænkte jeg ikke mere over det og røg ligesom de andre - dum som jeg nu er.

Line Andersen supplerer:

- Der er mange efterskoleelever, som lider af depressioner. Det er særlig slemt i det mørke halvår, det har vi tit talt om på fællesmøderne. Nogle af eleverne kan gå helt amok. Der er meget store humørudsvingninger, og så er det, at nogen finder på at ryge hash, mener hun.

Skærpet kontrakt

Tre af de 18 berørte Rantzausminde-elever har særlige problemer med hashrygning. De er derfor påtvunget en såkaldt skærpet kontrakt, som indebærer urinprøvekontrol allerede denne uge. Næste kontrol finder sted om to uger.

En urinprøve afslører hashrygning mindst tre uger efter, den har fundet sted. Mads og Rune er derfor ganske klar over, at det nu også er slut med at ryge hash, når de er hjemme i weekenden.

- Om det bliver svært? Ja, det gør det. Nej måske ikke svært, men kedeligt, at man ikke har muligheden for det. Men en af mine kammerater hjemme i Lyngby er også elev på Rantzausminde og også på kontrakt, så vi må støtte hinanden, mener Mads Klarskov.

Sune betragter ikke sin totale hash-afholdenhed som et større problem.

- Men det er da ærgerligt, når man er hjemme, og der er en kanongod lejlighed til at ryge, at man så ikke må. Jeg mener - når alle omkring ryger, bliver det da surt.

Line:

- Det ville hjælpe meget, hvis vennerne derhjemme bakker os op. Men det ved jeg ikke, om de gør.

Så nu stopper enhver hashrygning på og uden for Rant-zausminde Efterskole?

Mads Klarskov:

- Ja, det tror jeg. Der er ingen, der tør længere.

Sune Jørgensen:

- Det er jeg sikker på. Vi havde slet ikke tænkt over konsekvenserne.

Line Andersen:

- Vi har alle fået et chok.
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen

- Nu tør vi ikke længere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce