Billedkunstner på maler- og filmlærred, Erik Clausen er Svend17s æreskunstner. Det er han glad for.

Svendborg: Erik Clausen er kommet til byen, ikke bare med sin første film "Cirkus Casablanca" men som årets æreskunstner under Svend17-filmfesten.

- Nyd livet! er hans farvel til det første publikum, efter han og livsvennen Leif Sylvester har snakken Fanden og publikum et øre af udenfor på Centrumpladsen. Nu får han en stille øl i en stor autocamper, der er pladsens garderobe for ugens kunstnere.

Clausen og Svend

Filmugen Svend17 hylder filmmanden Erik Clausen hver dag med en film, der indledes af en ven eller kollega. I alt vises otte udvalgte film.Tirsdag aften er der gallapremiere på Erik Clausens nye film "Aldrig mere i morgen" i Scala Biograferne. Rød løber klokken 18.45. Klokken 19.20 præsenterer Erik Clausen filmen, som begynder klokken 20.

På Svends festivalplads på Centrumpladsen:

Onsdag klokken 14: "Min fynske barndom"

Torsdag 18.30: "De frigjorte". Præsenteres af forfatter Kirsten Jacobsen.

Fredag 18.30: "Ledsaget udgang". Præsenteres af skuespiller Jesper Asholt.

Fredag klokken 21: Midt om natten". Præsenteres af musiker og producent Peter Ingemann.

 

- Vi var godt nok unge dengang, siger han med sideblik til den første film, som han kalder sin "Danmarks film".

- Med årene har mine films hovedpersoner, som jeg forresten selv har spillet de fleste af, ændret sig med det, der sker med en selv. En ven blev dement, og så lavede jeg "Mennesker bliver spist". I den aktuelle film spiller jeg død. Her er jeg mere på Herrens mark, for det har jeg ikke prøvet før, siger han lunt.

Erik Clausens film

Erik Clausen som skuespiller, manuskriptforfatter eller instruktør:"Cirkus Casablanca" (1981)

"Felix" (1982)

"Rocking Silver" (1983)

"Midt om natten" (1984)

"Manden i Månen" (1986)

"Tarzan Mama Mia" (1989)

"Den store badedag" (1991)

"De frigjorte" (1993)

"Min fynske barndom" (1994)

"En loppe kan også gø" (1996)

"Slip hestene løs" (2000)

"Inkasso" (2004)

"Villa Paranoia" (2004)

"Ledsaget udgang" (2007)

"Frihed på prøve" (2010)

"Mennesker bliver spist" (2015)

"Aldrig mere i morgen" (2017)

Afbryder sig selv

- Vent lidt! Erik Clausen afbryder sig selv. Han kigger henført og forelsket ud i luften med alle sanser rettet mod lydsporet til filmen udenfor.

1)Os, der er født med Fanden i hælene, er gode til at få røven med os.

 

- Jeg havde glemt, den sang og Sylvesters harmonikaspil. Er den ikke pragtfuldt, siger han glad.

- Dengang var det os selv som kunstnere og gøglere, vi lod den første film portrættere. Jeg har altid haft "Klods Hans" den lille mand som hovedperson i mine film. Det var ham, der skulle ud i lyset.

Din nyeste hovedperson, den berømte kunstmaler Thorvald med det store ego?

- Ja, han er ikke mig. Jeg er og har altid været social kunstner. Han er mere en af de kunstnertyper, jeg protesterede imod som gadekunstner.

Du gik meget i biffen som barn?

- Havde jeg haft en far, havde han nok sat mig til at lave lektier, fordi jeg skulle være ingeniør eller noget andet flot. Nu havde jeg en alenemor, der syntes det var fint, at jeg var i biografen og se John Wayne skyde løs på indianere. Det var langt fra ham, der tændte mig til at lave film.

- Kunstens mening er for mig ikke, at man skal være tilskuer. Allerede da jeg så filmen "Cykeltyven" af De Sica, fik jeg lyst til selv at lave film. Den kunne jeg identificere mig med. Selvom den var italiensk, lignede den mit eget miljø fra barndommen i Sydhavnen. Det er netop det, kunsten kan. Man genkender sig selv og sine omgivelser.

- Jeg har stor kærlighed til den banale frie kunst på maler-og filmlærred. Når man hele tiden har nye historier i sit hovede. Har man fri fantasi, så er man heldig. Den fri fantasi er menneskets bedste legetøj. Som kunstner skylder man ikke nogen en forklaring. Man kan påstå, at jorden er flad. Mennesker og deres historier. Det bliver jeg aldrig træt af. Jeg konverserer ikke. Jeg fortæller om mennesker. Film er billeder og en fantastisk historiefortæller. Du kan se, man kan fortælle om døden, som for mig er den største gåde.

Jeg har læst, at du gerne ville have flere unge publikummer til dine film?

Erik Clausens øjne bliver lystent trodsige, som var han en dreng, man bad gå fra bordet.

- Sikke noget vrøvl! Det har jeg aldrig sagt! Jeg trives og samarbejder fint med et plus 40 publikum. Vi er fulgtes ad. Desuden har jeg historien til en ny film. Ikke bare i hovedet, men den er ved at komme ned på papir.

- Du får ikke at vide, hvad den handler om, siger hans drilsk.

- Det er fantastisk, at man viser otte af mine film i denne uge. Også for mig. Mange havde jeg glemt. Jeg er glad og stolt over, at man har valgt mig til æreskunstner. Det er en stor ære. Det er en stor filmfestival, I har her i byen, siger Erik Clausen.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Svend17: Louise Clausen om sin favoritfilm og sin far

Svend17: Louise Clausen om sin favoritfilm og sin far