Verdens ældste biograf åbner igen


Verdens ældste biograf åbner igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historisk biograf, der viste verdens første film i 1899, genåbner i den sydfranske by La Ciotat.

Verdens ældste biograf, der i 1899 viste film af Lumière-brødrene - de første filminstruktører i historien - bliver genåbnet i en søvnig sydfransk by efter en omfattende restaurering.

Den funklende teatersal har fået nye fløjlssæder, og der er lagt nyt egetræsgulv i stedet for de traditionelle tæpper, mens facaden er shinet op med mosaikfliser på en gul baggrund. Dermed er Eden Biografen klar igen, efter at den blev lukket i 1995.

Skuespillerne Juliette Binoche og Nathalie Baye samt filminstruktøren Roman Polanski skal angiveligt være blandt de stjerner, der er med til åbne biografen ved en ceremoni onsdag i byen La Ciotat, der ligger tæt på havnebyen Marseille.

Det var i Eden Biografen, at brødrene Auguste og Louis Lumière, viste deres første film med levende billeder til 250 imponerende og lettere chokerede tilskuere i marts 1899.

Siden da er Eden både blevet anvendt som biograf og som teater, og adskillige franske filmstjerner - deriblandt Yves Montand og Fernandel - har optrådt i bygningen tidligt i deres karrierer.

Planerne om at få den historiske bygning genåbnet er knyttet til projekter i Marseille, som i 2013 er Europæisk Kulturhovedstad. Biografen vil fremover både vise film og permanente udstillinger om blandt andet filmens pionerer.

En laser-installation uden for viser om natten dele af en film, der viser et tog ankomme til Ciotat. Den blev optaget i 1895 af brødrene Lumière.

Brødrene Lumière, der viste deres første film i midten af 1890'erne ved private forestillinger, blev af deres far opfordret til at bygge et apparat, som kombinerede levende billeder med projektion. De tog patent på en kombination af et filmkamera og en fremviser.

Men brødrene mente ikke, at deres opfindelse havde nogen fremtid, og deres indsats inden for filmbranchen blev kortvarig.

Verdens ældste biograf åbner igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce