Filminstruktøren Roman Polanski vil dømmes i USA uden selv at være til stede i retten. Han har tilstået, at han i 1977 havde sex med en 13-årig pige.
Filminstruktøren Roman Polanski har bedt en dommer i Los Angeles om at afsige dommen over ham in absentia - det vil sige uden, at filminstruktøren selv er til stede i retten.

Dommer Peter Espinoza har berammet et retsmøde til den 22. januar, hvor der vil blive taget stilling til filminstruktørens ønske. Anklagemyndigheden har sagt, at den vil modsætte sig ethvert forsøg på at dømme ham, før han dukker fysisk op i retten.

Roman Polanski flygtede fra USA i 1978, efter at han havde erkendt sig skyldig i at have haft sex med en 13-årig pige. Han fortalte dengang, at han frygtede, at dommeren, der siden er død, ville løbe fra sit løfte om ikke at idømme ham mere end de 42 dages fængsel, han allerede havde afsonet.

De seneste 30 år har han derfor mest arbejdet og opholdt sig i Frankrig, der ikke har en udleveringsaftale med USA, som dækker det, han er tiltalt for. Men i september sidste år blev han anholdt i Schweiz, hvor han siden har siddet i husarrest.

De schweiziske myndigheder ventes at tage stilling til en udlevering "i starten af 2010".

Mere om emnet

Se alle

Polanski skal modtage sin dom i USA

Polanski får opbakning fra sit offer

Schweiz nærmer sig afgørelse i Polanskisag