Computer synger for X Factor-stjerner

8210 har enten øvet sig gevaldigt i at synge rent, eller også var det computeren, der hjalp dem i fredagens liveshow i X Factor.
Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

Computer synger for X Factor-stjerner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu om dage behøver man ikke kunne synge rent for at gøre det godt i X Factors liveshows. En computer sørger for, at deltagerne ramme tonerne.

X Factor slår sig op på at være en sangkonkurrence. Men tv-seerne skal virkelig spidse ører, inden de afgiver deres sms-stemmer.

Ind imellem er det nemlig en computer, der synger for deltagerne. Og det kræver et trænet øre at kunne høre, om deltageren rent faktisk kan synge, eller om det er computeren, der gør arbejdet.

- Så længe, det er ens for alle, så er konkurrencen fair. Og det kan altså ikke dække over, hvis man synger pivhamrende falsk, siger underholdningsredaktør i DR, Jan Lagermand Lundme, til Ritzau.

Ved det første liveshow i fredags formåede pigegruppen 8210 at levere en præstation, der mindede om skønsang. I hvert fald sammenlignet med, hvad gruppen er optrådt med undervejs.

X Factor-dommer Remee nævnte i sin kommentar til 8210, at de brugte Auto Tune. Det er et computerprogram, der dækker over de falske toner og får sangen til at lyde ren.

Programmet bruges også ofte som en slags lydeffekt. For eksempel er den kendt fra Brødrene Olsens "Smuk som et stjerneskud".

- Auto Tune bliver først og fremmest brugt som en effekt på numrene. Det bliver brugt i rigtig mange tv-programmer, ikke bare X Factor. Vi har jo heller ikke noget imod at bruge rumklang som en lydeffekt, siger Jan Lagermand Lundme.

Ved det første liveshow kunne man også i den 15-årige Jespers udgave af Muse-nummeret "Uprising" høre computereffekten, da hans stemme flere gange lød robotagtig.

Vil man høre, om deltagerne får hjælp, eller om de kan synge selv, skal man lytte efter den robotagtige klang. Det afslører, at computeren har taget over.

Programmet virker på den måde, at det justerer en falsk tone til den nærmeste rene halve tone. Synger man mere end en halv tone falsk, vil ikke en gang Auto Tune kunne få melodien til at lyde rigtig.

Computer synger for X Factor-stjerner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce