Odense Triathlon Klub (OTK) har to og en halv kvindelig pro-atlet i aktion ved VM på ironman-distancen på Hawaii, der afgøres natten til søndag, dansk tid.

Triatlon: Når de professionelle atleter fra kort efter klokken 18, lørdag, dansk tid, og lidt over ni timer frem kæmper om VM-titlen i ironman - 3,8 kilometer svømning, 180 kilometer cykling og et afsluttende maratonløb (42,195 kilometer) - på Hawaii, vil begivenheden blive fulgt med ekstra interesse i Odense Triathlon Klub (OTK).

To af de stærke kvindelige professionelle atleter - Michelle Vesterby og Maja Stage Nielsen - er således medlemmer af OTK, og svenske Åsa Lundstrøm var i mange år medlem af klubben. Lundstrøm er dog nu flyttet tilbage til Sverige.

Ironman-VM og Michelle Vesterby

Navnet ironman opstod efter en konkurrence på Hawaii i 1978.En ironman består af 3,8 kilometer svømning, 180 kilometer cykling og 42,195 kilometer løb.

VM på Hawaii gennemføres både i høj varme og markant luftfugtighed.

33-årige Michelle Vesterby - født i Herning men bosat i Odense og medlem af Odense Triathlon Klub (OTK) - er det bedste bud på en dansk placering på podiet.

De professionelle kvinder løber i vandet til svømningen lørdag kort efter kl. 06.00 - kort efter kl. 18.00, dansk tid. Michelle Vesterby vil sandsynligvis komme i mål cirka kl. 03.15, natten til søndag. Igen dansk tid.

- Vi er stolte over som klub at have været med til at udvikle - og være base for - så gode triatleter, lyder det fra Patrick Hansen, eliteansvarlig i OTK og en af dem, der vil følge lørdagens ironman med ekstra interesse.

OTK, der i øvrigt har 30 års jubilæum i år og startede med 30 medlemmer, har nu op mod 400 medlemmer. Der er lidt over en håndfuld eliteløbere i klubben.

- Vi har et sundt træningsmiljø, hvor vi er seriøse men også har meget socialt sammen. Det tror jeg på er med til at udvikle gode triatleter, fastslår Patrick Hansen.

Patent på toppen af podiet

Michelle Vesterby blev nummer fire ved VM i 2015 i tiden 9.18.50 timer - en præstation aldrig tidligere leveret af en dansk, kvindelig triatlet. Dengang blev Camilla Pedersen nummer otte. Camilla Pedersen, der tilbage i 2013 lå 19 dage i koma efter en ulykke i forbindelse med sporten og reelt svævede mellem liv og død, er også med på Hawaii, lørdag.

Patrick Hansen er dog ikke i tvivl om, at 33-årige Michelle Vesterby er den danske kvinde, der har størst chance for at levere et topresultat ved VM.

- Jeg kan se Michelle på podiet. Men jeg tror, det meget bliver et "alt eller intet-løb" for hende. Det kan jeg mærke. Hun har allerede været i top-fire og virker til at ville satse alt på at komme på podiet i år. Men det kan jo også ende i et sats, hvor hun knækker. Hawaii med dets varme og fugtighed passer imidlertid rigtig godt til Michelle, lyder det fra Patrick Hansen.

OTK-elitechefen vurderer Camilla Pedersen til en mulig top-10. Han tilføjer:

- Efter sin ulykke har Camilla problemer med at indtage energi efter den sjette-syvende time. Men hun har en mental styrke ud over det sædvanlige.

Maja Stage Nielsen er med på Hawaii for første gang, og Patrick Hansen siger, at alt omkring top-15 vil være tilfredsstillende for Stage.

Michelle Vesterby endte som nummer seks på Hawaii sidste år - Camilla Pedersen som nummer 11. Vesterbys selvtillid er boostet af en sejr i KMD Irionman Copenhagen tilbage i august.

- Jeg vil sgu på det podium på Hawaii i år. Det er min helt store motivation, at blive den første danske kvinde på podiet, fastslår den fynske triatlet.

En placering øverst på podiet er imidlertid nærmest utænkeligt. Den plads har det schweiziske fænomen, Daniela Ryf, nærmest patent på. Ryf vandt i 2016 med mere end 23 minutter ned til nummer to, australske Miranda Carfrae.

Så længe, jeg nyder det...

33-årige Vesterby har tidligere sagt til Sport Fyn, at der på et tidspunkt skal passes en graviditet ind i karrieren. Men den fynske triatlet læner sig da også af den kendsgerning, at mange kvindelige triatleter leverer bedst et godt stykke op i 30'erne - og efter at have været igennem en fødsel.

- På ironmandistancen er der faktisk en tendens til, at man bliver bedre med alderen, hvis man træner rigtigt. Jeg tror, det primært skyldes, at man bliver klogere på sin krop. Man kan sagtens blive ved til man er 40, og nogle af mine hårdeste konkurrenter er også oppe i den alder. Måske fortsætter jeg også så længe. Så længe, jeg nyder det så meget som jeg gør, så længe bliver jeg ved, konstaterer Michelle Vesterby.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Se videoen: Michelle Vesterby i tårer efter VM-nedtur

Se videoen: Michelle Vesterby i tårer efter VM-nedtur

Dansk eksgolfspiller bliver nummer 12 ved ironman-VM

Dansk eksgolfspiller bliver nummer 12 ved ironman-VM

VM-debutant droppede golf for at udleve triatlon-drøm

VM-debutant droppede golf for at udleve triatlon-drøm